Bunicii mei au intocmit cu multi ani in urma, un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru parintii mei, unchiul meu si sotia acestuia( total 4 intretinatori).
Acum , doresc sa schimb acest contract in altul , la fel , dar la intretinatori sa fie parintii mei , eu si sotia mea, in locul unchiului meu si sotiei acestuia sa fie familia mea.
Mentionez ca unchiul meu si sotia acestuia sunt de acord cu renuntarea la intretinerea bunicilor mei.
Ce expertiza trebuie facuta in cazul cand bunicii mei( au 90 de ani si din pdv al meu sunt sanatosi)?
Se cere expertiza si pentru unchiul meu si sotia lui, daca acestia din urma renunta de buna voie( au in jur de 65 ani fiecare)?
Expertiza se face la IML sau si la alti psihiatrii?
Dupa decesul bunicilor , casa , va devenii, in mod automat parintilor mei si familiei mele( eu si sotiei).Se poate ataca noul contract de vanzare cumparare ?
Va multumesc si astept un raspuns.
Mai cititi o data si incercati sa intelegeti structura draftului de act pe care v-am dat-o...
PAI, cum naiba sa mai vanda bunicii odata ceea ce NU MAI AU pentru ca au vandut deja...
Actualii proprietari ai imobilului sunt PARINTII + UNCHIU (si matusa)
Daca vreti sa cumparati partea de proprietate pe care o detin UNCHIU si matusa de la cine o cumparati de la vecinu???
Vanzatorii sunt UNCHIUL si matusa. Bunicii pot da cel mult o declaratie din care sa rezulte ca sunt de acord sa fie inlocuiti debitorii obligatiei de intretinere (adica dvs. si sotia sa ii inlocuiti pe unchiul si matusa)... si nicidecum nu mai pot bunicii sa mai vanda odata, pentru ca ei NU MAI SUNT PROPRIETARI.
mii de scuze, este foarte corect ce spuneti
.
Acum m-am dumerit .
Esenta , este ce trebuie sa fac in continuare?
Ce ma astept sa-mi ceara notarul/
Cum trebuie sa procedez?
Da, unchii mei trebuie sa-mi vanda , dar bunicii trebuie sa fie de acord.
Vreau daca se poate un algoritm a ceea ce trebuie sa fac in continuare.
Multe multumiri pentru raspuns.
Un contract de intretinere e destul de controversat... nu va recomand sa-l intocmiti fara explicatii de specialitate, in conditiile in care dv. nu intelegeti acest domeniu foarte bine. E ca si cum eu as verifica lucrarile constructorului...
Cu privire la adeverinte, nu este o cerinta legala de valabilitate a actului, insa in caz ca acest act este atacat ulterior este bine sa le aveti. Si nu ma refer la o adeverinta de la un medic de familie, ci de un act care sa provina de la un medic specialist in acest domeniu.
Referitor la Autoritatea Tutelara, este o masura de precautie in plus.
Logica acestor masuri este: dupa ce mor bunicii/unchii, persoanele care vor sa atace actul pot invoca lipsa discernamantului acestora la incheierea contractului. Pot aduce ca probe doar martori care sa spuna ca, macar temporar, bunicii si/sau unchii isi mai pierdeau luciditatea etc.
Pentru a combate eventualitatea acestor probe se recurge la procurarea de certificate medico-legale si/sau asistenta Autoritatii. Certificatul medico-legal are o anumita greutate, are avantajul ca este o emis in urma examinarii bunicilor si este mai obiectiv decat orice marturie. Este cerut in cazul in care notarul se indoieste de discernamantul vreunei parti semnatare conform legii. Prin urmare, este o dovada buna in instanta.
Referitor la actul pe care urmeaza sa-l incheiati, trebuie sa fie clar. Draftul de mai sus cuprinde esenta si mi se pare cea mai buna alegere. Este bine sa se faca mentiune si de catre notar in incheierea de legalizare privitor la discernamantul bunicilor si al unchilor.
In practica, dupa varsta de 70 de ani, multi dintre notari cer o astfel de dovada a discernamantului.
Testament atacabil
dragos79
Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine: am o matusa care vrea sa-mi lase prin testament apartamentul. Nu are copii, iar sotul este decedat. Singurele rude ar ... (vezi toată discuția)