avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA

Am remarcat in ultimele zile ca ultimele mesaje postate apar foarte greu.
Am presupus ca este datorita numarului mare de pagini, de aceea am deschis un subiect nou in continuare.
Daca am presupus gresit rog administratorul sa il stearga.
Cel mai recent răspuns: praetore , utilizator 23:46, 25 Ianuarie 2008
Mijloacele de aparare in procesul civil sunt diferite. totusi ele pot fi grupate in doua categorii: A) Aparari formulate in maniera negativa, avand ca unic scop repudierea pretentiilor celeilalte parti - aparari de fond; exceptii; eventual - ceea ce si in doctrina romaneasca se acrediteaza uneori - evocarea unor "fine de neprimire"
B) Apararile formulate in maniera activa sau pozitiva, partea atacand la randul ei si formuland ea insasi pretentii - "cererea reconventionala"
Fiecare mujloc de aparare are trasaturi proprii si produce efecte specifice, ceea ce implica necesitatea denumirii lui corecte si a intrebuintarii lui adecvate.
Pentru a garanta exercitiul liber al actiunii civile, legea procesuala acorda partilor o serie de drepturi procesuale, dintre care mentionam:
- dr fiecarei parti de a adresa cereri instantei;
- dr de a participa la judecata pricinii, ceea ce presupune dr la citare ( se insira toate drepturile)........

Potrivit art. 723 al.1 c.pr.civ. dr procesuale trebuie exercitate cu buna-credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute de lege. Partea care foloseste aceste drepturi in chip abuziv raspunde pt pagubele pricinuite.
Dr reclamantului de a introduce si sustine actiunea ii corespunde dreptul paratului de a raspunde la actiune, de a se apara impotriva pretentiilor reclamantului.
Paratul formuleaza obiectiuni- denumite exceptii- care nu privesc temeinicia fondului dreptului dedus judecatii dar care sunt de natura sa impiedice continuarea judecatii. Paratul poate invoca exceptia lipsei de calitate a reclamantului sau necompetenta instantei sesizate ori prescriptia dr material la actiune. In asemenea cazuri paratul este tinut sa faca dovada temeiniciei execeptiunii sale, iar reclamantului, in aparare, va combate exceptia paratului.
Uneori, parartula are, la randul sau, de valorificat pretentii proprii impotriva reclamantului, in acest caz formuleaza o cerere reconventionala, care se judeca odata cu cererea principala. Apararea este actul procesual prin care parartul se poune pretentiei reclamantului si conchide in sensul respingerii ei. O distinctie trebuie facuta intre apararile propriu-zise, denumite si aparari de fond, pe de o parte, si exceptile, pe de alta parte.

Mai departe definiti apararile propriu-zise si exceptiile.
Merci!

Bafta maine la toti!
toata lumea de pe forum e din capitala???din provincie nimeni:P?
mai exact din sibiu??
eu sunt din giurgiu
stiu ca nu mai e timp, dar va rog mult o idee macar la sub 38-ocrotirea prin lege a avocatului in exercitarea profesiei.Raspunderea avocatului pentru sustinerile sale in fata organelor cu activitate jurisdictioanala!
multumesc in cazul in care poate sa-mi raspunda cineva!!!!
o mnimala idee vreau doar!

Alte discuții în legătură

"picat" la examen barou Pilu Pilu Buna seara, Incep a scrie cu putine sperente ca cineva ar putea avea rabdare si timp sa ma ajute, desi asta ar insemna mult pentru mine, dar stiu ca stiu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua astăzi am avut un termen litigii de munca contestație ... nicoleta_elena nicoleta_elena Buna ziua Astăzi am avut un termen litigii de munca contestație decizie încetare CM Pârâta (firma) nu a depus întâmpinare in in cele 25 de zile,a ... (vezi toată discuția)
Noutati...despre examen??? KARINAPET KARINAPET NIMENI NU MAI ''SPUNE'' NIMIC DESPRE EXAMENUL IN BAROUL DE LA BUCURESTI??? CE INSEAMNA TOATA TACEREA ASTA??? PANA LA URMA... DACA PROIECTUL DE LEGE TRECE... ... (vezi toată discuția)