avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rugaminte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rugaminte

Buna ziua celor dvs. care dati sfaturi si raspunsuri pertinente pe acest forum.
Doresc sa achizitionez un teren intravilan de la o persoana care, la randul ei, a cumparat dupa 1974 (cand s-a dat legea 58), cred ca in 1977, un teren cu o suprafata trecuta in acte mai mica decat cea reala (250 mp daca nu ma insel).
Mi-a spus ca acum 2 saptamani a depus un dosar pentru a i se emite titlu de proprietate pentru intreaga suprafata de teren stapanita. Doresc sa va intreb ce sanse are sa ii emita prefectura T.P.? As putea semna un antecontract? Ce acte ar trebui sa-i solicit pentru a incheia precontractul? In cazul in care Prefectura da aviz negativ sau intarzie fara motiv emiterea T.P. se poate actiona in instanta? Prin urmare s-ar putea incheia un contract de cesiune a drepturilor litigioase? La fel, in baza a caror acte?

Avand in vedere ca nu ma pricep, sper sa ma fi facut inteles.
Va multumesc anticipat.
Catre d-na/d-ra Romascanu,

In primul rand va multumesc pentru interventie. Doresc sa clarific ca cel care a cumparat terenul in '77, si-a facut casa cativa ani mai tarziu. Nu cred ca se incadreaza la acest art. 3 - cu teren atribuit in folosinta. Practic s-a cumparat, pe acte, o suprafata mai mica (nu am vazut actul respectiv) - 250 mp; am inteles ca asa 'se purta' atunci.Pe aceasta suprafata s-a construit casa. Dar gradina a fost mult mai mare. S-a posedat/folosit aproape 2000m. Din aceasta diferenta ( de la 2000 la 250) vreau eu sa cumpar o parte.
Singurul document pe care l-am vazut este o scrisoare prin care primaria locala a inaintat (acum o luna) catre prefectura dosarul depus de cel de la care vreau sa cumpar. Marturisesc ca nu stiu daca s-a facut o verificare a situatiei juridice a terenului de catre primarie, asa cum scrie in legea 18.

Practic persoana de la care vreau sa cumpar a posedat/folosit intreaga suprafata de teren, cred ca mai mult de 30 de ani (ma gandesc aici la uzucapiune, care pana ieri nu stiu ce reprezenta:) ).

Sunt sanse ca prefectul sa emita T.P.? Daca nu, se poate actiona in instanta? Intreb pentru ca mi-ar conveni mai mult sa cumpar drepturile litigioase (as iesi mai ieftin), dar sa fiu, in acelasi timp, sigur ca voi avea succes.
Cum pot face sa fiu sigur de succes in cazul in care doresc sa cumpar drepturile litigioase?

Mutumesc.

marcelin a scris:

Cum pot face sa fiu sigur de succes in cazul in care doresc sa cumpar drepturile litigioase?

Angajezi un avocat sa se ocupe de situata asta.
Cu siguranta Primaria a verificat situatia juridica a terenului, a completat documentatia, si a trimis dosarul la Prefectura. Prefectul emite un ordin in baza art. 36 din legea nr. 18/1991 republicata, care reprezinta actul de proprietate pentru intreaga suprafata de teren.
Nu are niciun rost sa va judecati, caci lucrurile se rezolva pe cale administrativa.
Puteti sa va interesati la Prefectura de situatia dosarului dvs. Daca primaria l-a trimis acum o luna, ar cam trebui sa se rezolve in curand.
In materie imobiliara am vazut destule ciori de pe gard scoase la vanzare ca sa pot indrazni sa dau cel mai mic sfat fara hartii in fata....

Parerea mea e ca, atunci cand cumperi o proprietate trebuie sa cauti sa cunosti despre ea mai multe decat stie proprietarul ... Si asta nu se poate face in orb pe nici un forum... S-au altfel spus, ar fi totuna daca ati da cu zarul...
romascanu a scris:

Parerea mea e ca, atunci cand cumperi o proprietate trebuie sa cauti sa cunosti despre ea mai multe decat stie proprietarul ... Si asta nu se poate face in orb pe nici un forum...

Solutia unica este un avocat care sa se ocupe de problema, cu actele in fata, nu pe presupuneri ...

Alte discuții în legătură

Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa construita pe teren dobindit prin legea 15/2003 radupaul radupaul Buna ziua am gasit o casa de vinzare, construita pe un teren dobindit prin legea 15/2003 Pot cumpara aceasta casa? care va fi statutul terenului dupa o ... (vezi toată discuția)
Corectarea/rectificarea unui titlu de proprietate de teren Cristian_Nicolae Cristian_Nicolae Rog ajutor pt rezolvarea urmatoarei situatii: -corectarea/recificarea unui titlu de proprietate de teren (actual in regim de proprietate indiviza) ; ... (vezi toată discuția)