avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune abuziva??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune abuziva??

cer parerea cuiva despre situatia urmatoare:
Acum 7 ani tatal meu a murit. A lasat in urma printre altele, un teren care nu a fost la CAP niciodata.. Suntem patru fii ca si mostenitori. Doi dintre noi nu emit pretentii asupra terenului. Fratele meu a mers cu 2 martori mincinosi care au declarat ca el a muncit acel pamant (lucru in fapt neadevarat deoarece cat a trait tatal el era beneficiarul de drept si fapt )si a facut un act de intabulare pe motiv ca a lucrat acest pamant intre 10 si 20 de ani, pe numele lui. Dar din moment ce pamantul era al tatalui si apare pe numele lui in dosarele de evidenta ale primariei respective, nu era normal ca sa se fi facut o succesiune , sau sa fie stabilite drepturile celorlalti fii cu privire la teren? Nu este acesta un abuz din partea emitatorului actului de intabulare, ca nu au intrebat de alti mostenitori? Poate fi atacat usor, actul, avand in vedere ca nu a trecut decat un an de la intocmirea lui? Ce lege este aceasta care lasa sa se emita un act de intabulare asa de usor care sa permita apoi sa se si vanda terenul respectiv. Imi este peste puteri de a intelege. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: otudp , utilizator 18:58, 10 Aprilie 2008
Pai de unde stii ca e inselaciune? Poate omul a avut alte acte pe baza carora s-a intabulat. Nu crezi ca trebuie sa stii intai despre ce e vorba inainte sa arunci cu acuzatii, asta ca sa nu te vezi obligat sa platesti despagubiri oamenilor pe care i-ai murdarit cu noroi fara sa cunosti situatia?
Si cum ii spuneti omului ca poate verifica "daca are adresa"? Pai omul crede ca are dreptul la teren, credeti ca nici nu stie unde e situat?
avlil de ce vrei sa-mi intaresti spusele de mai sus,majoritatea dintre voi avocatii sunteti paraleli cu sistemul judiciar,iar ceilalti vor sa te jupoaie.
Daca esti asa de "citit" ofera-i un sfat la respectivul domn,ce sa faca,sau la voi totul costa?.Se pare ca Eu am fost cel cel care l-am sfatuit cel mai aproape de realitate,restul ati fabulat!(experienta zero)
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2007
CristiIgnea, utilizator
Pentru inceput ar trebui sa se areseze la primarie pt. a vedea exact care e situatia terenului si nr. de CF daca acesta este intabulat. Apoi cu nr. de CF sa mearga la registru de carte funciara sa vada ce titlu/ titluri sta (au) la baza acestei intabulari. dupa care va solicita in instanta anularea titlurilor.
In ceea ce priveste constatarea uzucapiunii de catre notari, aceasta a mai fost facuta pe ici pe colo, chiar daca este ilegala :((
Cristi, mon cher, nu cunosc experianta dv. referitoare la avocati, insa imaginea pe care o aveti, clar nu e una tocmai buna. :(

Privitor la cazul omului, este usor pentru mine, ca avocat, sa dau sfaturi despre electrica. Mi-ar fi usor sa-i spun unui om care are sigurante clasice la tablou ca, daca i-a sarit siguranta, sa scoata continutul acesteia si sa puna interior alt fir. Cu cat mai gros e firul, cu atat mai greu va sari iar. Si omul mi-ar multumi si ar crede ca e o idee buna. Doar ca eu, nepricepandu-ma in domeniu, nu stiu ca data viitoare cand nu sare siguranta asta asa desteapta a mea, omului ii va "sari" frigiderul... sau televizorul etc...

E usor aastfel sa dai sfaturi cand cunostintele iti sunt limitate. Dar cand ai habar de ceva din experienta aia zero si cand este cat de cat citit in domeniu, iti dai seama ca o solutie buna depinde de multe amanunte din situatia de fapt.
Iar domnul care ne-a cerut sfatul nu stie cu exactitate macar care e situatia de fapt reala. Asa ca, cel mai bun lucru pe care il poate face e sa se intereseze de situatie (personal sau printr-un mandatar) si apoi, pe baza ei, sa-i dam niste solutii viabile. Ca solutii pot da vreo 5-6 in acest caz... doar credeam ca ar fi frumos din partea mea sa dau una cat de cat buna.
Daca dv. considerati ca ar fi mai indicat multe solutii, proaste si nefundamentate, atunci va adresati acelei categorii de avocati pe care ii numiti ca fiind paraleli cu sistemul judiciar.

Eu il intreb pe initiatorul topicului daca vrea vreo 2-3-5 solutii pentru cazul sau, chiar daca acestea nu ii vor folosi. Daca imi spune ca le vrea, i le voi oferi.

otudp a scris:

Nu stiu exact procedura prin care a intabulat terenul [...] Tatal a mai avut si alte terenuri dar pe acelea i le a dat intr-adevar din timpul vietii. Nu si acest teren de care discutam, asta in mod cert.

De unde stie atat de sigur, nu cunosc. Am clienti care stiu cu siguranta lucruri pentru ca asa le-a spus partea adversa... :P
otudp a scris:

multumesc, o sa va urmez sfaturile.

Se pare ca omul a inteles ca p[roblema lui va putea fi rezolvata dupa ce va afla cu siguranta in ce consta. Deci... nu e cam deplasat sa reclamati ca altcineva nu e multumut de sfat, cand acesta nu pare?

Va doresc numai bine in viata, in cariera si sper ca veti reflecta la tonul dv. si la tonul meu.
O zi buna si sarbatori minunate!
Va multumesc pentru dezbaterea de idei pe care ati purtat o. Este un lucru benefic, cred, in orice situatie. De fapt aceste discutii de pe forum clarifica lucruri pe care poate in contact direc cu specialistii nu as fi avut ocazia sa le aflu, fie ca nu as fi stiut sa intreb de ele, fie ca nu ar fi facut obiectul strict al problemei. In timpul vietii, tatal meu a facut, la presiune cateva donatii de terenuri fratelui. Locul despre care vorbim a fost discutat, atunci in familie cu tatal ,fratele si ceilalti frati, ca imi va ramane mie. De aceea eu am stat foarte linistit, bazandu ma pe buna credinta fireasca a fiecaruia si pe declaratile fratelui impricinuit, de acord cu privire la acest teren. Prin urmare , acum cand am fost la primaria cu pricina, la registrul de la primarie, terenul, figura la capul tatalui, iar celelalte terenuri despre care stiam ca fusesera date la doi dintre frati, figurau pe numele acestora din urma. Aceasta a fost in contradictie cu actele de intabulare care mi au fost aratate de frate atunci cand i le am solicitat, si care pentru terenul cu pricina au fost facute anul acesta, fara sa banuim nimic. Am fost in imposibiliate pana in acest moment sa merg din nou acolo si pe baza celor aflate de la dumneavoastra sa aflu detaliile concrete care sa faca lumina si care sa genereze din partea dumneavoastra un sfat pertinent, deoarece sunt la o distanta de cateva sute de kilometri de locul cu pricina. De aceea nu am fost promt cu clarificarile. Indata ce voi afla, voi reveni. Si cum niciodata o urare nu este in plus, va urez, Sarbatori fereicite!. Multumesc inca odata. Sper ca dialogul purtat pe aceasta problema sa ramana unul constructiv, deci de ajutor. In toate domeniile sunt oameni pregatiti si mai putin pregatiti, dar nu cred ca se pune problema aceasta in cazul de fata, si nu ma indoiesc de buna credinta a fiecaruia implicat in acest dialog. Va multumesc inca odata.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune dienusa dienusa cat timp dureaza (cu aprox)o intabulare prin uzucapiune (procesul)?Terenurile au fost in folosinta parintilor(acum decedati)de peste 50 ani,o parte din ele ... (vezi toată discuția)
Donatie cu final neasteptat RIKO RIKO Am sa incep prin a va spune ca in luna iulie 2010 am primit prin donatie un teren intravilan de 4414 mp in localitatea Orsova. Terenul a apartinut bunicii ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau proprietar? va rog ajutor ! nfloryn nfloryn In anul 1923 bunicul meu a fost improprietarit cu 674 m.p. teren intravilan, ,care in anul 1965 a fost inregistrat in Cartea funciara si pe care in anul 1968 ... (vezi toată discuția)