avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune abuziva??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune abuziva??

cer parerea cuiva despre situatia urmatoare:
Acum 7 ani tatal meu a murit. A lasat in urma printre altele, un teren care nu a fost la CAP niciodata.. Suntem patru fii ca si mostenitori. Doi dintre noi nu emit pretentii asupra terenului. Fratele meu a mers cu 2 martori mincinosi care au declarat ca el a muncit acel pamant (lucru in fapt neadevarat deoarece cat a trait tatal el era beneficiarul de drept si fapt )si a facut un act de intabulare pe motiv ca a lucrat acest pamant intre 10 si 20 de ani, pe numele lui. Dar din moment ce pamantul era al tatalui si apare pe numele lui in dosarele de evidenta ale primariei respective, nu era normal ca sa se fi facut o succesiune , sau sa fie stabilite drepturile celorlalti fii cu privire la teren? Nu este acesta un abuz din partea emitatorului actului de intabulare, ca nu au intrebat de alti mostenitori? Poate fi atacat usor, actul, avand in vedere ca nu a trecut decat un an de la intocmirea lui? Ce lege este aceasta care lasa sa se emita un act de intabulare asa de usor care sa permita apoi sa se si vanda terenul respectiv. Imi este peste puteri de a intelege. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: otudp , utilizator 18:58, 10 Aprilie 2008
Scuze pt. tonul meu mai agresiv,poate am exagerat,dar mi-am amintit de 2 procese pierdute din cz . unor avocati dezinteresati(altfel nu-mi explic).
Sarbatori fericite si un an plin de impliniri,la toata lumea.
Exact la fel poate sa i se intample si autorului topicului acesta daca m-as trezi eu sau altcineva sa-i dea opinii fara sa stie cum stau lucrurile in fapt si in drept.
Adica, te-ai cam suparat pe mine ca nu i-am dat opinii nefundamentate, ca nu am fost la fel de superficiala ca avocatii pe care ii critici. Care, la urma urmei, poate au procedat ca mine...

Sincer, nu vad cum poate pierde un avocat, din vina lui, un proces de uzucapiune... Adica ii aduce clientul partile, martorii... restu;l probelor sunt usor de obtinut...
Ca, de cele mai multe ori, clientul zice ca n-are de unde sa gaseasca pe parat... asta nu intra in atributiile avocatului... Ca nu ai cum sa-l gasesti decat daca ai un proces pe rol... si asta iti da o luna la dispozitie sa il cauti, daca nu cam pierzi dosarul... Dar nu vad cum ar fi asta vina avocatului, ca de la un termen la altul e strans, se poate sa nu obtina nicio instanta informatiile pe care le vrea de la un termen la altul, darmite o parte...

Nu stiu ce cazuri ai intalnit tu, asta ar fi cel mai des in care o parte spune ca avocatul i-a pierdut procesul (din experienta mea). Si nu cred ca este asa.
Va salut si revin aici cu noi date. Am avut o discutie cu fratele meu, si am aflat ca intabularea s a facut pe cale judecatoreasca. La primarie, terenul figura la tatal meu sub forma unei declaratii din 1994 cum ca il foloseste. La cartea funciara insa, terenul figura pe numele bunicului, adica tatal tatalui meu. Asa ca fratele mi a zis textual " m am judecat cu mortii" . A invocat ca de 40 de ani a trait in aceea si curte cu tatal, ca au muncit pamantul impreuna, ca i a ingrijit si inmormantat pe parinti. deci i s ar cuveni terenul. In realitate lucrurile se pot nuanta destul de mult. A trait in aceeasi curte cu parintii dar s au administrat separat. Au muncit pamanturilre dar fiecare parcele bine delimitate de unde isi strangeau propriile roade.Permanent insa exista o tensiune in curte soldata cu imbranceli si injuraturi, accentuate in ultima parte a vietii tatalui, caci acesta nu mai avea vigoarea ripostei de alta data, tocmai cu privire la posesiunea terenurilor si casei, care toate erau ale tatalui meu. De inmormantat si alte pomeni i a facut, dar toate cu bani bine pastrati si economisiti ai tatalui si mamei, tinuti in cont de alt frate care i a pus la dispozitie ori de cate ori a fost nevoie. In 1994 tatal a cedat presiunilor infernale si a pus pe numele fratelui pamanturile pe care acesta si le a dorit. Printre ele nu a fost si terenul din discutia noastra. Nu i a trebuit la momentul acela. Asa ca la 7 ani dupa moartea tatalui, si a adus aminte de el si ca sa l vanda, a facut aceasta intabulare anul trecut. Ce se mai poate face in acest caz? Mai este vreo sansa sa recuperam macar o bucatica din teren ? Ceilalti frati sunt de acord ca fratele nostru a procedat necinstit si sunt in asentimentul meu. Pamantul deja a fost vandut. Cei de la Cartea funciara ne pot da informatii exacte despre dinamica posesiunii terenului, sau aceste informatii sunt confidentiale? Nici nu stiu la ce sa ma astept cand voi ajunge acolo la CF. Nu stiu care imi sunt drepturile. Destul de frustrant. Poate reusiti sa descifrati ceva din relatarea mea. Va multumesc.
Cred ca ce;l mai bine va duceti la o consultatie juridica... e necesar sa fie stabilite foarte clar o serie de amanunte si ar insemna sa ne intindem inutil aici.
Nu e scumpa o astfel de consultatie si va face i idee despre cat de greu sau usor ar fi, cat v-ar costa sa luati terenul inapoi, cat de mult este posibil... Astfel incat sa puteti lua o decizie pe baza informatiilor obtinute, sa puteti aprecia daca merita sau nu.
Mersi mult. Cred ca aveti dreptate. Ramane sa gasesc un consultant juridic. As fi apelat cu placere la dumneavoastra, dar nu sunt din bucuresti. :P

Alte discuții în legătură

Uzucapiune dienusa dienusa cat timp dureaza (cu aprox)o intabulare prin uzucapiune (procesul)?Terenurile au fost in folosinta parintilor(acum decedati)de peste 50 ani,o parte din ele ... (vezi toată discuția)
Donatie cu final neasteptat RIKO RIKO Am sa incep prin a va spune ca in luna iulie 2010 am primit prin donatie un teren intravilan de 4414 mp in localitatea Orsova. Terenul a apartinut bunicii ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau proprietar? va rog ajutor ! nfloryn nfloryn In anul 1923 bunicul meu a fost improprietarit cu 674 m.p. teren intravilan, ,care in anul 1965 a fost inregistrat in Cartea funciara si pe care in anul 1968 ... (vezi toată discuția)