…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.
…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.
…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.
…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
-Marilyn Monroe a avut 11 degete la picioare.
-Hitler si Napoleon aveau fiecare numai cate un testicul.
-Persoanele dreptace, traiesc, in general, cu 7 ani mai mult decat persoanele stangace.
-Cand stranuti, toate functiile corpului se opresc, chiar si inima.
-Brazilia este singura tara care a jucat in fiecare Cupa Mondiala.
-Daca iei orice numar, il dublezi, aduni 10, imparti prin 2, si apoi scazi numarul initial, raspunsul va fi 5.
-Winston Churchill a fost nascut intr-o toaleta a femeilor in timpul unui dans.
-Inima unei femei bate mai repede decat cea a unui barbat.
-In America de Nord creste un copac (pe care bastinasii il numesc "pomul dracului"), a carui coaja contine foarte mult fosfor, incat noaptea, langa tulpina lui, se poate citi ca in orice sala de lectura.
-Jocul de carti a fost inventat de chinezi in 1120.
-Fructele culese in orele de dimineata sau de seara sunt mult mai gustoase decat cele culese la amiaza.
-In padurile tropicale, unde nu se schimba anotimpurile, copacii nu au inele anuale.
-Pensatul sprancenelor devine nedureros daca in prealabil se anesteziaza arcada cu un cub de gheata.
-Cateva picaturi de zeama de lamaie puse in nari desfunda nasul, fara sa dea dependenta. Tratamentul e cam neplacut, dar sigur.
-China reprezinta consumatorul de carne de porc numarul I pe plan mondial.
-Vacile nu au dinti superiori.
-La nastere, crevetele este mascul, apoi, pe masura ce creste, devine femela.
-Pestii de apa sarata beau apa, iar cei de apa dulce nu.
-Podul Universitatii din Boston (pe Commonwealth Avenue, Boston, Massachusetts) este singurul loc din lume unde un vapor trece pe sub un tren, care trece pe sub o masina, care trece pe sub un avion.
-O singura persoana din doua miliarde traieste 116 ani sau mai mult.
Data viitoare când ne spelam pe mâini şi nu ne place temperatura apei, sa ne gândim la cateva lucruri de prin anii 1500.
1. Majoritatea oamenilor se căsătoreau în iunie deoarece îşi făceau baia anuală în mai şi încă mai miroseau cât de cât bine în iunie. Totuşi, miresele aveau cu ele un buchet de flori pentru a acoperi eventualul miros. De aici vine obiceiul de a avea un buchet de flori la nuntă.
2. Baia consta într-o singură cadă mare plină cu apă fierbinte. Bărbatul casei avea privilegiul de a se spăla în apa curată, apoi fiii şi restul bărbaţilor din casă, urmaţi de femei şi în final copiii - ultimii fiind bebeluşii. Între timp, apa devenea atât de murdară încât era posibil să pierzi pe cineva în ea. De unde şi zicala: "Don't throw the baby out with the bath water" ("Nu arunca şi copilul odată cu apa de baie").
3. Casele aveau acoperişuri înalte şi pufoase de stuf, fără lemn dedesubt. Era singurul loc unde animalele se puteau încălzi, aşa că toţi câinii, pisicile şi alte fiinţe mici (şobolani, gângănii) stăteau acolo. Când ploua devenea murdar şi alunecos şi uneori animalele alunecau şi cădeau de pe acoperiş. De unde zicala: "It's raining cats and dogs" ("Plouă cu câini şi pisici").
4. Nimic nu împiedica ceva să cadă în casă. Asta era o mare problema în dormitor, unde gândaci şi alte mizerii puteau murdări patul. Deci, un pat cu stâlpi şi un cearşaf pus deasupra oferea ceva protecţie. Aşa au apărut paturile cu baldachin.
5. Cei bogaţi aveau podele de ardezie care deveneau alunecoase când se udau pe timpul iernii, aşa că împrăştiau paie ("thresh" - resturi de la treierat sau pleava) pe jos ca să poată merge. Cu timpul, până în primăvară, paiele se tot adunau până când alunecau afară când se deschidea uşa. Astfel s-a proptit o bucată de lemn la intrare. Aşa a apărut pragul (în engleză se numeşte "threshold", care vine de la "thresh" şi hold" - a ţine, a opri pleava).
6. Pe atunci se gătea într-un ceaun mare care atârna întotdeauna în bucătărie deasupra focului. În fiecare zi se aprindea focul şi se adăugau ingrediente în ceaun. Oamenii mâncau în general legume şi foarte puţin, sau deloc, carne. Consumau din amestec (tocană, mâncare înăbuşită) la cină şi lăsau restul în oală să se răcească peste noapte, adăugând altceva peste ele a doua zi. Uneori mancarea avea în ea resturi destul de vechi. De unde rima: "Peas porridge hot, peas porridge cold, peas porridge in the pot nine days old" ("Terci de mazăre fierbinte, terci de mazăre rece, terci de mazăre în oală vechi de nouă zile").
7. Uneori făceau rost de carne de porc, ceea ce îi făcea să se simtă destul de speciali. Când aveau musafiri, atârnau şunca de tavan ca să se dea mari. Era semn de bogăţie că un bărbat "could bring home the bacon" ("era în stare să aducă şunca acasă"). Tăiau puţină ca să împartă oaspeţilor şi apoi stăteau toţi în jurul mesei şi "chewed the fat" ("mestecau grăsimea").
8. Pâinea era împărţită conform statusului. Muncitorii luau partea arsă de pe fundul pâinii, familia lua mijlocul şi musafirii partea de sus ("upper crust").
9. Erau folosite cani din plumb pentru a bea bere şi whisky. Combinaţia asta de alcooluri dobora de obicei un om pentru câteva zile. Cineva, care trecea pe drum, îi putea lua drept morţi şi îi pregătea de înmormântare. Erau întinşi pe masa din bucătărie vreo două zile, în timp ce familia adunată în jur mânca, bea şi aştepta să vadă dacă se trezesc. Aşa a apărut obiceiul de "priveghi", care în engleză se traduce "wake" ("to wake up" - "a se trezi").
10. Anglia este o ţară veche şi mică, aşa că oamenii începuseră să rămână fără locuri de îngropat. Aşadar dezgropau coşciuge şi duceau oasele la o "casă-de-oase" ("bone-house") şi refoloseau mormintele. Deschizând acele sicrie au observat că unul din 25 aveau urme de zgârieturi pe dinăuntru şi au realizat că unii din acei oameni fuseseră ingropati de vii. Aşa că s-au gândit ca, de atunci încolo, să prindă o sfoară de încheietura mâinii mortului care să treacă prin acoperişul sicriului şi prin pământ până la suprafaţă şi să lege de ea un clopoţel. Cineva a stat de atunci noaptea în cimitir (aşa a fost inventată "graveyard shift" - "tura de noapte in cimitir") să asculte clopoţeii; astfel, oamenii vii erau "salvaţi de clopoţel" ("saved by the bell"), acesta mai fiind numit şi "soneria mortului" ("dead ringer").
Au fost decernate premiile pentru prostie extremă pe anul 2013
Din 1994, în America se acordă în fiecare an premiile „Darwin Award”, atribuite cazurilor de prostie extremă, care duc la deznodăminte caraghioase sau chiar fatale pentru iniţiator.
Juriul întrunit pentru a analiza cazurile de prostie totală semnalate in anul 2013, dupa cum notează portalul Mixstuff, a acordat 10 premii, din care unele din păcate post mortem.
Locul 1 - câştigător absolut
Premiul a fost decernat lui James Elliot, care, urmărind un jaf petrecut în Long Beach din California, SUA, a încercat să someze autorii cu un foc de avertisment, dar arma n-a declanşat. Foarte contrariat, James Elliot a întors arma spre el, pentru ca privind pe ţeavă, să constate o eventuală defecţiune în interior. Întrucât arma a declanşat, premiul a fost acordat post mortem.
Locul 2
Bucătarul unui hotel elveţian şi-a pierdut un deget, manevrând maşina de tocat carne, şi s-a adresat companiei de asigurări pentru a fi despăgubit. Compania a trimis un expert pentru reconstituirea cazului, dar în timpul reconstituirii şi-a pierdut şi acesta un deget. Ca urmare, bucătarul a fost despăgubit pe loc, iar expertul cere despăgubiri, pentru care societatea tocmai caută un nou specialist care să-i facă şi lui reconstituirea. Nu se bagă nimeni.
Locul 3
În timpul unui viscol care a avut loc la Chicago, un automobilist a fost nevoit să muncească mai multe ore ca să-şi deszăpezească locul din parcare şi accesul spre loc. Când a venit însă cu maşina, şi-a găsit locul ocupat de o doamnă. Nervos, omul a scos pistolul, a tras, iar doamna a murit pe loc. N-a rezolvat nimic, pentru că maşina doamnei a rămas nemişcată şi va mai rămâne în parcarea lui, până când se va pronunţa justiţia. Nimeni nu se poate atinge de ea.
Locul 4
Unui şofer din Zimbabwe i s-au încredinţat 20 de alienaţi mintal, pe care urma să-i transporte dintr-un spital în altul. Pe drum, şoferul a oprit să servească ceva la Fast Food, dar revenind a constatat că alienaţii dispăruseră. Omul s-a dus până la prima staţie de autobuz şi s-a oferit să transporte gratis 20 de călători, până acolo unde au ei nevoie. Odată pornit, i-a dus pe toţi la spital, explicând medicilor să fie atenţi pentru că bolnavii au un comportament ciudat. Au fost atât de atenţi, încât abia după trei zile personalul spitalului şi-a dat seama că trebuie să reclame cazul la poliţie.
Locul 5
Un adolescent a fost transportat la spital, urmare unor răni grave la cap. Întrebat cum s-au petrecut lucrurile, a explicat că era foarte curios să afle cât de mult se poate apropia de o locomotivă care face manevre în gară, fără să păţească ceva. A făcut testul, a aflat, dar se apropiase prea mult.
Locul 6
Un individ a intrat în magazinul din reţeaua Circle-K, în statul Lousiana, şi i-a cerut casierei să-i schimbe o hârtie de 20 dolari. Casiera a deschis sertarul cu bani, dar în clipa următoare hoţul a scos revolverul şi i-a devalizat tot conţinutul sertarului. Premiul a fost acordat pentru că în sertar erau 15 dolari, iar el a lăsat hârtia sa de 20 dolari pe tejghea.
Locul 7
Un tip din Arkansas a dorit să fure o cutie cu bere dintr-o vitrină. Pentru aceasta, a dizlocat o bordură din caldarâm, a ridicat-o sus şi a aruncat-o în vitrină. Vitrina era însă din plexiglas, nu s-a spart, iar bordura a ricoşat, venind ca un bumerang în capul celui care o aruncase. Şi el a fost distins tot post mortem.
Locul 8
O femeie din New York a fost prădată într-un magazin de către un individ care i-a smuls poşeta şi a fugit. Femeia reţinuse însă semnalmentele individului, poliţa l-a prins şi l-a adus înapoi la locul faptei pentru recunoaştere. Femeia l-a recunoscut pe loc, iar el le-a răspuns senin poliţiştilor: "Si eu o recunosc pe ea, aşa că suntem, chit. Ce mai vreţi de la mine ?"
Locul 9
La ora cinci dimineaţa, un tip a intrat în restaurantul Burger King din oraşul Ypsilanti, a scos pistolul şi i-a cerut casierului toţi banii din casă. Casierul i-a răspuns că nu poate deschide casa decât dacă i se comandă ceva, iar individul a comandat o salată cu ceapă. Casierul i-a explicat individului că ceapa nu se serveşte decât cu micul dejun, iar banditul a plecat pentru că n-avea bani ca să comande micul dejun.
Locul 10
Câştigătorul acestui loc a încercat să fure benzină dintr-o vidanjeră. Pentru aceasta, a introdus capătul unui furtun în rezervorul vidanjerei, şi-a pregătit canistrele şi a început să tragă aer cu gura din celălalt capăt al furtunului. Când l-a găsi poliţia, i se făcuse rău şi leşinase: în loc să înfigă capătul furtunului în rezervorul vidanjerei, îl pusese chiar în zona de refulare a compresorului vidanjei.
În anul 2009, World Records Academy, a omologat poemul Luceafărul, scris de Mihai Eminescu (15.01.1850, Botoșani - 15.06.1889, București), ca fiind cel mai lung poem de dragoste din lume. Toate cele 98 de strofe ale creaţiei eminesciene sunt traduse în limba engleză.
Pe pagina oficială a Academiei Recordurilor Mondiale (World Records Academy) se precizează că poezia lui Eminescu poate fi descrisă simplu (ca pentru generaţia YouTube de astăzi) ca o combinaţie între „Pe aripile vântului” - datorită caracterului romantic – „Star Trek” - pentru elementele de science fiction - şi „Love Story”. În baza acestor argumente, cei de la WRA spun despre Luceafărul că poate fi considerat atât un poem romantic, cât şi unul modern, al mileniului trei.
Poemul Luceafărul are ca sursă principală de inspirație basmul popular românesc „Fata din grădina de aur", cules de germanul Richard Kunisch într-o peregrinare a sa prin Oltenia. Eminescu ia cunostință de acest basm din cartea de călătorie a folcloristului german, încă din timpul studenției sale la Berlin; îl versifică între anii 1870-1872, păstrându-l în manuscris. Mai târziu, poetul creează cinci variante succesive ale basmului – între 1880 și 1883 - mai întâi versificându-l și schimbându-i finalul, apoi îmbogățindu-l cu idei filozofice reflectând condiția geniului în lumea superficială și meschină, transformându-l într-un poem filozofic de unică valoare ideatică și artistică.
Atras de concepția filozofică a lui Arthur Schopenhauer (1788-1860), Mihai Eminescu preia din lucrarea intitulată „Lumea ca voință și reprezentare” viziunea antitetică dintre omul obișnuit și omul de geniu, fiecare dintre cei doi fiind particularizat prin trăsături definitorii:
-omul obișnuit, muritorul de rând care se caracterizează prin mediocritate, atitudine subiectivă în perceperea realității, neputința de a-și depăși sfera limitată de acțiune, dorința oarbă de a trăi și a fi fericit în sensul pragmatic, imediat, al îndeplinirii scopurilor omenești și excesul de socializare;
-geniul se particularizează prin inteligența profundă și meditativă, prin sete de cunoaștere cu aspirație spre absolut, atitudine obiectivă asupra realității, prin puterea de sacrificiu de sine pentru împlinirea idealurilor, prin solitudine și capacitatea de a-și depăși limitele condiției umane prin cugetare asupra gravelor probleme și legi care guvernează universul.
Motivele mitologice sunt preluate din sistemul de gândire al filozofilor greci Platon și Aristotel, din „Poemele Vedelor” aparținând filozofiei indiene și din mitologia creștină -mai ales noțiunea de „păcat originar” și viziunea cosmogoniei creștine și a apocalipsei.
Luceafărul este una dintre cele mai celebre poezii ale lui Mihai Eminescu, începută încă în 1873, dar scrisă și finisată de-a lungul multor ani până la publicarea sa în aprilie 1883 în almanahul societății studențești România Jună din Viena. După publicarea la Viena, poemul a fost reluat apoi în același an în revista Convorbiri literare și în final în volumul princeps intitulat „Poesii”, sub îngrijirea lui Titu Maiorescu.
*
Un copac bătrân (teiul) de peste 100 de ani din Parcul Copou din Iaşi este cunoscut drept „Copacul îndrăgostiţilor”. Se spune că acolo venea poetul pentru a-şi găsi inspiraţia. Din acest motiv, copacul a devenit destinaţia turistică a romanticilor din lumea întreagă.
Turişti din toată lumea,¬ inclusiv din ţări îndepărtate precum Brazilia sau Japonia, ¬ vin special la „Teiul lui Eminescu” pentru a se săruta într-un loc care le va aduce noroc îndrăgostiţilor, a declarat Mandache Leocov, fost director al Grădinii Botanice din Iaşi.
Reputaţia poetului român a depăşit chiar şi limitele Terrei, NASA punând numele
„Eminescu” unuia dintre craterele identificate pe planeta Mercur.
*
Se zice că, la început, poemul avea 99 de strofe, dar Eminescu a mai scris trei, după ce s-a declanșat boala, aşa că au fost 102 strofe. Strofele suplimentare erau obscene şi Maiorescu le-ar fi scos din ediţiile următoare. A 99-a conţinea cuvântul „fund” și de aceea, după moartea poetului, Maiorescu a scos-o şi pe aceasta, în ciuda protestelor familiei Eminovici.
*
Prin iunie 2013 primarul din Iași a hotărât să fie tăiați teii din zona străzii Lascăr Catargi, pe motiv că erau uscați (i-au și tăiat, spre nemulțumirea cetățenilor); cetățenii ziceau că se dorește plantarea unor… palmieri (sintetici).
Teiul lui Eminescu, oare, ar trebui tăiat ? O fi uscat și acesta ?
1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.
2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.
3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.
4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani.
5. In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continent african se afla in emisfera nordica.
6. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.
7. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi.
8. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. In prezent, este singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare.
9. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari.
10. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.
11. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta de pana la 850 de kilometri.
12. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficient combustibil incat sa poti face acest lucru de patru ori.
13. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Daca ati raspuns islandezii, ati dat raspunsul corect...
14. Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera pana la 30.000 de furnici... pe zi.
15. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China. Copilul lor s-a nascut in anul 1910
16. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? Incercati Quebec, Canada. Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea inregistrata intr-un parc Disney World, aproape 0.
17. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele traiesc numai in India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.
18. In urma cu 5 ani, 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lumii plateau cu bani gheata. Astazi, procentul este de doar 50%. Se estimeaza ca in anul 2011, doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul cardurilor.
19. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oameni pe intreaga planeta.
20. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.
21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezinta lobi ai urechilor.
22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672. Da, da , exista telefonie si acolo..
23. Desi nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decat este de Rio de Janeiro.
24. Lungimea unui elefant este egala, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decat un elefant adult.
25. Limba unui crocodil este imobila. Ea este atasata de cerul gurii acestui animal.