avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
Stiati ca

1. Picăturile de ploaie cad, în medie, cu o viteza de 8 – 10 km/ oră (în funcție de viteza vântului, pot ajunge chiar și la 35 km/ oră). Pentru comparație: fulgii de zăpadă cad cu o viteză cuprinsă între 3 și 7 km/ oră.
2. Diametrul unei picături de ploaie este, în medie, cuprins între 0,5 – 8 milimetri.
3. Cele mai mari picături de ploaie din lume au fost înregistrate în septembrie 1995 în Brazilia. Cele mai mici picături aveau un diametru de 8,6 milimetri (despre cele mai mari, nu se spune nimic).
4. Cele mai mari “boabe de grindină” din lume au fost înregistrate în zona Gopalganj, din Bangladesh, în timpul furtunii din 14 aprilie 1986. Greutatea fiecărui “bob” a depășit un kilogram, iar 92 de persoane au decedat.
5. In fiecare secundă, pe întreg cuprinsul globului, 16 milioane tone de apă “cad din ceruri” sub formă de ploaie. Exact aceeași cantitate de apă se și evaporă, în fiecare secundă de pe suprafața Pământului.
6. Picăturile de ploaie nu sunt în formă de lacrimi. Forma lor este asemănătoare unei “jumătăți de hamburger”.
7. Un om la o sută de milioane este alergic la ploaie (uneori alergiile putând fi atât de severe încât pot cauza moartea).
8. Chiar și în deșert plouă. Problema este că nu poți să știi când se întâmplă acest lucru, deoarece picăturile de ploaie se evaporă în aerul fierbinte.
9. Jocul de darts a apărut datorită ploii. Se spune că arcașii participanți la o competiție au fost prinși de ploaie, așa că s-au refugiat într-un bar, unde au prins, a arunca la țintă cu săgeți pe care le-au rupt pentru a fi mai mici.
10. Umbrela a fost inventată pentru a proteja împotriva soarelui.
Cum ne influenteaza reactiile si comportamentul abrevierile din mediul online?

În anii ’80, mai exact pe data de 19 septembrie 1982, la ora 11:44 a.m., profesorul Scott Fahlman, de la Universitatea Carnegie Mellon, a postat un mesaj pe un forum universitar: „Propun următoarea secvenţă de semne pentru glumeţi: Citiţi-o pe o parte“. Acela a fost momentul în care au luat naştere emoticoanele, acele semne care acoperă astăzi toată gama de sentimente umane şi care însoţesc astăzi aproape toate conversaţiile online. „De multe ori, glumele foarte simple erau prost înţelese“, a explicat mai târziu profesorul necesitatea emoticoanelor. Pe reţeaua de socializare Twitter există un forum în care sunt dezbătute sensurile emoticoanelor şi sunt sugerate unele noi. Varietatea acestor semne este atât de mare astăzi, încât se poate vorbi despre un limbaj în sine.
Pentru profesorul de sociologie Ben Agger, de la Universitatea din Texas, răspândirea largă de care se bucură emoticoanele în prezent vorbeşte despre o comunicare online limitată înainte de apariţia acestora. „Emoticoanele oferă nuanţele pe care le are o conversaţie faţă în faţă, acele nuanţe şi subtilităţi care în mod normal lipsesc atunci când interacţionăm prin intermediul unui ecran. Ele (n. r. – emoticoanele) încearcă să compenseze acea alienare“, crede profesorul Agger. Specialistul susţine că trăim astăzi cea mai creativă perioadă din toate timpurile, în care copiii şi tinerii stăpânesc foarte bine puterea scrierii pentru a comunica pe distanţe mari, în ciuda presiunilor sociale.
Emoticoanele sunt, desigur, o componentă importantă în acest proces. Facilitează comunicarea Pe măsură ce acestea au început să înlocuiască unele cuvinte, oamenii de ştiinţă au realizat că ele au asupra noastră mai multă putere decât ne-am imagina. Folosite în actul comunicării, ele ne pot influenţa deciziile şi comportamentul în moduri neaşteptate, scrie BBC online. Când este însoţit de un emoticon precum „smiley face“, un simplu salut pe reţelele online ne poate spune ce stare are interlocutorul nostru, influenţându-ne atitudinea vizavi de el.
Un studiu recent arată că angajaţii care primesc de la angajatorii lor o critică însoţită de un „smiley face“ tind să o accepte mai uşor. O altă cercetare susţine că studenţii sunt mai tentaţi să accepte participarea la cursurile online atunci când în discuţiile de grup se folosesc emoticoane. Semne cu chip de om Legătura noastră cu aceste simboluri online este departe de a fi superficială, sunt de părere oamenii de ştiinţă.
A fost demonstrat că ele declanşează în creier aceeaşi activitate cerebrală înregistrată când privim o faţă umană reală – după cum susţine un studiu australian publicat în revista de specialitate „Social Neuroscience“. Altfel spus, am fost condiţionaţi cultural să reacţionăm puternic la vederea acestor semne, care poartă emoţii complexe şi profunde, aşa cum nici cuvintele nu reuşesc să o facă. Nu este de mirare, în aceste condiţii, că Facebook a făcut o investiţie serioasă în dezvoltarea unor emoticoane complexe, diferite de cele deja tradiţionale.
Anul trecut, psihologul Dacher Keltner, de la Universitatea din California, a primit sarcina de a realiza designul acestor emoticoane animate care exprimă emoţii de la anxietate la indignare. „Cu cât emoticoanele sunt folosite de mai mulţi oameni, cu atât există o probabilitate mai mare ca aceştia să comunice între ei şi să-şi răspundă la mesaje“, spune Keltner, care crede că această formă de comunicare nonverbală este foarte importantă în mediul online. Este de aşteptat ca emoticoanele din viitor să fie mai complexe şi să exprime întreaga gamă de emoţii, cu nuanţele sale.
Nu este exclus ca emoticoanele viitorului să fie create după asemănarea noastră, după limbajul nostru corporal sau vocea noastră.
Margarina

Informatia a inceput sa circule in SUA.
Margarina a fost produsa inital pentru a ingrasa curcanii, pe cand ceea ce a facut in realitate a fost sa-i omoare.
Persoanele care au sponzorizat investigatia au vrut sa-si recupereze banii, asa ca au inceput sa se gandeasca sub ce forma sa o faca.
Initial, continea o substanta alba, care nu avea nimic atractiv pentru a fi comestibil, asa ca i-au adaugat o culoare galbena, pentru a o vinde in loc de unt.
Ulterior au aparut cateva noi „savori”, ca sa vanda margarina la necunoscatori ca noi toti.
Care este diferenta intre margarina si unt ?
Comparatia intre unt si margarina.
Ambele au aceiasi cantitate de calorii.
Untul este usor mai bogat in grasimi saturate: 8 grame, comparativ cu 5 grame pe care le are margarina.
A manca margarina in loc de unt poate creste cu 53 % riscul de imbolnaviri coronariene la femei, conform unui recent studiu medical de la Universitatea din Harvard.
A manca unt, creste absorbtia unei mari cantitati de nutrienti, care se gasesc in alte alimente.
Untul contine beneficii nutritionale proprii, in timp ce margarina are numai ceea ce i-au fost adaugate la fabricatie.
Untul este mult mai bun decat margarina si imbunatateste savoarea altor alimente.
Untul a existat de secole, in timp ce margarina are mai putin de 100 de ani.
Acum … despre margarina.
Este foarte bogata in acizi grasi (aceia pe care i-au descoperit recent oamenii de stiinta, ca sunt foarte rai si guvernele au inceput sa ii interzica). Risc triplu de boli coronariene. Creste colesterolul total, mai ales cel rau si micsoreaza colesterolul bun.
Creste de 5 ori riscul de cancer. Micsoreaza calitatea laptelui matern. Micsoreaza reactia imunologica a organismului. Micsoreaza reactia la insulina.
Margarinei ii lipseste o molecula pentru a fi plastic …. !
Numai acest fapt si este suficient sa evitam folosirea margarinei si oricare alt lucru care ar fi hidrogenat (asta inseamna ca se adauga hidrogen, care modifica structura moleculara a substantelor).
Putem face cateva experimente.
Sa cumparam un pic de margarina si s-o lasam in garaj sau intr-un loc umbros. Dupa cateva zile, vom observa doua lucruri: nu vom gasi nici muste, nici macar acei deranjanti tantari (ceea ce ar trebui sa ne spuna ceva). Nu vom simti nici un miros urat sau diferit, pentru ca nu are nicio valoare nutritiva.
Nimic nu creste in ea. Nici macar cele mai mici micro-organisme nu pot creste in ea. De ce ? Pentru ca este aproape numai plastic !
Mai putem adauga inca ceva: daca luam o bucata de margarina si o punem pe gratar, sau intr-o tigaie ca sa prajim o friptura, va iesi un fum negru !
gigipopa a scris:

Margarina
Informatia a inceput sa circule in SUA.
Margarina a fost produsa inital pentru a ingrasa curcanii, pe cand ceea ce a facut in realitate a fost sa-i omoare.
Persoanele care au sponzorizat investigatia au vrut sa-si recupereze banii, asa ca au inceput sa se gandeasca sub ce forma sa o faca.
Initial, continea o substanta alba, care nu avea nimic atractiv pentru a fi comestibil, asa ca i-au adaugat o culoare galbena, pentru a o vinde in loc de unt.
Ulterior au aparut cateva noi „savori”, ca sa vanda margarina la necunoscatori ca noi toti.


Nu nu... Ar fi bine sa punem in acest topic informatii verificate nu folclor de pe net. Cel care a descoperit acidul gras care sta la baza produsului si de la care ii provine numele a fost un cercetator francez care lucra intr-o farmacie, Michel Eugene Chevreul. El i-a spus acide margarique; abia cateva decenii mai tarziu a aparut produsul tartinabil, in urma unui premiu oferit de Napoleon al III-lea aceluia care va gasi un substitut al untului pentru populatia saraca a Frantei si trupele sale. Cel care a castigat premiul a fost Hippolyte Mège-Mouriès, puteti citi aici un material in limba romana
[ link extern ]
iar aici
[ link extern ] /
[ link extern ]
doua articole in limba engleza.
Ultima modificare: Marți, 30 Decembrie 2014
Ares-3, moderator
Cel mai scurt discurs al unui fost C.E.O. de la Coca Cola
Bryan Dyson

Imaginaţi-vă viaţa ca pe un joc în care jonglaţi cu cinci mingi în aer.
Acestea sunt: Munca, Familia, Sănătatea, Prietenii şi Spiritul, iar voi încercaţi să le păstraţi pe toate în aer.
Veţi înţelege însă foarte curând că Munca este o minge din cauciuc. Dacă o veţi scăpa, va sări revenind la voi.
Dar celelalte patru sunt bile de sticlă. Dacă veţi scăpa una dintre ele, aceasta ar putea fi definitiv afectată, crăpată, zgâriată, deteriorată sau chiar distrusă. N-ar mai putea fi niciodată aşa cum a fost la început. Trebuie să înţelegeţi asta şi să acţionaţi în consecinţă.
Munciţi eficient în timpul orelor de muncă şi plecaţi de la birou la timp.
Acordaţi timpul necesar familiei voastre, prietenilor şi odihniţi-vă îndeajuns.
Valoarea are cu adevărat valoare, doar atunci când este apreciată.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)