avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Organizarea contabilitatii unui restaurant
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Organizarea contabilitatii unui restaurant

Inregistrarea marfii cu adaos la bar ma deruteaza foarte tare. Daca de exemplu, se cumpara sticle de coca cola la 250 ml, care se vand ca atare cu 5 lei / sticla. Insa, aceste sticle se folosesc ca materie prima pentru cocktail. Nu prea am cum sa stiu daca din cantitatea cumparata cat o sa vand si cat o sa consum ca materie prima. Prin urmare, solutia la care am ajuns este ca fiecare produs vandut sa fie corelat cu un retetar, iar pentru vanzarea lui se face bon consum la pret achizitie.
A mai lucrat cineva in acest mod?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: LIANARUS , utilizator 17:01, 14 Mai 2015
asa cum lucreaza rodia mi se pare mai simplu si asta era de fapt intrebarea mea de la bun inceput, adica sa lucrez fara sa fac raport de gestiune, doar receptii la pret de achizitie, sa scad din gestiune pe baza de retetar, cu un centralizator al vanzarilor evidentiate la pret de vanzare si pret de achizitie sa pot face descarcarea gestiunii, pentru ca, sincer, singurele bauturi care se vand la sticla sunt cele din gama coca-cola, pepsi, apa plata si minerala si tigarile si chiar si acestea sunt puse in pahar. asa ca de fapt nu mi se pare gresit sa fac retetar care sa scada din gestiune sticla vanduta .
:offtopic:
@alina : evitati , va rog, mesajele consecutive
Regulamentul de postare are aceasta recomandare
Puteti edita un mesaj , da la butonul "edit"
Mersi:)
Si o zi buna va doresc !
@alina
ok, cu sucurile si apa pusa in pahar - si eu m-as duce pe aceeasi idee.
insa tigarile? doar nu le pui in pahar? :D
...
si mie mi s-a parut complicat si fara sens organizarea a doua gestiuni in cazurile similare...
am gasit o a doua metoda de lucru, insa inca nu am primit pareri de nici unde, nici pro, nici contra.
vezi mai jos:
-----------------------------------
Metoda a doua
II. Pentru cresterea operativitatii, evidenta gestiunii se tine la pret de amanuntul pentru toate produsele, in cadrul unei singure gestiuni.
Si in acest caz, gestiunea se tine cu metoda operativ-contabila: in gestiune se folosesc Fisele de magazie pentru toate produsele(programul permite), astfel asigurand controlul in orice moment atat valoric, cat si cantitativ. Zilnic se intocmeste Raportul de gestiune(pentru verificarea miscarilor si stabilirea valorica a stocului).
*Mentiune: pct. 31 din OMEF 3512/2008
Intrarile sau iesirile de bunuri de natura stocurilor se inregistreaza in contabilitatea sintetica si analitica, fie direct pe baza acestor documente, fie cu ajutorul unor situatii intocmite zilnic sau la alte perioade stabilite de unitate prin centralizarea datelor din documentele privind miscarea stocurilor.
Acest document este Raportul de gestiune zilnic, care se poate folosi in acest caz.
La finalul perioadei se intocmeste Registrul stocurilor(cod 14-3-11/a), pentru confruntarea datelor din gestiune cu cele din amanuntul.
Atat produsele cumparate spre revanzare, folosite si la prepararea produselor finite, cat si cele care se revand si nu se folosesc la prepararea altor produse, se tin in gestiunea cu amanuntul la pretul de vanzare cu amanuntul: intra in gestiune cu NIR la pret de vanzare cu adaos si TVA.
Marfurile se vand cu BF sau factura, se descarca gestiunea la pret de vanzare.
Exemplul de la pct.I.:
Produsul Coca-cola - pret de achizitie: 2 lei+TVA, pret de vanzare cu amanuntul: 2lei+2lei(adaos comercial) +0.96lei(TVA neexigibila)= 4.96lei
1. Se cumpara pentru revanzare(marfa) 1 buc. Coca-cola
371 = 401 : 2lei
4426 = 401 : 0.48lei
371 = 378 : 2lei - adaosul aferent vanzarii cu amanuntul
371 = 4428 : 0.96lei - TVA neexigibila din pretul cu amanuntul
2. Se foloseste Coca-cola la obtinerea unui cocktail de cafea: cafea+coca-cola+smantana+zahar+ornamente, urmarim doar pentru Coca-cola
- transfer cu BPTR in contul materiilor prime
301 = 371 : 4.96lei - pretul de evidenta(pret de vanzare cu amanuntul)
- receptionarea cocktailului(produs finit) pe baza BPTR
345 = 711 : 9.92lei(la pret de evidenta care este in cazul de fata pret de vanzare cu amanuntul, in care pretul de productie este de 7 lei, adaosul 1 lei si TVA neexigibila 1.92 lei)
- inregistrarea consumului cu materii prime si materiale pe baza BC(pentru Coca-cola):
601 = 301 : 4.96lei
3. Se vinde cocktailul la bar
- transferul produsului finit(cocktail) in contul de marfuri pe baza de BPTR
371 = 345 : 9.92lei(la pret de vanzare: pret de productie+adaos+TVA neexigibila)
711 = 378 : 4.00lei - corectie adaosul comercial aferent diferentei dintre 9.92(pret de vanzare)-4.96(suma consumurilor)
711 = 4428 : 0.96lei - corectie TVA neexigibila aferent diferentei dintre 9.92(pret de vanzare)-4.96(suma consumurilor)
- vanzarea catre client cu BF
411 = 707 : 8lei(pret de vanzare al marfii)
411 = 4427 : 1.92lei(TVA colectat)
- descarcarea gestiunii de marfa vanduta(in baza BF) - se cunoaste totalul BF, din care TVA colectat = TVA neexigibil,
suma adaosurilor se cunoaste din raportul de vanzari = rulajul la 378,
ceea ce ramane este suma ce se trece pe 607(cheltuiala efectiva cu marfuri care este de fapt pretul de achizitie).
607 = 371 : 2lei
378 = 371 : 6lei
4428 = 371 : 1.92lei
- incasarea contravalorii marfii vandute, prin numerar(in baza BF)
5311 = 411 : 9.92lei

Urmarirea contabila a miscarilor in contul de profit si pierdere:
Ct. 121
Debit: 6.96lei(suma miscarilor din conturile cl.6)
Credit: 12.96lei(suma miscarilor din conturile cl.7)
Profit impozabil: 6lei
TVA de plata: 1.44lei
Sold TVA neexigibila: -

Concluzie: cu toate ca modul de lucru de la pct. II. este respinsa de catre unii contabili si din punct de vedere al tehnicii contabile este indraznet si inovativ, se observa ca rezultatele privind profitul si TVA de plata nu sunt afectate. Avantajul major al acestui mod de lucru este simplicitatea oferita, mai putina birocratie si operativitate ridicata.
-------------------------------------
se prezinta si prima metoda - cea clasica - cu doua gestiuni, si rezultatele concrete sunt aceleasi>profit impozabil si TVA sunt aceleasi, conturile 301,345,371,378,4428 se inchid.

pareri?
dpdv teoretic pare in regula, am sa transpun notele contabile in balanta si am sa urmaresc soldul conturilor 371,378,4428.
o prima observatie :
345=711 9,92
371=345 9,92

se incarca 371 cu adaos si tva neexigibil care ar fi trebuit puse pe 378,4428

mai corect ar fi fost :
345=711 4,96 pret productie ( corelatie cu 601=301)
345=348 3,04 adaos comercial
345=4428 1,92 tva neexigibil
este doar o parere, mai multre pot sa spun dupa ce o sa fac o balanta

organizarea pe mai multe gestiuni o fac pentru ca asa imi cere legea, respectiv sa-mi organizez gestiunile dupa locul de depozitare.

daca am o singura gestiune si la o factura pe care cumpar coca-cola si smantana, cine imi semneaza receptia? bucatareasa in dreptul smantanii si barmanul in dreptul la coca cola?pentru ca poate din acea smantana dau o parte la bucatarie si o parte la bar. nu pot asa, mai ales ca bucataria are spatiu de depozitare organizat separat de bar. daca smantana care s-a cumparat pentru bar s-a terminat si se duce sa ia de la bucatarie, atunci fac note de transfer semnate de cei doi ( predator si primitor) ca sa fie totul destul de clar.

iar BPTR presupune cfm. ordinului 3512 ca exista 2 gestiuni intre care se face transferul produsului finit.

ideea oricum merita studiata, pare ca ai luat-o dintr-o carte, asa ca poate ar fi de folos sa mentionezi sursa folosita, daca se poate.

scuza-ma ca sunt prea tipicara, dar stiu o multime de cazuri in care s-au dat amenzi ca documentele financiar contabile nu au fost intocmite corect, si nu au fost folosite asa cum mentioneaza 3512.

multumesc oricum de idee, s-ar putea sa poata fi folosita pe sistemul cu 2 gestiuni.
@rodia,fiti amabil/a si spuneti-mi cum pot intra in posesia unui soft asemenea celui pe care il are firma a carei contabilitate o tineti. Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Evidenta contabila restaurant rodia rodia La un restaurant micut care are si un bar,evidenta gestiunii este organizata la pret de achizitie,cu fise de magazie pt.fiecare articol(atat pt.gestiunea ... (vezi toată discuția)
Monografie bar - restaurant AncaUrda AncaUrda Care este monografia contabila si documentele primare pentru o unitate de alimentatie publica Bar – Restaurant care isi organizeaza evidenta stocurilor ... (vezi toată discuția)
Descarcare gestiune anairam_unid anairam_unid Buna ziua, Am o firma care are comert cu amanuntul insa a vandut doar cu factura ,firma este neplatitoare de tva.Intrebarea mea este cum se descarca ... (vezi toată discuția)