avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua
sotul meu are un copil dintr-o relatie anterioara.mama impreuna cu copilul au plecat si s-au stabilit in America inca inainte de a se naste fetita,astfel fetita nu are cetatenie romana.Copilul,in primii doi ani de viaat a stat 1 an in romanaia la tata(actualul meu sot) si apoi nu a mai avut nici o legatura cu acesta,intrucat mama a refuzat sa-i trimita vesti sau poze pana acum 3-4 ani. Copilul poarte numele de familie al sotului meu dar nu este trecut pe certificatul de nastere numele tatalui. Acum o saptamana mama copilului sotului meu(cu care sunt casatorita legal) i-a cerut sotului meu sa semne
ze o hartie pe acre urmeaza sa o trimita,ca este de acord sa renunte la drepturile parintesti pt a putea fi infiata de concubinul mamei fetitei.Sotul meu refuza sa semneze astfel de acte fapt ce a dus la amenintarea,din partea mamei fetei,la plata pensiei alimentare,pensie ce nu i-a fost ceruta niciodata sotului meu.Toate acestea se intampla acum cand mama fetitei sotului meu a aflat ca noi asteptam un copil.
va rog sa-mi spuneti daca sotul meu este obligat s aplateasca pensie alimentara si cum se realizeaza acest lucru tinand cont de faptul ca mama si fata locuiesc in America,fata are cetatenie americana,iar sotul locuieste in Romania
cu respect geanina hujei

Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:34, 16 Decembrie 2007
Sunteti pe un forum. Aici se exprima PARERI. Consultanta juridica nu este gratuita. Noi nu facem avocatura ca hobby. Iar in tara despre care ne scrieti ati fi primit in secunda doi o factura de cativa zeci de dolari numai pentru faptul ca un avocat s-ar fi ostenit sa citeasca e-mail-ul dvs. (ca sa nu mai vorbim de timpul de compunere a unui raspuns). Ba chair se practica si pe la noi la "case mai mari". Sa vedeti atunci ce v-ati fi straduit pentru claritate si conciziune...

Bine zicea, cine zicea ca orice serviciu le-am face oamenilor, nu le facem niciodata atata cat cred ei ca merita.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2007
romascanu, moderator
Eu, una, nu sunt de specialitate, dar din ce am citit pe net - legi, conventii internationale etc - in domeniul acesta se aplica legea din statul unde-si are copilul resedinta: dat fiind ca acesta nici nu este cetatean roman, legea romaneasca nu se aplica. Faptul ca fata nu a fost recunoscuta de tata nu are prea mare importanta, dat fiind ca un test ADN poate oricand rezolva problema. Asadar, pentru ca mama fetei sa obtina pensie, trebuie ca aceasta sa deschida actiune in State, si nu aici.
Eu as zice sa cititi Conventia de la New York privind recuperarea plăţii pensiei de întreţinere în străinătate (Naţiunile Unite) .
[ link extern ]

PS: cat despre ce ziceau doamnele avocat inainte, intr-un fel au dreptate. Dau o gramada de indicatii fara remuneratie. Site-ul asta e foarte bun pentru ca un "ignorant" sa-si faca o idee despre chestiuni juridice. Dar cazurile difera si o analiza completa si la obiect poate da doar un avocat angajat special intr-un anume caz. Zic si eu, ca no! :( (bine, asta nu scuza unele mesaje malitioase de pe aici... suntem, totusi, oameni disperati cu probleme:(:(:( )
buna ziua d-na Romascanu
atunci cand am intrat pe acest site nu mi s-a specificat nicaieri ca trebuie sa platesc pt a-mi citi specialistii mesajele,asa ca nu inteleg de ce va plangeti si nici nu inteleg de ce ati mai citit mesajul meu daca va considerati nerasplatita din punct de vedere material? Si daca tot ati citit puteati s adati si un raspuns ,asta daca il stiti.
Oricum si dumneavoastra si celallat sau cealalata avocata care se simt frustrati/te din punct de vedere material(si nu inteleg ce mai cautati pe acest site) ar fi trebuit sa stiti ca legile difera foarte mult d ela o tara la alta si uite ca in America mama poate s apuna ce nume vrea copilului si uite ca pe certificatul d enastere al copilului,pe care l-am vazut,apare numele de familie al sotului meu si data de nastere a acestuia,insa nu apere numele sau in rubrica "numele tatalui" tocmai pt ca sotului meu nu i s-au trimis actele ce trebuiau semnate de catre acesta pentru a o recunoaste legal,dar s epare ca in America legile sunt total diferite.
Si mai doream sa stiu unde se va judeca procesul(daca pana la urma mama copilului sotului meuse va hotari sa deschida proces)avand in vedere ca acel copil nu are cetatenie romana.
daca totusi puteti da un raspuns calificat si fara a va sinti ofensat/a din punct d evedere material,ok daca nu,nu va vad rostul pe acest forum.
si as dori s amai aveti in vedere ca pe acest forum scriu omanei cu studii superioare ca si ale dumneavoastra si nu numai si e vorba de respect in primul rand,de aceea
cu respect geanina Hujei
Nicol, conventia de care spui tu re refera la cum un cetatean UE poate recupera debite de la un cetatean non UE. Or, aici e vorba despre ceva diferit, contrar.

Consider ca cel mai usor pentru mama ar fi sa aduca actele copilului in tara si sa rezolve problema la o instanta din Romania, caci i-ar fi mai rapid si ieftin sa o execute. Daca introduce actiune in SUA, atunci hotararea tot aici in Romania va ajunge si tot aici se va executa. Stresul e cam tot acolo... Dar durata si banii dati...

Cu privire la nume si paternitate, in SUA, cand mama este necasatorita :P , pentru ca tatal sa apara in documentele de nastere, este nevoie de cate o declaratie a fiecarui parinte. =D> Mama trebuie sa declare ca tatal natural (la ei se mai spune tata natural si in documente, la noi e doar vorbire populara) este X si tatal X trebuie sa recunoasca acel copil ca fiind al sau. :D Altfel nu este trecut niciun nume, se scrie "unknown". La noi e o liniuta, la ei macar e un cuvant. :))
Aceste declaratii au o anumita putere, sunt niste documente autentificate (desi nu asta ar fi termenul exact, in SUA ei spun "swarn declarations") intocmite de anumite persoane autorizate in acest sens (un fel de notari la noi). Nu e asa, ca baba de la tara care zice ca s-a culcat cu mosu si au facut direct un nepot... :D
De-aia ii spuneam femeii sa vada care e situatia, ca aia care ne-a spus-o nu merge deloc daca o raportam la dispozitiile legale... Care, desi difera cate putin de la stat la stat, au o importanta deosebita pentru americani si sunt destul de unificate. Doar ca intr-un stat ti se elibereaza o copie de la o autoritate, in altul de la alta... in rest nu e mare diferenta.

Pentru geanina: daca nu va place ca vrem sa va ajutam... dati bani altora. Cu respect va comunic faptul ca nu pareti deloc sa ne respectati, iar faptul ca aveti dv. sau ca am eu studii superioare nu are nicio relevanta. Stima pentru cel care incearca sa te ajute nu se invata in anul I de facultate. Si nici in altul, din pacate... :(
vad ca e destul de simplu sa oferiti raspunsul atunci cand il stiti si multumesc pentru raspuns,insa expresiile pe care le folositi "cu baba si mosul"nu mi se par de respect,din contra. Nu voi continua acest razboi verbal pentru ca nu are nici un sens,nu sunt multumita de ajutorul dumneavoastra si de aceea voi renunta la el,nu ma puteti condamna pt asta plus,ca v-am citit profilul si as vrea pe cineva cu mai multa experienta in codul familiei decat aveti dumneavoastra.
oricum,imi permit sa va dau un sfat:lucrul cu oamenii este foarte greu,dar functia si pregatirea pe care le aveti nu va da dreptul sa va exprimati asa cum o faceti dumneavoastra si daca cineva nu va place ca profesionist nu ar trebui s ava supere,din contra ar trebui sa va mobilizeze.
oricum multumesc pt raspunsul oferit

Alte discuții în legătură

Dupa divort , fetita a ramas pe nume meu uddo uddo Dupa divort , fetita imi poarta numele ... vreau sa stiu daca ma afecteaza pe mine in viitor si daca sant unele probleme care poate sa apara pe viitor ? Daca ... (vezi toată discuția)
Renuntare/decadere din drepturile parintesti ContSters168482 ContSters168482 Sunt divortata de 4 ani si am o fetita de 5 ani, copila este in ingrijirea mea , fara program de vizitare. Fostul sot nu este interesat de copil decat sporadic ... (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)