avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare salariu compensatoriu

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie: pe 16 august 2010 s-a incheiat concediul de 2 ani de cresterea a copilului. Am revenit la locul de munca anterior, iar dupa cateva zile in care mi-au refacut contractul de munca si m-au lasat sa cred ca totul e ok, mi-au dat preaviz de 20 de zile lucratoare, desfiintandu-mi postul cu art.65(1), din motive ce nu privesc persoana angajatului. As dori sa aflu daca pot primi un salariu compensatoriu, sau chiar 2 (firma este un dealer auto - deci in domeniu comert) si ce trebuie sa fac? Preavizul a expirat pe 20 septembrie 2010, am luat salariul pentru perioada lucrata, nu si documentele pt somaj. Cum procedez? Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
atanasescuanalaura, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 2 Noiembrie 2010
Exista o cerere tip in acest sens, prin care solicit acest salariu, cu temei legal si o formulare mai bine pusa la punct? Ma puteti ajuta in acest sens?

Va multumesc!
Nu exista o cerere tip .. formulati o cerere prin care solicitati acordarea salariilor compensatorii invocand prevederile CCM .
De asemenea, invocati in cerere si art.247 C.mun. care prevede ca, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Am scris cererea. Am sunat la firma sa intreb daca iau cartea de munca de la ei sau de la ITM. Intre timp am gasit un alt loc de munca si am nevoie de ea...si mi-au spus sa o iau de la ITM cu Cartea de Identitate, dar restul de acte de la ei le pot lua de-abia dupa 15.10., adica ziua de salariu, cand termina ei su statul meu de plata. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa astept sa iau toate celelalte acte de la firma, abia apoi sa trimit prin posta cu confirmare de primire cererea mea pt salarii compensatorii? sau sa o trimit cat mai repede? Va multumesc!
Puteti sa trimiteti cererea inainte de acea data ...
Eu am gandit cam asa cererea si o redau aici pt ca nu am gasit pe nicaieri una si am creat-o eu, poate e de ajutor si altora ca am vazut multe persoane in situatia mea...Va rog sa imi spuneti daca vi se pare ok, sa o pot trimite catre firma angajatoare.


Catre S.C.......

Subsemnata ......., domiciliata in ......., posesoare a ...... seria ..... nr. ....., va rog sa-mi aprobati prezenta cerere prin care solicit acordarea de salarii compensatorii avand in vedere urmatoarele: la data de ......, am primit notificarea cu nr. ......, prin care mi se aducea la cunostinta faptul ca postul ocupat de mine in cadrul Departamentului ......se desfiinteaza in conformitate cu art.73 din Codul Muncii. Concedierea a avut loc pentru motive ce nu tin de persoana salariatului conform art.65 (1) din Codul Muncii.

In drept, imi intemeiez prezenta solicitare avand in vedere urmatoarele temeiuri legale:

- art. 67 din Codul Muncii conform caruia: “Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil”,
- art. 78 – (1) din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National conform caruia: “La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi”,
- art. 76 – (1) din Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Comert conform caruia: “(1)La incetarea Contractului Individual de Munca din motive ce un tin de persoana salariatului angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare in afara drepturilor cuvenite la zi”,
- art. 238 – (1) din Codul Muncii conform caruia: “Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior” si
- atr. 247 din Codul Muncii conform caruia: “In cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior”.

In cazul in care dispozitiile legale in vigoare nu sunt respectate imi rezerv dreptul de a ma adresa instantei de judet competente, pentru obtinerea drepturilor mentionate mai sus, in termen legal de 6 luni de la nasterea dreptului, conform art.283 alin.1 lit.e Codul Muncii (alin.(1) “Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:”, lit.e) “în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia”).

Va multumesc anticipat pentru transmiterea unui raspuns solicitarii mele la adresa: .......



Data Semnatura

Alte discuții în legătură

Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)