avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu ingrijire copil de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu ingrijire copil de catre tata

buna ziua , sotia mea este in concediul de 126 zile , pe care l a inceput cu data 1 septembrie 2010, deci ar trebui sa solicite concediul de ingrijire incepind cu 1 ianuarie 2011.Vreau sa intru eu in acest concediu in locul ei, copilul nostru urmeaza sa se nasca pe 10 octombrie 2010.Cum procedez ? Pot solicita acest lucru la firma la care lucrez imediat dupa nasterea copilului sau trebuie sa astept sa treca cele 126 zile ale sotiei, multumesc pentru raspuns, george
Cel mai recent răspuns: ContSters145137 , utilizator 18:14, 2 Octombrie 2010
ok, sa presupunem ca in urmatoarele 3 luni pot fi concediat,nu ma intereseaza sa l obtin acum , ci atunci dupa cele 90 zile, totusi vroiam sa stiu daca exista posibilittae de a aviza acest lucru la firma, si prin aceasta avizare sa impiedic o eventuala concediere in aceasta perioada care a mai ramas.practic sa stiu daca se poate tine cont din partea firmei de acest lucru
1. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20 - (1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a), b) şi c);
...
(2) Indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă de la datele prevăzute la alin. (1) lit. a) - d), dar nu mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru creşterea copilului ori a încetat activitatea profesională.

2. Ca tata al copilului puteti deci beneficia de CCC pana la 2 ani incepand cu data nasterii copilului.
3. Tot Norma de aplicare a OUG 148/2005 mai spune:
Art. 7 - (1) Concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se acordă, pe bază de cerere, aprobată de către angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea persoana îndreptăţită.
4. Asadar faceti o cerere catre angajator si solicitati suspendarea CIM pentru CCC pana la 2 ani, in baza OUG 148/2005, incepand cu data de... (10.10.2010).
5. Apoi va prezentati la Primarie cu aceasta cerere aprobata si cu celelalte acte necesare.
6. Inainte de toate vedeti daca indepliniti conditia legala pentru a beneficia de CCC pana la 2 ani: sa aveti venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii.
Aha, asta e cu totul alta problema, acu am inteles. Din punct de vedere al legii sotia ta are acum toate drepturile asupra concediului, fiind in perioada de leuzie. Cred ca poti depune cererea si acum, ai grija sa iei un numar de inregistrare la ea, dar chiar daca o sa fii concediat (Doamne fereste!) ster ca ai stagiu de cotizare de macar un an inurma la serviciu sa poti intra in crestere copil.
Dupa parerea mea cererea inregistrata nu are cum sa te "puna la adapost" de o eventuala concediere, dat fiind ca toate concediile medicale sunt la sotia ta acum.
Cred ca un avocat isi poate da cu parerea.
multumesc pentru raspuns , am cotizat 15 ani , e ok , am intrebat doar pentru siguranta, am sa consult si un avocat.
buna seara, multumesc pentru raspuns , nu am inteles acest pasaj "2. Ca tata al copilului puteti deci beneficia de CCC pana la 2 ani incepand cu data nasterii copilului", deci pot solicita acest lucru , de a intra in CCC, imediat dupa nasterea copilului, chisar daca sotia mai are 90 zile din concediul de maternitate ???

Alte discuții în legătură

Somaj si concediu crestere copil pana la 2 ani bioanad bioanad Buna ziua! Ma aflu in saptamana 33 de sarcina, termenul aproximativ pentru nastere fiind 12 septembrie 2010. Am o vechime in munca de 3 ani iar momentan sotul ... (vezi toată discuția)
Un viitor tatic ce vrea sa intre in concediu ingrijire copil narcisss narcisss Situatia firmei in care lucrez este incerta, asa ca vreau sa plec din firma . Intrucat sotia mea va naste la jumatatea lunii mai, vreau sa stiu daca imi pot ... (vezi toată discuția)
Prenatal mihaela-ciolea mihaela-ciolea Buna seara!Am si eu o intrebare.Ce se intampla daca depasesc cele 42 de zile de lauzie?Adica doctora mea a gresit calculul,mi-a zis ca voi naste pe 12-14 ... (vezi toată discuția)