avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... proba audio intr-un proces
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

proba audio intr-un proces

Am si eu o intrebare: proba audio intr-un proces (fie penal fie de dreptul muncii) se poate admite ca si proba in instanta? Exista anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca inregistrarea audio?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:30, 8 Septembrie 2012
adriantemax a scris:

Proba audio trebuie sa contina acceptul persoanei care este inregistrata ?

Da... dupa cum bine a raspuns nutu h ... la benzinarii de ex. stii ca esti filmat si prin simplul fapt ca esti acolo ti-ai dat acordul sa fii filmat... nu sunt acceptate inregistrarile neoficiale si neautorizate (adica cele care nu sunt un obicei)... la cele intamplatoare sau intentionate privind o singura persoana si nu persoane nedeterminate oricand se poate trage concluzia ca e o inscenare... la persoane determinate trebuie ori acceptul lor de a fii inregistrate ori autorizare din partea organelor de urmarire penala.
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Intervin si eu cu o intrebare cu privire la acest fapt cu inregistrarea audio intr-un proces.
Fosta mea prietena mi-a luat cu contract oe numele ei de la o firma de telefonie mobila , [ editat -denumire telefon si firma telefonie ] cu tot cu cartela care urma sa platesc eu abonamentul, telefonul stand la mine 1 luna de zile.
Acum vreau sa il inapoiez inapoi si am facut o hartie la calculator pe care sa semneze si sa scrie in clar ca a primit totul inapoi.
Este bine daca o inregistrez si audio ca o eventuala proba in caz ca se supara vreo data si spune ca nu iam inapoiat telefonul sau sa iau un martor cu mine?
Scuze ca mam bagat asa.
Stima!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Dovada scrisa si un martor sunt suficiente pentru a dovedi.
In procesul civil instanta nu va lasa sa probati cu proba audio.
Am facut un tip de declaratie in care este precizat tot ce a primit si faptul ca nu mai are nici o alta pretentie materiala si nici o despagubire. etc, am pregatiti si martorul.
Multumesc pentru sfat.
Stima!
nutu h a scris:

Prin L 141 / 1996 au fost adaugate noi mijloace de proba la cele existente in codul de procedura penala respectiv inregistrarile audio sau video si fotografiile.Acestea se fac in condiiti speciale cu autorizarea motivata a instantei la cererea procurorului si a persoanei vatamate.Autorizatia este data pe o perioada de max. 30 zile care poate fi prelungita pana la max. 4 luni.Exista anumite infractiuni pentru care se acorda autorizatia de ascultare a persoanelor suspecte si de regula in cazul in care nu pot fi procurate altfel de probe.Pentru o mai ampla abordare a subiectului studiaza art. 91 din codul de procedura penala.Cu stima , un indragit al dreptului.Salutare.</b></i></u>


Din 1996 si pana in prezent articolele din codul de procedura penala referitoare la inregistrari au fost modificate de mai multe ori,ultima data chiar prin legea 202/2010 deci legea 141 nu are prea mare relevanta.In prezent,inregistrarile audio si video prezentate de parti pot fi admise ca probe daca privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii,nefiind nevoie de nici un fel de autorizare.Autorizarea se da organelor de urmarire penala in scopul de a se evita abuzurile din partea acestora.

Alte discuții în legătură

Dovezi Martonze Martonze 1.Cum as putea sa fac dovada respectarii programului de vizita? Oare pot cere instantei ca prin hotararea ce o da, sa oblige partile la incheierea unui proces ... (vezi toată discuția)
Modalitati de dovedire a faptelor? Sergiu92 Sergiu92 Buna ziua, Stim cu totii despre cazurile de abuz de incredere sau de situatii in care nu poti dovedi faptele cu inscrisuri sau martori. Astfel se ajunge la ... (vezi toată discuția)
Probele video -audio stefan06 stefan06 Buna ziua, As dori sa va intreb, daca probele video-audio fara acordul persoanei pot fi folosite intr-un proces de hartuire sau pentru lezarea unui drept , ... (vezi toată discuția)