avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre succesiune in caz de bigamie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre succesiune in caz de bigamie

buna ziua, as dori sa ma lamuriti cu un subiect foarte delicat,suntem trei frati,tatal nostru a decedat in luna iulie,la data respectiva era casatorit cu a doua sotie,dar!aici este marea mea problema..tatal meu a intentat mamei mele proces de divort acum 30 de ani,la castigat in prima instanta ,apoi mama a facut recurs si a castigat acel recurs fiind si hotarare definitiva adica ramanand sotia lui pana la moarte...tatal meu intre cele doua procese,mai exact dupa divort sa casatorit legal cu a doua sotie...acum intrebarea mea este,daca pot sa fac ceva anume care sa anuleze acel certificat de casatorie al tatalui meu cu cea doamna sau daca pot sa fac ceva care sa demonstreze faptul ca tata a fost bigam,si astfel sa declar nula casatoria ,iar succesiunea sa se desfasoare intre cei trei frati fara sotie...multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:22, 25 Noiembrie 2016
si mai pun o intrebare,acea proprietate despre care ziceam ca tata a castigato atunci cand era cu mama mea,putem sa o dezbatem in succesiune doar noi trei?
buna ziua.
sa presupunem ca cea de-a doua casatorie a fost legala. in acest caz, sotia supravietuitoare a tatalui dvs. va veni la succesiune in concurs cu descendentii defunctului , din ambele casatorii .
in privinta bunurilor comune sotia supravietuitoare are dreptul la 1/2+ 1/4 , restul impartindu-se intre descendenti.
daca este vorba de bunuri proprii ale defunctului, sotia supravietuitoare are dreptul doar la 1/4 din aceste bunuri, restul cuvenindu-se descendentilor .
asta se aplica si in cazul in care noi obtinem acea nulitate a casatoriei cu cea dea doua sotie.?.daca nu mai are statut de sotie ce drepturi mai are asupra proprietatii castigate in timpul casatoriei cu mama mea?nu as vrea ca amandoua proprietatile sa fie ca obiect in aceasta succesiune,ci doar cea care a cumparato acum 10 ani!!dati-mi un sfat cum as putea sa fac cumva ca acea proprietate sa nu faca obiectul succesiunii.
buna ziua,am revenit cu cateva lamuriri,citez din recursul castigat de mama mea:

''recurenta pirita....avind cuvantul arata ca nu este de acord cu divortul,este casatorita cu piritul de 25 de ani si nu vrea sa se desparta de el.a solicitat admiterea recursului si modificarea sentintei recurate in sensul mentinerii casatoriei. intimatul reclamant,avind cuvintul a solicitat respingerea recursului ca nefondat si mentinerea sentintei pronuntata in instanta de fond ca legala si temeinica intrucat nu este de acord sa se impace cu recurenta."

spre sfarsit avem si hotararea instantei..."Asa fiind si in baza art.312, pct.2, lit.a, cod pr civila, urmeaza a admite ca fondat recursul si a modifica sentinta recurata, in sensul respingerii ca nefondata a actiunii reclamantului."

si acum citez instanta:
Admite recursul declarat de parata,impotriva sentintei civile nr...pronuntata de jud cta,si in consecinta, modifica sentinta recurata in sensul ca nefondata actiunea de divort introdusa de reclamant... definitiva.
Pronuntata in sedinta publica,astazi..."

Deci dnlor avocati, a ramas mama mea sotia tatalui meu pana la moarte? Asta e nelamurirea...daca da, tatal meu a fost bigam! as putea actiona in instanta actul de casatorie al tatalui cu cea dea 2 sotie in numele mamei?
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2016
Admin, administrator
si mai este un aspect pe care acum l-am descoperit,tatal meu era prezent la acel recurs,sustinandu-si cauza,iar asta o pot demonstra, in cazul in care as putea cere nulitate absoluta,dar as putea so acuz si pe doamna de bigamie?deoarece la data respectiva ,tatal meu recunoscuse in fata instantei ca traieste in concubinaj cu o alta femeie,ceea ce e aproape greu de crezut ca doamna nu stia ceea ce se intampla de fapt in acea perioada!

Alte discuții în legătură

Succesiune in caz de bigamie mirelapieptea mirelapieptea avem de rezolvat urmatoarea situatie: sora mamei mele este despartita in fapt din anul 1971. nu a mai luat legatura cu sotul niciodata. acum are 83 ... (vezi toată discuția)
mostenire cu surprize... doua sotii Sufletdecaine Sufletdecaine Dupa decesul unei persoane, recasatorit dar fara copii ca rezultat al acesteia, se constata ca a doua casatorie s-a incheiat fara divortul de prima sotie, ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare -cumparare alin2 alin2 Un sfat va rog. Mama este mostenitoarea unei proprietati rezultata in urma taxei de succesiune intre frati acestia neavind nici o pretentie la imobilul ... (vezi toată discuția)