avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract inchiriere

Sunt o persoana fizica care a inchiriat un apartament unei persoane juridice pe o perioada de 3 luni Contractul de inchiriere inregistrat la administratie a expirat in data de 12.01 Directorul firmei spune ca are termen 60 de zile sa paraseasca locuinta deoarece noi l-am sunat abia pe 5.01 sa-i spunem ca daca vrea prelungirea contractului chiria se modifica. Am citit in legea 114/1996 Art. 23
În cazul în care partile nu convin asupra reînnoirii contractului de închiriere, chiriasul este obligat sa paraseasca locuinta la expirarea termenului contractual dar si in OUG 40/1999
3)Proprietarul este obligat sa ii notifice chiriasului refuzul de a reinnoi contractul de inchiriere cu cel putin un an inainte de expirarea acestuia, pentru situatiile prevazute la alin. (2) lit. a) si b). In cazurile prevazute la alin. (2) lit. c) si d) notificarea se face cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea contractului.
Acum sunt bulversata ..... cind voi avea apartamentul eliberat si in ce conditii

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:31, 23 Ianuarie 2009
Nu scrie deloc asta, daca gasesti, citeaza-mi si mie...
Spune ca e locuinta de serviciu, deci se supune legii locuintei.
De aia se aplica 114.
E numai o parere, fiecare poate avea un alt punct de vedere, dar aici asa a scris omul: ca activitatea desfasurata acolo e locuinta de serviciu. Nu e sediu, nu e punct de lucru, nu se desfasoara activitati comerciale.
E discutabil daca relatia intre proprietar si chiriasul societate comerciala se poate supune lg. 114.
Caracterul de locuinta de servici deriva dintr-un contract de munca ce nu-l priveste pe proprietar.
Ori societatea comerciala are un "profit" din folosinta imobilului.
N-ai ce sa faci... fie ca e contract civil, fie comercial, daca isi pastreaza destinatia de locuinta se supune legii 114.
Pe proprietar il intereseaza tare mult daca el trebuie sa asigure schimbarea destinatiei locuintei sau nu, in conformitate cu inchirierea.
Daca e sediu, el trebuie, de regula, sa obtina acordurile vecinilor etc.
Caracterul de locuinte nu deriva dintr-un contract ce nu-l priveste pe proprietar, ci deriva din destinatia pentru care s-a construit imobilul... de la inceputurile blocului adica.
Caci un imobil are o detinatie pentru care a fost construit si ea poate fi modificata ulterior. Nu se modifica pe loc un caracter de locuinta/ spatiu comercial al unui imobil doar pentru ca s-a incheiat un contract civil, respectiv comercial.
Este o procedura de modificare a destinatiei spatiului in cauza, indiferent ca acel cotract (de vanzare, de inchiriere) prevede ca spatiul deja s-a transformat.
Nu se metamorfozeaza, ci se urmeaza anumiti pasi.
E ca si cum ai spune ca un bloc de locuinte, apartamente inchiriate unor familii de un agent economic in conformitate cu obiectul sau de activitate, in c'scopul de a obtine profit e... bloc de spatii comerciale!!
Daca e casa omului acolo si numai atat, e locuinta si nu spatiu comercial.
Daca insa locuinta ramane locuinta si nu devine spatiu comercial, atunci proprietarul nu mai obtine o sumedenie de semnaturi.
INdiferent de profitul societatii si de raportul juridic de drept civil sau comercial, locuinta ramane locuinta. Cat timp asta nu se schimba, nu se schimba nici legea aplicabila. Care, oricum, se completeaza cu dispozitiile Codului civil.
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere pe perioada determinata! prodigy prodigy Sunt chiriasul unui spatiu comercial detinut in baza unui contract de inchiriere incheiat pe 10 ani. Dupa ce au trecut 2 ani am realizat ca businessul nu ... (vezi toată discuția)
Subinchiriere Stadva Stadva Doresc sa subinchiriez un spatiu comercial . In contractul de inchiriere nu este nicio mentiune privind dreptul sau interdictia chiriasului de a subinchia . In ... (vezi toată discuția)
Lncetare drept folosinta contract inchiriere eugen82 eugen82 Am inchiriat un apartament in 2011 inainte de 1.10 pe vechea lege 114/1996, pe o perioada de 3 ani. Contractul a fost redactat de agentie, se arata ca ... (vezi toată discuția)