Buna seara. In urma cu 3 luni, am vandut un teren, am facut actele la notariat si ni s-a zis sa mergem dupa contracte in maxim 30 de zile. Dupa 1 luna cand ne-am dus dupa contracte, au eliberat un singur contract pentru cumparator, iar noua vanzatorilor dna. notar ne-a zis ca daca vrem poate sa ne faca o copie legalizata contra cost. Din cate stiam la orice cumparare vanzare trebuiesc eliberate atatea contracte in original cate parti sunt implicate. Poate cineva sa ma sfatuiasca, deoarece in acest moment ma gandesc sa fac o reclamatie in acest sens la camera notarilor, dar vroiam sa ma asigur totusi ca nu o fac degeaba. Multumesc frumos.
Si eu am patit ceva similar si poate ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Trebuia sa-i dam unei vecine dreptul de trecere pentru utilitati. D-na notar obliga pe toata lumea sa scrie de mana cererile chiar daca aveam posibilitatea sa le dau tiparite pentru a scuti din timp. Am stat intr-o incapere cu multe persoane si mirosind oribil in timp ce doamna dicta pe litere unui tigan o cerere (pentru ca nu stia sa scrie dupa dictare si nici sa citeasca) dupa care ne dicta noua ce trebuie sa scriem si tot asa. Pentru ceva foarte simplu am stat o ora in acel mediu drept pentru care mi s-a si facut rau, eu fiind o persoana cu probleme de sanatate. Eram din timpul serviciului si nu aveam prea mult timp sa caut alt notar dar nu mi s-a parut corect sa ma oblige sa scriu de mana ca altfel nu-mi elibereaza actul si in plus eu ca si persoana care cedez un drept de proprietate nu primesc nici un document in original ci doar persoana careia i-am cedat dreptul. E normal asa ceva? Am cautat in legislatie dar nu vad niciunde ca as fi obligata sa scriu doar de mana si nu inteleg de ce eu nu pot primi un original. E normal? Multumesc frumos
Da, este normal.
1. Potrivit legii 36/1995 toate actele notariale se îndeplineasc la cererea solicitantului, care trebuie să se prezinte personal cu actul de identitate. O hartiuta scrisă la calculator, nu reflecta ca dvs ati fost prezent la notariat, ca ati scris-o dvs personal, ca reflecta vointa dvs si ca ati inteles ce ati scris.
Cu cât există mai multe documente scrise de mana, cu atât mai bine se poate face o expertiza grafologica, în caz că se vine cu reclamații ulterioare.
3. Nu ati cedat niciun drept de proprietate, ci doar ati dat o declarație ca sunteti de acord ca x să vă traverseze proprietatea, declarație care îi trebuie lui X la diverse instituții. Dvs ce faceti cu ea?
Pai in aceasta legislație nu văd obligativitatea de a scrie de mâna documente, in schimb la ART. 77 din procedura actelor notariale scrie clar ca modalitatea de redactare este conform dorinței părților. Dacă ne gândim așa nici o decizie in instanța nu este scrisă de mâna și atunci de unde știm ca este scrisă de către organe competente și ca aceea este decizia lor? Evident din simplul motiv ca au semnătura pe ele, iar dacă eu scriu numele cu mâna mea și semnez este evident ca am fost acolo așa cum se intampla in toată lumea si cu toate actele in ziua de astăzi. In plus întrebarea este foarte eronat pusă. Nu contează ce fac eu cu acel act care da ma face efectiv sa demonstrez ca am acceptat ceva si nu altceva. Altfel pot fi contestata, nu? Este normal ca orice act legal sa fie dat tuturor părților implicate. Nu contează ce ne place, ci ceea ce ar fi corect. Așteptam din partea dumneavoastră un răspuns pertinent și nu sa fiu luată peste picior fără motiv concret
Cererile se completează de mana. Este reflectarea perfecta a voinței dvs si a responsabilității cererii pe care o faceti.
Nu vad de ce va deranjează.
La instanța exista încheieri de ședință unde se consemnează orice aspect. Exista martori, iar ședințele sunt publice, la dosare, declarațiile părților sunt anexate tot scrise de mana sau autentificare la notar.
De asemenea, nici notarii nu sunt complet idioți. Uneori este bine sa te protejezi pe tine însuți de cetatenii care isi schimbă dorinta, dupa cum bate vantul. Cum? Arătându-i solicitantului ce anume a cerut în scris si ce a dorit.
O mazgaleala poate face oricine. Faptul că semnati in josul unei pagini scrise la calculator, nu înseamnă nimic. Poate omul e neștiutor de carte sau nu are discernământ.