avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Plangere contraventionala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Plangere contraventionala

Am vreo sansa de reusita in a contesta legalitatea unui proces-verbal de constatare a contraventiei pe motivul ca nu se arata corect in cuprinsul lui unde pot sa fac plangere?Este modelul acela tipizat pentru amenzile de circulatie in care scrie ca plangerea se depune la Serviciul Politiei Rutiere ,nu la Judecatoria in raza careia s-a constatat contraventia?Mi-as intemeia plangerea pe:
-Art. 16. din OG 2/2001 - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:....termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
-ingradirea dreptului la liberul acces la justitie prin aceasta mentiune eronata.
-eventual ,daca gasesc ceva de genul in practica CEDO.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2008
pork, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana cata , utilizator 22:22, 13 Iulie 2009
Nulitatea procesului-verbal se poate obtine numai in cazul in care lipseste menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator . In aceste situatii, nulitatea se constată şi din oficiu.
si daca nu mi-a scris obiectiile la mentiuni ci doar "refuza sa semneze"?
Stiu ca in momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile fiind consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.
Daca contravenientul refuză să semneze, agentul constatator va face menţiune despre acesta împrejurare, care trebuie să fie confirmata de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia. Daca nu exista martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
potrivit practicii judiciare exista motiv de nulitate si in cazul in care nu este mentionat locul exact al producerii contraventiei.
ca tot este deschis subiectul, am si eu o problema de acest gen. Acum 5 luni am avut un accident din care eu am fost declarat nevinovat iar cel care m-a lovit nu a vrut sa semneze PV-ul spunand ca va ataca politia rutiera in instanta. Astazi, dupa 5 luni de la accident primesc o citatie in care sunt chemat in instanta pentru FOND - plangere contraventionala. 2 nedumeriri am : 1) De ce ma cheama pe mine in instanta atata timp cat eu am fost declarat nevinovat iar 2) este un paragraf pe citatie care nu-l inteleg si anume " Sa comunicati daca intelegeti sa solicitati termen in vederea introducerii in cauza a mostenitorului petentului decedat" . Mentionez ca sunt intimat. Va rog daca puteti sa imi raspundeti as fi recunoscator deoarece e prima mea citatie si nu stiu cum se procedeaza in astfel de cazuri.

Alte discuții în legătură

Validitate proces verbal Ghita_Ion Ghita_Ion hello. m-a oprit politia azi si a vrut sa imi dea amenda ca nu aveam actele si ca nu purtam centura. I-am convins sa imi dea doar pt centura. Neavand actele ... (vezi toată discuția)
Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces-verbal Se7en10 Se7en10 Buna ziua! Am depus o contestatie impotriva unui proces-verbal care se baza pe necompletarea datelor personale din CI si anume cnp, serie si numar. Am depus ... (vezi toată discuția)