avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Plangere contraventionala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Plangere contraventionala

Am vreo sansa de reusita in a contesta legalitatea unui proces-verbal de constatare a contraventiei pe motivul ca nu se arata corect in cuprinsul lui unde pot sa fac plangere?Este modelul acela tipizat pentru amenzile de circulatie in care scrie ca plangerea se depune la Serviciul Politiei Rutiere ,nu la Judecatoria in raza careia s-a constatat contraventia?Mi-as intemeia plangerea pe:
-Art. 16. din OG 2/2001 - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:....termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
-ingradirea dreptului la liberul acces la justitie prin aceasta mentiune eronata.
-eventual ,daca gasesc ceva de genul in practica CEDO.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2008
pork, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana cata , utilizator 22:22, 13 Iulie 2009
Nu cred ca mai este posibil sa va mai intocmeasca un nou proces verbal de contraventie.
Executarea sanctiunii amenzii s-a prescris in temeiul art. 14 alin. 1 din OG nr. 2/2001
Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

Trebuie sa faceti plangere la judecatorie (vezi sectiunea de documente pentru model) si sa invocati aceasta exceptie.

pentru partea a doua:
1. cereti intotdeauna cheltuieli de judecata (zile pierdute, consultanta, avocat, etc.)
2. puteti fi sanctionat numai pentru propria fapta (raspunderea contraventionala este personala) si din cate am inteles nu d-voastra ati facut geamul.
3. singura solutie pe care o vad (s-ar putea sa fie altele mai bune) este ca dupa 2-3 procese pierdute cei de la primarie sa se obisnuiasca cu ideea ca aveti un geam in plus si ca nu va pot amenda pentru aceasta, pentru ca nu d-voastra l-ati facut iar termenul pentru aplicarea sanctiunii a trecut de mult.
Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie în termen de 6 luni de la data savârsirii faptei.
(2) În cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua în situatia în care încalcarea obligatiei legale dureaza în timp.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Am si eu un caz asemanator.
Am fost oprit de un agent de politie si mi-a retinut permisul pe motiv ca am depasit coloana la semafor.
Eu am depasit dar doar centrul imaginar al intersectiei si asta nici macar cu jumatate de masina,PT faptul ca cei cu care ne intersectam blocau jumatate din intersectie,prcizez faptul ca drumul avea 2 benzi pe sens si eu ma aflam pe banda a-2-a.Suntem la a-4-a infatisare si ei nu au depus nici poze,nici adresa martorului.Aztazi au fost amendati cu suma de 500 lei.
Eu am refuzat semnarea pv si am cerut sa imi permita sa fac mentiuni dar mi-a refuzat acest drept,ESTE LEGAL???
Martorul care a semnat procesul verbal nu a vazut ce sa intamplat,mai mult nu a semnat in prezenta mea...
CE SANSE CREDETI CA AM ???
freeelis a scris:

Nulitatea procesului-verbal se poate obtine numai in cazul in care lipseste menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator . In aceste situatii, nulitatea se constată şi din oficiu.


am hotarare data de judecatoria Focsani in urma a unei astfel de contestatii pentru ca mi-a scris gresit prenumele si s-a hotarat respingerea plangerii intrucat exceptia invocata de catre petent nu constituie o cauza de nulitate absoluta!! ..a procesului verbal putand atrage, cel mult, nulitatea relativa a actului, conditionata de probarea unei vatamari. Va rog sa ma ajutati sa inteleg: ACUM TREBUIE SA FAC RECURS si sa motivez raspunsul la intampinarea Politiei??

Multumesc.#-o
Cu stima
Promovati recurs impotriva hotararii judecatoresti, daca mai sunteti in termenul prevazut de Codul de procedura civila, respectiv 15 zile libere de la comunicarea hotararii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Validitate proces verbal Ghita_Ion Ghita_Ion hello. m-a oprit politia azi si a vrut sa imi dea amenda ca nu aveam actele si ca nu purtam centura. I-am convins sa imi dea doar pt centura. Neavand actele ... (vezi toată discuția)
Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces-verbal Se7en10 Se7en10 Buna ziua! Am depus o contestatie impotriva unui proces-verbal care se baza pe necompletarea datelor personale din CI si anume cnp, serie si numar. Am depus ... (vezi toată discuția)