avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Plangere contraventionala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Plangere contraventionala

Am vreo sansa de reusita in a contesta legalitatea unui proces-verbal de constatare a contraventiei pe motivul ca nu se arata corect in cuprinsul lui unde pot sa fac plangere?Este modelul acela tipizat pentru amenzile de circulatie in care scrie ca plangerea se depune la Serviciul Politiei Rutiere ,nu la Judecatoria in raza careia s-a constatat contraventia?Mi-as intemeia plangerea pe:
-Art. 16. din OG 2/2001 - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:....termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
-ingradirea dreptului la liberul acces la justitie prin aceasta mentiune eronata.
-eventual ,daca gasesc ceva de genul in practica CEDO.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2008
pork, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana cata , utilizator 22:22, 13 Iulie 2009
rarestz a scris:

ca tot este deschis subiectul, am si eu o problema de acest gen. Acum 5 luni am avut un accident din care eu am fost declarat nevinovat iar cel care m-a lovit nu a vrut sa semneze PV-ul spunand ca va ataca politia rutiera in instanta. Astazi, dupa 5 luni de la accident primesc o citatie in care sunt chemat in instanta pentru FOND - plangere contraventionala. 2 nedumeriri am : 1) De ce ma cheama pe mine in instanta atata timp cat eu am fost declarat nevinovat iar 2) este un paragraf pe citatie care nu-l inteleg si anume " Sa comunicati daca intelegeti sa solicitati termen in vederea introducerii in cauza a mostenitorului petentului decedat" . Mentionez ca sunt intimat. Va rog daca puteti sa imi raspundeti as fi recunoscator deoarece e prima mea citatie si nu stiu cum se procedeaza in astfel de cazuri.
Pentru ca cealalta parte care a fost implicata in accident considera, de asemenea, ca este nevinovata. Petent decedat nu poate fi decat cealalata parte din proces. Mostenitorii pot sa continue procesul, desi nu ar mai avea rost. Este bine sa va prezentati, totusi, la proces daca ati fost citat si este de preferat sa consultati un avocat.
Plangerea impotriva p.v. de const si sanct a contraventiilor are ca obiect desfiintarea totala sau partiala a actului prin care s-a dispus sanctiunea contraventionala. Cauzele de nulitate sunt cele aratate in continutul OG nr. 2/2001, insa cadrul procesual al plangerilor contraventionale este diferit de procesul civil.
Chiar daca se judeca dupa procedura civila, in cadrul procesual al plangerilor contraventionale, petentul beneficiaza de toate garantiile prevazute de art. 6 din Protocolul nr. 1 la CEDO privind procedura penala (prezumtia de nevinovatie, etc.) [vezi Anghel impotriva Romaniei 07-10-2007].
Prezumtia de nevinovatie este evident contrara oricarei prezumtii de temeinicie a procesului-verbal, iar sarcina probei vinovatiei contravenientului revine organului constatator (Austria vs. Italia, Annuaire de la Convention, vol. VI, pag. 783).
Am primit si eu o amenda contraventionala pt ca nu am purtat centura de siguranta. Agentul costatator nu a trecut locul precis in care a fost savarsita contraventia, a scris doar Oradea si in plus mi-a gresit codul numeric personal. Eu cred ca am sanse destul de mari sa castig dar asa mai dori si o alta parere. va multumesc
Evident ca este anulabil procesul verbal de contraventie care nu este intocmit conform O.G. 2/2001 si a Codului Rutier. Ati semnat procesul verbal? Pentru ca daca ati semnat fara obiectii, sunt sanse mai reduse de castig.
Ce puteti cere, in subisdiar: transformarea amenzii in avertisment.
Succes!
maryus11 a scris:

Am primit si eu o amenda contraventionala pt ca nu am purtat centura de siguranta. Agentul costatator nu a trecut locul precis in care a fost savarsita contraventia, a scris doar Oradea si in plus mi-a gresit codul numeric personal. Eu cred ca am sanse destul de mari sa castig dar asa mai dori si o alta parere. va multumesc


Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.
În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

Alte discuții în legătură

Validitate proces verbal Ghita_Ion Ghita_Ion hello. m-a oprit politia azi si a vrut sa imi dea amenda ca nu aveam actele si ca nu purtam centura. I-am convins sa imi dea doar pt centura. Neavand actele ... (vezi toată discuția)
Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces-verbal Se7en10 Se7en10 Buna ziua! Am depus o contestatie impotriva unui proces-verbal care se baza pe necompletarea datelor personale din CI si anume cnp, serie si numar. Am depus ... (vezi toată discuția)