avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

concediu de maternitate

Buna ziua
Sunt insarcinata in 6 saptamani si sunt inca in concediu de maternitate pentru primul copil. In 24 Februarie va implinii copilul 2 ani si se termina concediul de maternitate iar eu voi naste in iunie . Ar trebui sa ma intorc la serviciu in ultimile 3 luni jumate de sarcina ca sa pot intra iar in concediu de maternitate? As mai avea dreptul la concediu medical?(cele 90 zile pe an). Este vreo solutie sa nu mai trebuiasca sa ma intorc la munca pentru cele 3 luni si ceva?
Andreea
Cel mai recent răspuns: rusu andreea , utilizator 09:12, 22 Octombrie 2010
In cazul acesta imi ramane o luna descoperita, in care neaparat va trebui sa merg la serviciu
va intrebam daca nu cumva mai aveti vre-un rest de concediu de odihna neefectuat dianintea nasterii primului bebe
Ar trebui sa mai am dar nu stiu sigur pana nu vorbesc cu colega de la resurse umane, care deocamdata nu are bunavointa sa raspunda la telefon, dar stiu ca in acel an nu mi-am luat concediul de odihna , am avut cateva concedii medicale si apoi am intrat in concediul de sarcina.
Dupa mine asta ar fi portita de scapare, acest concediu. Oricum angajatorul era obligat sa va dea acel concediu de odihna, dat fiind situatia cu, crestere copil, sunteti indereaptatita sa cereti acum. (ma refer la luna cand trebui sa va intoarceti la serviciu)
Postez o baza legala
Codul muncii
Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor

Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
Am gasit un paragraf din legea 19/2000 art 118 :
Asiguratele au dreptul, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcină şi lăuzie, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care au încetat plata contribuţiei de asigurări sociale, în condiţiile prezentei legi, dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat.

Dupa cum spune in paragraful 2 as putea beneficia de aceste drepturi chiar daca nu ma intorc la munca deoarece as naste in termen de 4 luni de la data pierdetii calitatii de asigurat. Sau nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pt. viitoare mame? Mr. Eugen Mr. Eugen Din cauza unei iminente de avort, sotia mea este blocata in casa de la 1.ian.2010. Copilul se va naste in luna iunie-iulie speram; am intrebat la biroul ... (vezi toată discuția)
La cate saptamani intri in prenatal ngeorgiana85 ngeorgiana85 Buna ziua la cate saptamani de sarcina poti ramane in prenatal? (vezi toată discuția)
Concediu de lehuzie cocochannel cocochannel Buna ziua! Am si eu o nelamurire:Pe data de 11 noiembrie 2009 am intrat in concediu de maternitate,si pe 13 decembrie am nascut.Intrebarea mea este daca acum ... (vezi toată discuția)