avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... am o problema!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

am o problema!

Sotia i-a luat cheile de la masina sotului ei pentru k el a inselat-o.. Ce poate sa faca el in cazul asta? Mai are doar talonul.. Sotia poate fi acuzata de ceva? Ea are martori k a fost inselata; si i-a luat cheile pentru k mai era si beat si voia sa plece cu masina k nu mai era primit in casa sotiei.. Masina este cumparata in timpul casatoriei..! Sotul tot ameninta k o sa o declare furata.. Ce se poate intampla?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:39, 29 Septembrie 2009
sarutmana si multumesc pentru raspuns. sunt dator cu o explicatie. masina a fost achizitionata in decembrie 2005. sotia avand salariul mai mare in acel moment ne-am gandit sa fie incheiat contractul de leasing pe numele ei. deci titularul de contract este sotia mea. parintii mei fiind in Spania mi-au trimis in fiecare luna de atunci si pana in acest an banii aferenti achitarii facturilor de leasing(180 euro/luna). toate chitantele cu banii trimisi sunt in apartamentul parintilor mei. mai mult de atat eu am avut imputernicire din partea ei sa achit facturile de leasing. ordinele de plata care se efectuau catre banca din Bucuresti erau semnate de mine. Ea acum a spus la toata lumea ca masina e pe numele ei si ca de fapt este a ei si nu a noastra(contractul de leasing a fost incheiat in timpul casatoriei). Termenul de divort e pe 7 octombrie si am auzit din tara de la prieteni ca spune la toti ca eu am abndonat familia si nu ma mai intereseaza nici fetita noastra de 2 ani dar eu am sunat-o in fiecare zi ca sa-i trimit bani si sa ma interesez de soarta lor. Credeti ca faptul ca ea nu a vrut sa-mi raspunda ma va afecta la divort incat sa creada instanta ca sunt in intregime vinovat de desfacerea casatoriei? Va multumesc
Am o alta parere raportata la prevederile art.208 c.pen,unde se gaseste sediul materiei si pentru art.210 c.pen
Furtul
"Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia cuiva,fara consimtamantul acestuia,in scopul de a si-l insusi pe nedrept se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 12 ani................................................................
De asemenea,constituie furt luarea in conditiile al.1 a unui vehicul,cu scopul de a-l folosi pe nedrept"

Se vorbeste in continutul articolului de lege despre"scopul de a si-l insusi pe nedrept" si despre "scopul de a-l folosi pe nedrept"
In aceasta situatie nu rezulta scopul de a-l folosi pe nedrept ,din relatarea user-ului rezultand ca scopul sotiei inselate era unul pur"punitiv",neexistand in mod vadit intentia de insusire/schimbare a posesiei,mai ales ca este vorba despre un bun comun al sotilor.
In al doilea rand nu se poate pune problema despre "scopul de a-l folosi pe ndrept".Mai mult decat atata,fiind bun comun al sotilor,deci in patrimoniul acestora,ambii au drept nu numai la folosinta lui,ei fiind chiar,.
copropietari ai acestuia
Din punctul meu de vedere in situatia in care s-ar formula o plangere care ar avea obiectul mai sus mentionat, aceasta s-ar afla sub incidenta disp.art.10 lit.d c.pr.pen.
In situatia absurda,in viziunea mea, in care nu ar lipsi elementele constituive ale unei infractiuni,unde ar fi "gradul de pericol social al unei infractiuni"in conditiile prev.la lit b/1 a aceluiasi articol. ?
Daca altcineva are o alta opinie...
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Radu Gabrian, Mediator
masina este bun comun si nu se inampla nimic
buna ziua. problema este alta. in momentul despartirii in fapt de sotia mea nu aveam servici. ea stia ca imi iubesc fetita ca pe ochii din cap si imi cerea mereu bani pe motiv ca ea nu are ce sa-i cumpere de mancare(ea lucreaza la spitalul judetean Dambovita cu un salariu lunar de 2 000 ron). m-am imprumutat la un moment dat ca sa-i dau banii necesari pentru copilul meu. Am muncit si ca salaor prin curti la oameni sa-i ofer fetitei mele traiul necesar dar cand am vazut ca nu mai pot face cu datoriile am plecat In Spania la parintii mei. Ea stia acest lucru. Dar cand ea nu a gasit masina in prima zi a spus la politie ca am lasat masina gaj la cei de la care m-am imprumutat. Nu poti lasa un bun care nu-ti apartine, gaj, la cineva strain. Pe talonul masinii figureaza firma de leasing din Bucuresti si nu o persoana fizica. Nimeni dupa parerea mea nu poate accepta un asemenea gaj. Daca era adevarat int-adevar fapta putea fi incadrata la furt intre soti. Problema este insa alta. Am aflat ca mi-a sunat cativa prieteni cu care se cunostea si ea si a incercat sa-i aduca martori la politie si sa spuna ca am lasat masina amanet la camatari si ca la ora actuala au venit si peste ea cerandu-i banii. Nu pot spune decat atat: oare cat de jos ne putem cobori ca sa obtinem niste lucruri care nu ne apartin si cand spun asta ma refer la toate bunurile proprii si comune pe care i le-am lasat in folosinta ei?
Posesia produce efecte juridice si este protejata legal, atat prin actiuni posesorii, dar si prin mentinerea aparentei pana la dovedirea lipsei dreptului.
Un bun comun al sotilor poate sa fie in posesia mea, asta nu inseamna ca vin aia cand le pare si-l iau... ca ei nu au posesia, eu o am, eu sunt protejata de lege ca posesor.
Ei au voie sa introduca actiuni, sa dovedeasca legal ca eu il posed fara drept si abia apoi sa vina sa ia bunul.
Posesia e o stare de fapt si nu e musai consemnata intr-un act juridic.
Daca eu iau un bun de la tine si-l pun la mine in casa, rezultatul e deposedarea, e ilegal, e furt... ca e din pedeapsa sau din dorinta de mai bine, nu mai conteaza!

Caz real: student, 19 ani, voia masina. Mama ii cumpara o rabla... studentul o tine in parcarea caminului.
Tatal crede ca nu ar trebui sa conduca, se duce si-i ia masina fara stirea si acordul fiului. Masina, cumparata de mama, deci bun comun al sotilor. Fiul vine si nu gaseste masina, face plangere pentru furt auto.
E contactat proprietarul din acte, mama, care declara ca intre timp sotul a adus masina acasa la ei.
Vine la politie sa dea declaratie, spune ca sotul a luat masina, ca ea vrea sa i-o dea fiului, ca de-aia a luat-o, ca numai fiul o folosise pana atunci, ca sigur ca fiul o folosea cu acordul ei... Toate astea, credea ea, vor duce la inchiderea dosarului.
Urmarea: citatie pentru sot ca "martor", cand a fost transformat in inculpat, cu prezentarea materialului probator etc.! :D

Posesia e una, proprietatea e alta. Nu intotdeauna un proprietar are si posesia bunului.
Folosinta pe nedrept este si atunci cand ai dat bunul altuia sa-l foloseasca... deci nu mai ai tu drept sa folosesti bunul, ca ai cedat folosinta, nu mai e a ta!

Carmenmur, poate ca se intampla, poate nu, depinde daca depune plangere careva, evident! Insa fara argumente, asa se raspunde de catre un jurist?!? POate ne spui si noua de ce crezi asta, de unde vine rationamentul... :O

Alte discuții în legătură

Urgent!-furt intre soti valy2008 valy2008 Buna ziua. unei prietene de a mea aflate in divort. mai precis s-a emis hotararea judecatoreasca insa nu au trecut cele 30 zile in care se poate face apel iar ... (vezi toată discuția)
Plangere la politie Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua. Sint divortata de 2 ani iar in timpul casatoriei fostul meu sot a cumparat o masina in leasing , leasingul fiind pe o firma de constructii ... (vezi toată discuția)
Drept de folosinta pmariusl pmariusl Buna ziua , sunt casatorit de 21 de ani ( suntem impreuna de 25 ) , sotia mea doreste sa ne despartim , dar vrea tot ...casa , masina , custodia copilului ... (vezi toată discuția)