avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se mai poate ridica prescriptia extinctiva?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se mai poate ridica prescriptia extinctiva?

Am deschis actiune pe pretentii pentru a-mi recupera valoarea materialelor pe care subsemnatul le achizitionasem cu intentia de a le folosi la amenajarea unui apartament in care urma sa locuiesc. Proprietarul apartamentului a refuzat sa-mi returneze bunurile si mai mult, a folosit acele bunuri (a pus gresia, faianta, aragazul, etc cumparate de mine).
Nestiind ca exista termen in care pot cere recuperarea bunurilor sau a valorii acestora, am deschis actiune dupa 3 ani de zile si aceasta mi-a fost respinsa pe motiv ca a expirat dretul in care puteam cere contravaloarea lor.
Dar, la intampinarea facuta de mine, partea adversa a depus o cerere reconventionala cerand la randul ei pretentii pe motiv ca i-am distrus apartamentul si sa-i dau banii pe care el i-a cheltuit cu punerea gresiei, faiantei etc. (toate cumparate de mine).

El a efectuat aceste lucrari in 2003 deci au trecut cei 3 ani in care putea formula actiune? Se aplica aceasta "expirare" de termen si in cazul unei reconventionale?

Mentionez ca au trecut vreo 7 termene de cand a depus reconventionala si s-au facut si evaluari privind lucrarile executate in apartament. Mai pot ridica prescriptia extinctiva in situatia asta sau platesc prostia de a nu fi fost atent de cand a depus reconventionala?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 20:25, 26 Ianuarie 2008
daca e asa ...ar trebui sa invoci si tu prescriptia extinctiva ca au trecut 3 ani de cand i-ai stricat imobilul ...deci nici el nu iti mai poate cere banii :P B-) bafta!
aaa....ma gandeam ca ar putea fi vorba de o accesiune a bunurilor alea ale tale....dar nu stiu ce zice avocatul tau ?
Nu am inteles exact termenul folosit: accesiune a bunurilor. Am un avocat dar mai mult eu ma ocup de acte, el se prezinta doar in fata instantei.

Deci chiar daca au trecut 7 termene de la data la care el a depus reconventionala pot ridica exceptia extinctiva?

Multumesc
Exceptia prescriptiei poate fi invocata in orice stare a pricinii (si dupa al 7-lea temen) si poate fi invocata si de instanta din oficiu.
da de acord cu romascanu...cel mai bine invoci prescriptia extinctiva si ai terminat cu toata povestea cu recoventionala vietii ...si ma refer la accesiune...ca tipul ar trebui sa iti plateasca valoarea de piata a bunurilor pentru ca el a fakut o accesiune a acestora dak nu ma insel :)

Alte discuții în legătură

Prescriptia in ncc flomrco47 flomrco47 Eu am executat niste lucrari de construire (cu autorizatie) in urma cu 30 de ani pe o curte in coproprietate de 1/2. Actualul coproprietar care a cumparat ... (vezi toată discuția)
Accident rutier azalea azalea Buna seara. Am si eu o problema. Acum 3 ani si ceva, mai exact pe 25.04.2007 am avut un accident de masina. Eu am fost vinovata, am calcat o femeie pe trecerea ... (vezi toată discuția)
Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)