avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cu ce valoare se timbreaza o actiune in granituire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cu ce valoare se timbreaza o actiune in granituire?

Am introdus o actiune in granituire impotriva unui vecin care mi-a acaparat o fasie de teren de 341 mp din proprietatea mea, pe care ii utilizeaza ca si cum ar fi ai lui.
Am primit citatie de prezentare la termen si mi s-a pus in vedere sa timbrez la valoare.

Eu am solicitat cheltuieli de judecata si refacerea zidului despartitor fara a timbra.
Mentionez ca sunt la primul termen de judecata si proprietara a trenului este o persoana juridica.
La ce valoare sa timbrez?
iuliana26 a scris:

Justitia in sine mi se pare o gluma.Pentru ca trebuie sa timbrez pentru a mi se face dreptate.

Sunt putine domenii in care s-au enuntat mai multe sofisme decat privitor la problema daca taxele de timbru ingradesc sau nu accesul la justitie si daca masura este necesara intr-o societate democratica. Aparitia OUG nr. 51/2008 privitor la ajutorul public judiciar nu rezolva deloc problema.
Pentru a justifica necesitatea taxelor de timbru s-a scris ca aceasta este doar o suma de bani avansata de reclamant si ca o va putea recupera pe calea cheltuielilor de judecata. Asta presupune ca paratul sa fie solvabil, sa aiba domiciliul cunoscut, sa aiba bunuri urmaribile, adica o multime de "daca-uri". Pana una alta risti o suma mare de bani intr-un joc de noroc numit proces civil. Nu ai de unde sa cunosti dinainte ce solutie vei primi si daca dupa lungi procese iti vei vedea in cele din urma banii.
Insa intr-o tara care agonizeaza din cauza lipsei de bani, taxele de timbru sunt pentru justitie ceea ce oxigenul este pentru ardere. Aceleasi taxe de timbru ar trebui asezate insa pe alte baze, mai echitabile, pentru ca actualul aranjament legislativ al taxelor de timbru ne-a proiectat in plin ev mediu lipsind pe cei prea saraci de posibilitatea obtinerii unor reparatii de la cei prea bogati. Or mie asta nu mi se pare corect. Absolut deloc nu mi se pare corect.
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare Isabela30 Isabela30 In urma unui partaj succesoral am ramas cu un teren care a fost detinut mai multi ani de o alta persoana iar acum instanta mi l.a dat mie .este vorba de un ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de judecata si expertiza cadastrala Liviu Illie Liviu Illie Buna ziua, doresc sa imi comunicati daca se pot recupera cheltuielile de judecata (expertiza/masuratoare cadastrala). Precizez ca mi s-a incalcat ... (vezi toată discuția)
Recuperare teren ocupat abuziv de catre vecin daniel_fergusson daniel_fergusson In 2005 o batrana a vandut 500mp dintr-o suprafata de 1500mp. In 2009 a decedat. Cumparatorul si-a construit un gard din beton dar nu in terenul cumparat ci in ... (vezi toată discuția)