iuliana26 a scris:
Justitia in sine mi se pare o gluma.Pentru ca trebuie sa timbrez pentru a mi se face dreptate.
Sunt putine domenii in care s-au enuntat mai multe sofisme decat privitor la problema daca taxele de timbru ingradesc sau nu accesul la justitie si daca masura este necesara intr-o societate democratica. Aparitia OUG nr. 51/2008 privitor la ajutorul public judiciar nu rezolva deloc problema.
Pentru a justifica necesitatea taxelor de timbru s-a scris ca aceasta este doar o suma de bani avansata de reclamant si ca o va putea recupera pe calea cheltuielilor de judecata. Asta presupune ca paratul sa fie solvabil, sa aiba domiciliul cunoscut, sa aiba bunuri urmaribile, adica o multime de "daca-uri". Pana una alta risti o suma mare de bani intr-un joc de noroc numit proces civil. Nu ai de unde sa cunosti dinainte ce solutie vei primi si daca dupa lungi procese iti vei vedea in cele din urma banii.
Insa intr-o tara care agonizeaza din cauza lipsei de bani, taxele de timbru sunt pentru justitie ceea ce oxigenul este pentru ardere. Aceleasi taxe de timbru ar trebui asezate insa pe alte baze, mai echitabile, pentru ca actualul aranjament legislativ al taxelor de timbru ne-a proiectat in plin ev mediu lipsind pe cei prea saraci de posibilitatea obtinerii unor reparatii de la cei prea bogati. Or mie asta nu mi se pare corect. Absolut deloc nu mi se pare corect.