avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... TERMENUL LEGAL DE DEPUNERE A PLANGERILOR IMPOTRIVA ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

TERMENUL LEGAL DE DEPUNERE A PLANGERILOR IMPOTRIVA REZOLUTIILOR PROCURORULUI

Rezolutia procurorului este de incetare a urmaririi penale pentru una dintre acuzatii, si este comunicata in timpul procesului penal, procesul continuand pentru cealalta. Daca reclamanta nu este multumita de aceasta rezolutie, care este termenul de depunere a plangerii respective? Acest termen nu curge cumva chiar din momentul comunicarii rezolutiei? Indiferent de stadiul in care se afla procesul penal? In plus, reclamanta motiveaza ca parchetul a refuzat primirea unor dovezi de la reclamanta motivand depasirea unui termen legal. Si ca, tocmai aceste dovezi sunt cele importante. Tinand cont de toate acestea, care sunt exceptiile pentru care poate fi depasit un termen legal de depunere a plangerii impotriva rezolutiilor procurorului(daca ele exista)?
Cel mai recent răspuns: Florentina_A , utilizator 19:55, 30 Octombrie 2010
Cine e "petenta"? Partea vatamata? Condamnatul? Ce treaba are calitatea de intimat din moment ce nu ati pomenit nimic despre vreo cale de atac?

Eu va propun altceva, pentru a intelege cu totii despre ce vorbim...
Inlocuiti in speta cuvintele "inculpatul" si "petenta" cu initialele persoanelor in cauza...Cine cu cine s-a judecat, cine a facut plangere etc...Initialele doar.
Florentina_A a scris:

Da, este adevarat ca nu stapanesc termenii:). Este dificil, dar incerc sa mai explic inca o data. A existat un proces penal deschis pentru delapidare si fals si uz de fals. In timpul acestui proces parchetul a emis o rezolutie de incetare a urmaririi penale pt acuzatia de delapidare din lipsa de probe. Inculpatul a fost condamnat cu suspendare pt fals si uz de fals. Ulterior petenta a facut plangere impotriva rezolutiilor procurorului, si in cele din urma a ajuns cu actiunea la judecatorie. Aici s-a acceptat plangerea si s-a repus cauza pe rol. Intrebarea se referea la respectarea termenelor pt plangere, termene care sunt in mod evident depasite, dar se pare ca judecatorul nu a observat acest lucru. In plus, a considerat ca noile probe sunt suficiente si ,repet, a repus cauza pe rol. Termenul este de 20 de zile, si inca de 20 in cazul nerezolvarii ei la parchet, plus inca 20 pt depunerea la judecatorie, corect? Intrebarea era daca paratul, care pana acum a avut calitate de intimat, mai poate reclama in fata judecatorului depasirea termenului pt depunerea plangerii impotriva rezolutiilor...de catre petent, plangere care sta la baza hotararii de a repune cauza pe rol. Sper ca am explicat suficient ca sa va formati o idee, dezvoltarea problemei ar ocupa prea mult spatiu.


1. Niciodata nu se va emite o rezolutie sau ordonanta de incetare a urmaririi penale din lipsa de probe. Cazurile sunt cu totul altele.
2. Cred ca vorbiti de art. 278 indice 1 Cpp cand spuneti ca " a ajuns cu actiunea la judecatorie". In acest caz, cauza nu se repune pe rol, ci instanta, considerand ca probele de la dosar sunt suficiente, admite plangerea, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta si retine cauza spre judecare.

Acum eu nu inteleg pe cine cunoasteti dvs.: pe inculpat (condamnat) sau cealalta parte din proces. Pentru ca daca dvs. il cunoasteti pe inculpat, nu aveti de unde sa stiti cand i s-a comunicat "petentei" rezolutia din partea parchetului si astfel ea poate s-a incadrat in termen...
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
mike11, utilizator
Da. Si mie mi se pare ca utilizatorul il stie pe inculpat si de aceea nu prea ne explica.
Se pare ca partea vatamata a facut plangere contra rezolutiei procurorului, plangere care a fost admisa si retinuta spre judecare.
Da, partea vatamata a facut plangere contra rezolutiei, plangere care a fost admisa. Insa, termenul pt depunerea plangerii a fost depasit. Intrebarea era daca este legal, din moment ce judecatorul nu a observat acest lucru, si a retinut dosarul spre judecare. Offtopic: sunt pe un forum? sau trebuie sa dau explicatii pe cine, cum si de ce cunosc?
Explicatiile cerute de catre colegii mei erau tocmai pentru a veni in intampinarea solicitarilor dvs, in conditiile in care relatarile pe care le-ati facut nu sunt foarte exacte!
Eu v-as ruga sa detaliati ce intelegeti prin: "a retinut dosarul spre judecare"? De unde ati dedus acest lucru? Doar din faptul ca ati primit citatie de la instanta? Ce se judeca: plangerea... sau s-a admis deja plangerea si judeca fondul!?
Mai precis, in momentul de fata persoana respectiva este citata ca INTIMAT sau ca INCULPAT!?
In functie de aceste aspecte va putem lamuri, deoarece dvs cred ca faceti confuzie intre doua faze procesuale afirmand generic ca: "s-a retinut cauza spre judecare":)

Av. Claudiu Sorin Feteanu

Alte discuții în legătură

Sunt chemat in instanta in calitate de intimat intr-un proces penal mariusicacristian mariusicacristian Buna ziua ! As dori sa aflu daca sunt chemat in instanta in calitate de intimat, intr-un proces penal , in care plangerea este facuta impotriva rezolutiilor ... (vezi toată discuția)
Plingere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata adys98 adys98 In urma cu aprox. un an , mai precis pe 13/02/2011 , a avut loc un scandal , in baruletul pe care-l detin . La izbucnirea conflictului , se aflau in ... (vezi toată discuția)
Ajutor - plangere impotriva rezolutie procuror pentru incetare urmarire penala lakkis lakkis Buna seara,va rog sa ma ajutati ! Dupa o plangere catre parchet pentru neplata pensie alimentara ,dupa 1 an si jumatate si multe sesizari s-a dat rezolutia de ... (vezi toată discuția)