avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Efectele hotararii judecatoresti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Efectele hotararii judecatoresti

Buna seara,
Am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv.
Speta este urmatoarea,
Se emite titlu de proprietate pt 2 frati din cei 3 existenti (desi toti 3 au facut cereri de reconstituirea a dreptului de proprietate de pe urma tatalui lor).
Cei 2 frati, introduc o actiune prin care solicita dezbaterea de succesiune de pe urma taalui lor si iesirea din indiviziune pt titlul de proprietate in care figurau doar ei doi.
Cel de al treilea frate statea cuminte acasa si astepta titlul de proprietate.
Dupa ce s-au judecat cei 2 si au cazut la invoiala dupa bunul lor plac, ca doar imparteau un bun pe jumatate si nu in trei asa cum ar fi fost normal, au venit cu hotararea si o fluturau celui de al treilea frate.
In fine, bunicul (al treilea frate) isi ia avocat solicita anularea titlului de proprietate, castiga, se emite un nou titlu de proprietate in care este mentionat si el alaturi ce ceilalti doi.
Introduce actiune si solicita iesirea din indiviziune, si-i spune instanta ca trebuie sa faca si dezbatere de succesiune de pe urma tatalui sau, bun facem si asta.
Problema este ca ceilalti doi frati tot invoca hotararea aia a lor prin care s-a facut iesirea din indiviziune si sustin ca nu s-a solicitat anularea ei (ma rog, avocatul lor), partea proasta ca si instanta intreaba acelasi lucru.

Acum .... va rog sa-mi spuneti, cum sa solicit eu anularea unei hotarari judecatoresti in care nu am fost parte ???

Ce anume trebuie sa fac ??? care este solutia juridica ??? si cum anume anulez eu efectele acelei hotarari ???
Opinia avocatului este sa solicitam instantei sa constate nulitatea impartelii (data prin hotararea aceia) ca o consecinta a unui principiu ... ceea ce ese nul produce efecte nule, sau ceva de genu asta.

Concluzia : ce este de facut in continuare ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:46, 26 Octombrie 2010
da, vroiam sa aflu ce parere au altii
dar constat ca parerile altora sunt cel putin la fel de nefundamentate precumcea a avocatului nostru, nu de alta dar pana acum am citit pe net zeci de hotarariin care mise spune ca nu poti solicita anularea unei alte hotarari decat printr-o cale de atac extraordinara ... si pe aia nu o poti face decat daca ai fost parte
Si atunci ... raman nedumerit ... ce se intampla cu prima hotarare ???
Si ce fac eu cu ea daca ceilalti imi invoca aceasta prima hotarare si sustin ca deja s-a dispus o iesire din indiviziune asupra terenurilor din titlu si nu se mai poate face inca una
Si inca ceva sunt in rejudecare si instanta de apel a balmajit ceva de genu ... apelanta nu a contestat tranzactia consfintita prin prima hotarare
Bun acum poate este mai clar
Cum atac tranzactia de care a luat act prima instanta cand nu am fost parte?
Mi se pare aberant totul si nu inteleg
Poate pana la urma ma lamureste cineva
Multumesc
In cazul acesta, constat ca sunteti mult mai bine informat decat avocatii si consilierii de aici care emit pareri nefundamentate. In acest caz ,dvs. nici nu aveti nevoie de consiliere juridica. Dimpotriva poate ne impartasiti si noua vastele dvs. cunostinte juridice. Chiar am fi curiosi sa aflam o parere cu adevarat fundamentata , sa stim si noi cum se poate rezolva o astfel de situatie.

Mult succes
asa cum v-am sfatuit cititi-pt ca doriti sa fiti bine informat-art 322 cod pr civila.nu puteti merge pe calea contestatiei in anulare pt ca nu ati fost parte in dosar deci art 317 alin 1 pc 1 nu-si are aplicare
nu fiti suparat pe colegi pt ca fiecare incearca sa va ajute cum pot si stiu
NU sunt suparat pe nimeni, fiecare cuparerea lui fundamentata sau nu ... eu compar ceea ce a spus fiecare cu ceea ce zic judecatorii prin hotararile lor

Vreau si eu o opinie care sa fie fundamentata pe texte de lege si care sa nu intre in contradictie cu hotararile deja pronuntate de instante ( si aici mare fer la faptul ca nu poti sa soliciti anularea unei hotarari judecatoresti irevocabile prin actiune ... ceel putin asa am citit in hotararile de la Curtea Suprema).

Ceea ce imi spuneti cu revizuirea, da nu am nici o problema este corect, dar mai intai trebuie sa ajung acolo, iar instanta ma tot bate la cap daca am atacat tranzactia din hotararea data cu cei doi unchi ai mei

Pai cum se ataca frate o astfel de hotarare /tranzactie ca eu nu gasesc nimic?

Sa-mi spuna cineva o rezolvare, mai putin pe cea cu revizuirea ca nu cred ca ajung acolo, ci cred ca o sa-mi respinga din star actiunea.

Multumesc tuturor chiar si celor care sunt profund deranjati de atitudinea mea, dar tare mult as vrea sa-i vad intr-o situatie similara si sa vedeti atunci cum intrati in panica
Cristian1999 a scris:

iar instanta ma tot bate la cap daca am atacat tranzactia din hotararea data cu cei doi unchi ai mei


Tranzactia este un contract. Chiar daca este consfiintita printr-o hotarare, tranzactia ramane un act juridic sinalagmatic, susceptibila de a fi atacata ...ca orice contract prin actiune in anulare pentru cauzele de nulitate prevazute de lege.

Hotararea de expedient ce consfinteste intelegerea partilor nu face altceva decat sa transpuna intelegerea acestora in cuprinsul dispozitivului. Instanta "ia act de" ... Hotararea de expedient nu este rezultatul unei judecati a instantei, ci a unui contract al partilor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

hotarare de partaj admisa cu parat decedat leusan leusan In anul 2007 unul dintrte frati aintrodus la 2 zile dupa ce a murit oa sora a sa actiune de partaj judiciar, scriind initial in actiune ca parata Popescu ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota succesorala marius_br marius_br Prin vanzarea (donatia) unei cote succesorale dintr-un imobil se transmit inclusiv sarcinile legate de imobilul in sine (sulta rezultata din partaj succesoral) ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)