avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Conform Art. 43 alin. 5 din Contractului Colectiv de Munca Unic la nivel national (2007-2010) angajatorul are dreptul sa isi trimita angajatii in concediu fara plata pentru maxim 15 zile pe an, din motive obiective.

Intrebarea mea este daca poate face acest lucru fara acordul angajatului si care pot fi aceste motive obiective invocate? Reducerea cheltuielilor cu salariile poate fi invocata? Angajatii pot fi trimisi in concediu fara plata doar daca firma isi intrerupe temporar activitatea? Ce se intampla daca firma trimite doar o parte dintre angajati in CFP cf. Art . 43 dar nu isi intrerupe activitatea? Ce se intampla daca nu accept CFP?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 26 Octombrie 2010
karinne9ro a scris:

Multumesc. Voi intreba la ITM daca este legala aplicarea acestui articol.

Nu este legala aplicarea acelui articol in lipsa acordului sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor ori a acordului salariatului.
Tocmai, angajatorul m-a lasat sa inteleg ca nu este nevoie de semnatura mea pentru a ma trimite in concediu fara plata si a tinut sa sublinieze ca are dreptul sa trimita actele la ITM fara acordul meu, cf acestui articol. Asta incerc sa inteleg... daca poate face ceva fara semnatura mea.
CCMN prevede acordul sindicatului ... care la dvs in societate nu exista . Prin urmare, consider ca in acest caz trebuie sa aibe acordul dvs.
Asa este. Am vorbit la ITM iar raspunsul a fost acelasi. Este necesar acordul meu in cazul in care nu exista sindicat. Ba mai mult, daca nu exista CCM pe societate (si nu exista pt ca nu are mai mult de 21 de angajati) care sa prevada clar acest art. 43 din CCMUN, nu exista nici macar baza legala pentru trimiterea in CFP care oricum se poate realiza numai cu acordul meu. =D>
karinne9ro a scris:

Asa este. Am vorbit la ITM iar raspunsul a fost acelasi. Este necesar acordul meu in cazul in care nu exista sindicat. Ba mai mult, daca nu exista CCM pe societate (si nu exista pt ca nu are mai mult de 21 de angajati) care sa prevada clar acest art. 43 din CCMUN, nu exista nici macar baza legala pentru trimiterea in CFP care oricum se poate realiza numai cu acordul meu. =D>

Imi pare bine ca ati reusit sa rezolvati intr-un fel aceasta problema ...:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea reducerii programului de lucru 75% cyan cyan Daca societatea nu are contracte in derulare este legala trimiterea in concediu fara plata cate 5 zile pe luna numai a unei parti din personalul societatii ... (vezi toată discuția)
Criza economica - concediu fortat fara plata catalin13 catalin13 Buna ziua, Lucrez la o firma cu capital privat care activeaza in domeniul industriei constructoare de autovehicule. Cum bine cunoasteti criza provoaca ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata valentin24 valentin24 pe motivul ca nu avem de lucru,ne-a fost sugestionat sa ne luam concediul de odihna prin rotatie, fiecare dintre noi cateva zile, max o saptamana. cand am ... (vezi toată discuția)