Buna ziua,
In urma cu ceva timp ,am lovit masina cuiva,persoana din acelasi oras cu care nu ma vazusem niciodata inainte de incident, care a avut loc intr-o benzinarie,eu nu m-am asigurat si am dat cu spatele lovindu-i spoilerul care s-a curbat impreuna cu bara de metal care era in spatele lui,pe masina mea nu se vede nimic din cauza ca am lovit masina respectiva cu carligul de remorcare...,am completat formularul de constatare amiabil si cand s-a putut am mers la soc de asig. ,unde am mai completat o sumedenie de hartii .....dupa care am mers linistit acasa...Problema e ca m-a sunat recent sa-mi spuna ca asigurarea i-a refuzat dosarul...Ce mai pot eu face si care mai este raspunderea mea...??,avand in vedere ca polita RCA era valida si valabila Nu stiu inca pe ce temei i s-a refuzat exact despagubirea dar vrea sa stiu in ce masura mai este responsabilitatea mea si cu ce pot sa-l mai ajut.....??
teritoriul benzinariei este spatiu privat dar cu acces public....deci ceva reguli de circulatie tot trebuie sa existe si in benzinarii...eu din cate am inteles, politia nu se baga daca este pe teritoriu privat accidentul dar despagubirile trebuie efectuate...de catre asigurare,si din moment ce eu mi-am recunoscut vina,ca am mers cu spatele fara sa ma asigur ,nu vad care ar fi problema,pe drum privat sau public...
polita RCA asigura atat in cazul accidentelor pe drumurile publice cat si in sapatiile private, si acest lucru rezulta chiar din denumirea ei: raspundere civila pentru accidente. ar fi culmea sa nu fii despagubit de catre sociatatea de asigurari in situatia unui accident in parcarea blocului.
in legatura su dilema ta tecson, pagubitul nu poate chema direct societatea de asigurari in judecata nici pe temei contractual (deoarece nu pagubitul are incheiat un contract cu societatea de asigurari) si nici pe temei delictual (deoarece nu sociatatea de asigurati l-a accidentat). de asemenea, pagubitul nu are cum sa cheme in judecata societatea pe motivul ca refuza sa isi indeplineasca obligatiile contractuale fata de cel asigurat, deoarece el este tert fata de contractul de asigurare dintre asigurat si asigurator. cel care raspunde fata de cel pagubit este asiguratul (deoarece el a produs accidentul) in temeiul raspunderii civile delictuale cod civil. Se mai admite totusi posibilitatea ca cel pagubit sa ii cheme pe amandoi in judecata.
Buna seara.
Cat priveste locul producerii accidentului legea nu face vreo distinctie, prin urmare se va angaja raspunderea indiferent de locul producerii accidentului; legea foloseste sintagma teritoriul Romaniei.
Apoi, oricum, ati recunoscut ca nu v-ati asigurat pentru acea manevra spre inapoi si astfel i-ati lovit car-ul.
Opinia alexandrei este partial corecta, cu urmatoarele mentiuni.Legea permite tranzactia dintre asigurator-al dumneavoastra desigur si persoana pagubita.Prin urmare, daca ati mentionat ca societatea refuza sa-l despagubeasca, este evident ca aceasta modalitate de stingere a obligatiei nu poate fi folosita.
Asadar, dupa aceasta etapa asa-zicand, despagubirile pot fi obtinute numai prin hotarare judecatoreasca(cu exceptia cazului cand dumneavoastra nu incheiati cu persoana pagubita o tranzactie).
Persoana pagubita are optiune intre:
a)sa promoveze actiunea direct impotriva dumneavoastra ; aici, trebuie sa cereti neaparat introducerea in proces a asiguratorului, altfel, veti plati dumneavoastra despagubirile;
2)sa promovezea actiune impotriva asiguratorului dar, si in aceasta ipoteza dumneavoastra veti fi citat in mod obligatoriu;
Nota:
a)daca cumva prejudiciul este de 1200 de euro si societatea si-a asumat un risc doar pentru 1000 de euro, pentru diferenta de 200, persoana pagubita va cere obligarea dumneavoastra la plata despagubirilor;
b)din cate ati prezentat, asiguratorul se pare ca nu are actiune in regres impotriva dumneavoastra.
buna murroff
pe ce temei juridic crezi ca se poate chema in instanta direct asiguratorul? deoarece eu stiam faptul ca actiunile directe a creditorului impotriva debitorul deditorului sau sunt limitativ prevazute de lege.
aaa ... este legea aia privind asigurarile, acolo e specificata posibilitatea asta?
buna alexandra.
Este exact cum ai continuat de la aaa...
Te rog daca ai timp in viitorul nu prea indepartat sa analizezi un subiect deschis de mine in penal despre inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata;am primit un raspuns total pe langa
Polita rca
Baloiu
Intre mine si fratele meu a avut loc o tamponare usoara vinovat fiind el. Am incheiat o constatare amiabila, fratele dandu-mi rca-ul lui. Mergand la compania ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca
elena_mdv
Buna seara,
As dori sa imi spuneti va rog daca in cazul unui accident rutier, fara victime, persoana pagubita poate sa refuze polita rca si sa actioneze ... (vezi toată discuția)