avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Stagiatura... bat-o vina!
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Stagiatura... bat-o vina!

Stie cineva care este data pana la care poate fi depus contractul de colaborare ca avocat stagiar, la baroul Buc.? Multumesc anticipat!
In principiu avocatul stagiar poate exercita toate activitatile specifice profesiei de avocat cu exceptiile prevazute de lege (de ex. nu poate pune concluzii la instante superioare judecatoriei etc.)... cu parafa profesionala am si eu nelamuriri... inca nu am gasit pe nimeni sa o foloseasca sau sa-mi explice la ce e buna si in lege si statut n-am gasit nici o alta referire la ea inafara de anexa respectiva... fa doar stampila si parafa de atestare deocamdata...
andreealisievici a scris:

Avocatul stagiar poate atesta identitatea partilor?

Da.

Art. 290 din Statutul profesiei de avocat:
(1) Avocatul stagiar are dreptul de a pune concluzii numai la judecatorii.
(2) Avocatul stagiar poate efectua activitatile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) si b) din Legea 51/1995.

Art. 3 alin. (1) din Legea 51/1995: activitatea avocatului se realizeaza prin:
a) consultatii si cereri cu caracter juridic;
b) asistenta si reprezentare juridica (.....)

Deci nu, avocatul stagiar nu are dreptul de a atesta identitatea partilor.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
:)) Iacata ca nu stiam... si nici societatea unde am lucrat nu stia... Bine, eu nu mai eram stagiar, da' erau altii...
:))
Chiar am sa ma uit si eu.
Pai la alin. 1 specifica " numai la judecatorii" deci e exceptie de la regula... in schimb alin. 2 poate fi interpretat si ca o confirmare a regulii intrucat lipseste cuv. "numai"... asa cum e redactat rezulta ca e doar o confirmare ca si stagiarul poate efectua activitatile prevazute la cele 2 litere ale art. 3 al. (1)
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Dar din interpretarea per a contrario reiese exact ce spunea Lorena. Ca nu poate face restul... #-o Nici sa redacteze acte, nici sa medieze...
Asta cu atat mai mult cu cat unele activitati sunt incompatibile cu faptul ca stagiarul nu are unele facilitati... ca de exemplu un sediu unde sa stabileasca sediul temporar pentru societati.
Din coroborarea celor doua texte (statut si lege) cam reiese ca nu poate decat reprezenta si da consultatii... :(
Uite ca ma aflu cate ceva. :D

Alte discuții în legătură

Avocat stagiar - inscriere la administratia financiara yx32_angel yx32_angel Am o intrebare pentru avocatii stagiari...care s-au inscris deja la administratia financiara... Ne puteti informa si pe noi, ce ce urmeaza sa mergem sa facem ... (vezi toată discuția)
Avocatii stagiari au cif? ContSters121604 ContSters121604 Buna seara! Am si eu mai multe nelamuriri cu privire la inregistrarea in evidentele fiscului. Am fost primita in barou in decembrie 2009. La scurt timp am ... (vezi toată discuția)
Avocatul stagiar unde deschide rol fiscal? andreeakristina andreeakristina buna ziua, pe decizia eliberata de barou privitoare la aprobarea contractului de colaborare dintre un stagiar si avocatul indrumator scrie ca stagiarul are ... (vezi toată discuția)