Situația este următoarea: într-un bloc cu o singură scară sunt 15 apartamente. 14 dintre ele au contoare individuale pentru apa rece. Nu beneficiază nici un apartament de sistem de încălzire centralizat, factura pentru consumul curentului pe scară vine pe adresa unui apartament și toată lumea contribuie la plata acesteia. Curățenia pe scară se face de fiecare dintre locatari prin rotație. Cheltuielile cu acoperișul blocului au fost suportate de locatari prin plata lunară a unei sume la care s-a convenit în urma unei hotărâri luate cu ocazia unei ședințe pe scară. Acum strângem fonduri pentru schimbarea tubulaturii întregului bloc pentru că țevile sunt foarte vechi. Toată lumea plătește lunar o sumă, nimeni nu zice că nu vrea sau nu are. Blocul este înscris într-o asociație care de cel puțin 10 ani de când am cumpărat apartamentul nu a făcut altceva decât să încaseze factura pentru apa rece, canalizare și salubritate. Nu există nici un fond de rulment constituit și nici un fond de reparații din care să se facă vreo investiție pentru vreunul dintre blocurile înscrise în asociație. În tot acest timp (10 ani) nu s-a făcut nici o adunare generală deși prin lege ar trebui făcută măcar o dată pe an. Lunar la afișierul blocului apare câte o listă cu sumele de plată, nesemnată și neștampilată în care pe lângă sumele ce trebuiesc plătite pentru apa, canalizare și salubritate apare o sumă denumită ”cheltuieli /persoană” și care reprezintă (așa cum mi-a spus chiar casiera și administratorul) salariile a trei persoane (casierul, administratorul și un cezor) și cheltuielile cu consumabilele care probabil sunt chitanțiere și ceva produse de curățenie pentru spațiul în care se desfășoară activitatea de încasare a taxelor. Asta fiind situația nu vedem care mai e rostul asociației. De aceea am hotărât (toți proprietarii blocului în cauză) să nu mai facem parte din asociație și să ne gestionăm singuri. Întrebarea mea este. Se poate face acest lucru fără a ne organiza în asociație de proprietari, respectiv persoană juridică? Avem acordul asociației din care facem parte, de la compartimentul din primărie care se ocupă cu problemele asociațiilor de proprietari ni s-a spus că nu este nici o problemă putem să ne gestionăm singuri și toți proprietarii sunt de acord cu ieșirea din această asociație. Ce trebuie făcut? Contracte cu furnizorul de apă rece și cu cel care prestează serviciul de salubritate? Precizez de asemenea că avem un contor montat la intrarea în bloc pe care se poate înregistra consumul de apă rece pentru tot blocul. Eu una nu văd vreun impediment pentru a face acest lucru dar mi-ar folosi și părerea dumneavoastră în ceea ce privește procedura și pașii de urmat.
Repararea acoperișului a fost făcută cu bani strânși de la fiecare proprietar, actualmente contribuim cu toții cu o sumă de bani ce se colectează lunar pentru schimbarea țevilor de apă și canalizare aferente întregii scări de bloc iar în privința îmbunătățirii confortului termic ce pot să vă spun e că blocul arată acum într-un mare fel, respectiv ca o căsuță de turtă dulce pentru că sunt câțiva proprietari care au izolat suprafețele aferente apartamentelor lor și le-au și colorat și restul e la fel de gri ca toate blocurile comunismului. Legal ar fi trebuit să se procedeze la efectuarea acestor lucrări fără a se afecta ”aspectul armonios și unitar al întregii clădiri” dar pentru că nu s-a sesizat nimeni și pentru că nici nu s-a supărat nimeni și-a rezolvat fiecare problema cum a considerat de cuviință. Le-am spus celor de la asociație că vrem să schimbăm țevile de pe întreg tronsonul și au spus că ei nu au cum să ne ajute pentru că nu au bani. Nu au bani pentru că nu se încasează nici un leu pentru fond de reparații de la nici un proprietar din nici unul din blocurile înscrise în asociație, nu se încasează fond de rulment... nimic absolut decât ”cheltuielile” despre care am scris mai sus și care se folosesc exclusiv pentru plata salariilor lor și alte consumabile (care cu siguranță nu costă foarte mult și nici nu se achiziționează în fiecare lună). Și atunci mă întreb. Dacă asociația asta nu face altceva decât să taie chitanțe pentru apa rece, canalizare și salubritate nu înseamnă că de fapt nu mai are obiect de activitate? Lipsa obiectului de activitate nu atrage dizolvarea de drept?
Interventie moderator
Am rugamintea sa nu mai postati mesaje consecutive, eventual daca aveti ceva de adaugat la un mesaj deja scris de dv. la care nu vi s-a raspuns inca, folositi butonul Editeaza.