avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dobandirea paternitatii- fara proces
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dobandirea paternitatii- fara proces

buna seara,
am o fetita de 1 an si 3 luni, pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, pe tatal nu l-am actionat in judecata, acum el doreste sa treaca numele pe certificatul de nastere, care sunt pasii acestei proceduri si daca exista alta varianta decat actionarea in judecata?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: pepy24 , utilizator 12:30, 25 Ianuarie 2011

In dreptul romanesc, exita doua modalitati de stabilire a filiatiei fata de tata (paternitate), si anume:1. procedura administrativa, prin care tatal efectueaza recunosterea voluntara a filiatiei, si, 2. procedura judecatoreasca, prin care tatal este obligat sa recunosca filiatia, prin intermediul unei hotarari judecatoresti.

Temeiul de drept se afla in art. 53 Codul familiei coroborat cu art. 56 C. fam.

1.RECUNOSTEREA VOLUNTARA, care se poate realize prin:

Declaratie facuta la serviciul de stare civila odata cu inregistrarea nasterii, caz in care numele tatalui este trecut in actul de nastere al copilului.
Declaratie facuta dupa inregistrarea nasterii copilului, pe care o poate depune la orice serviciu de stare civila, ea urmand sa fie trimisa la starea civila unde s-a inregistrat nasterea, pentru a fi inscisa potrivit art. 44 si art. 45 din Legea 119/1996.
Inscris autentic, dat in fata Notarului Public sau in fata instantelor judecatoresti;
Testament;

Art. 59: Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori, de reprezentantul sau legal.
Totodata, pentru ca recunoasterea de paternitate sa produca efecte juridice, copilul trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
Astfel, conditiile ce trebuie indeplinite de catre copil, pentru a opera stabilirea filiatiei fata de tatal din afara casatoriei, sunt:

1. copilul sa fie conceput
2. copilul sa fie nascut.
3. copilul sa se fi nascut in afara casatoriei.
multumesc, dar care ar fi procedura in cazul in care noi ne casatorim? se poate obtine mai usor numele si paternitatea ?
Nu.

Dar ce vedeti atat de greu in darea unei declaratii? (inteleg ca tatal doreste sa faca asta si atunci o simpla declaratie e de ajuns pentru stabilirea filiatiei prin recunoastere). In baza acestei declaratii se va elibera un nou certificat de nastere in care, la numele tatalui se va trece numele declarantului.
Mai simplu decat printr-o declaratie scrisa cum ati vrea sa fie?

In pasul 2, daca tineti neaparat faceti si o cerere de incuviintare de nume astfel cum vi s-a aratat mai sus.

Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
d-na romascanu, va multumesc, dar nu intelegeam, pt mine era ca o ceata, si una si alta,(?)dupa cum vedeti am primit mai multe raspunsuri, daca este suficienta declaratia la starea civila, mergem pe varianta asta si mai simplu de atat nu se putea.
va doresc o zi buna!
pepy24 a scris:

pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, ...
tatal ....doreste sa treaca numele pe certificatul de nastere,


Liniuta aceea se inlocuieste cu numele tatalui (se elibereaza alt certificat) pe baza declaratei acestuia despre care vi s-a povestit mai sus. O puteti rezolva cu primul drum la primarie. (starea civila).

Ceea ce nu se schimba prin declaratie este numele copilului. Copilul Ionescu (numele dvs.) il va avea ca tata pe dl Popescu scris la rubrica tata, dar copilul se va numi tot Ionescu (cu mama Ionescu si tata Popescu).
Daca vreti sa-i schimbati si numele din Ionescu (al dvs.) in Popescu (al tatalui) faceti cererea de incuviintare a purtarii numelui (la primul termen s-a rezolvat).
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Stabilire filatie nume copil, ce inseamna................ rafaels rafaels [b]trebuie prin judecatorie, si ce documente e nevoi, asa mi-sa cerut de la starea civila sa treaca copilul pe nuemle tatalui, acum copilul e pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui abramburicaica abramburicaica Va rog sa-mi explicati: recunoasterea poate fii facuta de concubin la starea civila sau la notar oricand,la orice varsta a copilului ? Incuviintarea purtarii ... (vezi toată discuția)
Buna Arysa Arysa Am si eu cateva intrebari... care este procedura de chemare in instanta ptr un proces de recunosterea copilui de comun acord fara ca instanta sa mai ceara ... (vezi toată discuția)