avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Angajare asociat unic pe firma lui
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Angajare asociat unic pe firma lui

As dori sa stiu daca un asociat unic poate fi angajat in propria firma.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 18:18, 4 Noiembrie 2010
Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată în 2004:
"Art. 284. - Încadrarea salariaţilor la societăţile comerciale se face pe bază de contract individual de muncă, cu respectarea legislaţiei muncii şi asigurărilor sociale.
Art. 285. - Dacă asociatul unic dintr-o societate cu răspundere limitată este şi administrator, poate beneficia de pensie ca la asigurările sociale de stat, în măsura în care a vărsat contribuţia la asigurările sociale şi pe aceea pentru pensia suplimentară."

***Lege nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale - Actualizata la 04.12.2004
"Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, persoanele care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1), cele care nu se află în plata unor prestaţii de asigurări sociale în sistemul public, cele care nu se regăsesc în situaţiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi cele care nu sunt asigurate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public."

Deci e chiar obligatoriu!!!
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Eu tot nu pricep de unde ati scos obligatia de a fi angajat cu contract de munca; cu faptul ca poate fi angajat sunt de acord.
[
quotEu tot nu pricep de unde ati scos obligatia de a fi angajat cu contract de munca; cu faptul ca poate fi angajat sunt de acord


Pentru nego 777
Ia uitati de aici :
În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
]IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Asta am vazut, si eu inteleg ca esti obligat sa platesti contributia respectiva nu sa te angajezi cu contract de munca.
Acolo scrie "asigurate obligatoriu", nu "angajate obligatoriu".
Sunt de acord cu @nego_777.
Asociatul unic este obligat sa plateasca contributia la pensii, prin aplicarea procentului aferent asupra veniturilor obtinute in aceasta calitate (dividende).
Administratorul este obligat sa plateasca contributia la pensii, prin aplicarea procentului aferent asupra veniturilor obtinute in urma derularii contractului pe care il are cu societatea (contract de administrare sau de management).
Obligativitatea platii contributiei la pensii, apare doar daca asociatul unic sau administratorul realizeaza un venit brut anual echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute.

Alte discuții în legătură

Contract asigurat cu casa de pensii la 1 leu ContSters109653 ContSters109653 Va rog sa-mi detalii , baza legala , conform careia , ca PFA , pot sa fiu sau nu asigurata in sistemul public de asigurari sociale PENSII . In anul 2006( nov) ... (vezi toată discuția)
Asigurare cas Doina Elena Doina Elena ma lamuriti si pe mine, va rog? Un salariat isi deschide si o mica afacere. Este obligat sa plateasca cas si la firma lui ca asociat? Merci (vezi toată discuția)
Administrator vs angajat lexy3k lexy3k am un SRL (adicasunt pe cale sa il fac:) ) daca eu sunt administratorul si eu realizez toata munca mai am nevoie sa angajez pe cineva adica pot sa primesc eu ... (vezi toată discuția)