avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Acuzatie nedemonstrata-solicitare despagubiri!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Acuzatie nedemonstrata-solicitare despagubiri!!

Buna ziua. O persoana s-a trezit chemata la politie pentru declaratii, din cauza unei alteia care s-a plans ca a fost "inselata" sa depuna bani intr-un cont bancar. Cel chemat la politie si reclamantul nu s-au vazut niciodata, nu se cunosc si nici unul dintre ei nu declara altfel. Singura problema este ca cel pagubit isi vrea banii inapoi din contul celuilalt, pe baza dovezii depunerii (emisa de banca). Cu ce drept cere asta, i se pot acorda despagubiri din contul in cauza? Cel pagubit se plange ca a fost inselat, dar telefonic, nici macar nu stie cu cine a stat de vorba... Cum vi se pare toata chestia asta? Eu nu inteleg nimic si nu vad nici o rezolvare pentru pagubit, iar celalalt e picat din luna, nici macar nu intelege ce se intampla. Dumneavoastra cum vi se pare?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 18:46, 9 Noiembrie 2010
De ce acuzatie anume spuneti ca acuzatul ar putea fi vinovat? Cred ca nu de inselaciune, pentru ca nu a purtat vreodata o discutie cu pagubitul si nu a facut nicio actiune pentru inducerea in eroare a acestuia sa depuna bani in cont. Iar daca banca a facut un transfer gresit, in niciun caz titularul contului nu este obligat legal sa acopere debitul, chiar daca a folosit banii depusi "din greseala" in cont (pentru ca este contul lui personal). Deci parerea mea este ca banca va acoperi debitul, dupa returnarea banilor catre pagubit, fireste, atunci cand acesta din urma va dovedi ca a fost inselat sa-i vireze sau ca un operator a comis o greseala umana. Ce parere aveti?
Chiar nu intelegeti ca nu va puteti insusi bani care nu vi se cuvin?

Fapta nu e penala (daca i-ar fi gasit pe strada putea fi), dar vor fi recuperati in instanta civila, cred ca se aplica art. 992-997 Cod civil.

Uitati si aici o discutie cu aceeasi concluzie:
www.avocatnet.ro/content/for...
Da, aveti dreptate, nu am nicio problema sa recunosc asta. M-am inselat crezand ca va referiti la situatia in care banca, din eroarea unui functionar sau eroare de sistem, vireaza bani in contul unui client al ei, iar acesta ii foloseste. In aceste cazuri, clientul nu poate raspunde pentru utilizarea banilor din contul sau personal. Si clientii bancilor nu au obligatia sa verifice depunerile/extragerile din conturile personale, ar fi si absurd. Banca trebuie sa anunte imediat ce sesizeaza o operatiune suspecta/eronata/etc.
N-ati inteles nimic, am vorbit 100% degeaba, futil, in van. Sunteti obligat prin contract sa cititi regulat extrasele si sa verificati depunerile si nu puteti pastra niciun ban rezultat dintr-o plata gresita, fie ea a bancii sau a altcuiva. Absurda e conceptia ca aveti un cont pe post de "cutia cu surprize" in care sa vedem ce se mai gaseste. Daca banca v-ar lua din bani, ar avea voie sa-i pastreze? Dvs de ce sa aveti? Cititi articolele mentionate si este suficient.

Daca lasati balconul deschis si vecinul din greseala scapa portofelul, daca va da salariu dublu casiera de la serviciu, daca gasiti in pantalonii lasati la spalatoria chimica bani, in toate cazurile sunteti obligat sa-i returnati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajata bancii umbla in cont si face operatiuni fara acordul meu septibanc septibanc Buna ziua, Am un cont curent de debit la o banca oarecare, cu card asociat contului. Este un card pe care primesc in principiu doar salariul de la firma unde ... (vezi toată discuția)
Chitanța de depunere/retragere alexandrupetrosan alexandrupetrosan Eu am fost împuternicit de catre mama mea sa am acces la contul firmei sale asta presupune sa retrag bani si sa cer ordine de plata.Ultima oară când am ... (vezi toată discuția)
Plata eronata facuta intr-un cont pe care exista poprire asiguratorie de catre anaf adriana istrate adriana istrate Buna ziua, Din greseala am facut o plata oline la o firma, confundand-o cu alta firma (denumiriele firmelor semanu). Problema este ca firma unde am virat ... (vezi toată discuția)