avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical/odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical/odihna

Rog pe cine ar putea sa ma lamureasca in urmatoarea chestiune:
Zilele de concediu medical (altele decat cele de maternitate/paternitate) efectuate intr-un an diminueaza corespunzator numarul de zile de concediu de odihna la care are dreptul salariatul?
Cel mai recent răspuns: alvaloka , utilizator 09:05, 10 Noiembrie 2010
Constat ca sunt si cazuri cand angajatorul "tine cu dintii" de respectarea legii:( .
rosu gheorghe a scris:

Constat ca sunt si cazuri cand angajatorul "tine cu dintii" de respectarea legii:( .

Mdah..., si eu aud cu mirare.
N-am vazut inca legea aplicata "in litera ei" la nimeni, fiindca este prea complicat contabiliceste sa aduni zilele de CM, sa scazi zilele de CO, si asta mai ales dupa ce omul si-a luat tot concediul in cursul verii, si s-a imbolnavit pe toamna...
Ce faci, ii iei zilele inapoi? Il pui sa le plateasca?

In plus, e usor de contorizat cand ai CM-uri lungi, dar la un angajat cu cate o zi in fiecare luna, ce ta faci? Mai angajezi un om care sa le numele (zilele de CM) si sa le adune.
Si cand se mai aduna 10, pac! cu ele la "Razboiu"!

In fine, de legal e legal, n-ai ce-i face!
Dupa Codul Muncii,zilele de CM diminueaza numarul de zile de CO,dar nu neaparat corespunzator,ci doar pana la durata minima de 20 zile lucratoare.
Eu stiam ca in ianuarie 2009 Curtea Europeana de Justitie a dat o hotarare interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 88/2003 privind timpul de munca prin care concediul de odihna nu se va diminua daca a existat concediu medical in anul in curs. Chiar daca in Codul Muncii nu s-a modificat, art. 148 alin 2 din Constitutia Romaniei stabileste ca reglementarile comunitare au caracter obligatoriu si au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne. Inspectorii de la ITM este posibil sa nu fie la curent cu aceasta hotarare, dar daca se va ajunge la un proces sigur va iesi la suprafata:)
Stiti poate unde as putea sa gasesc acesta hotarare? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical reduce durata concediului de odihna? ellena ellena Daca un salariat are dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pe an si a beneficiat de 2 luni de concediu medical, concediul de odihna se acorda ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cristinasergiu cristinasergiu buna ziua,este adevarat ca in cazul in care ai avut concediu medical ti se diminueaza concediul de odihna? Concret daca ai avut 10 zile de concediu medical ... (vezi toată discuția)
Concediul medical combate concediul de odihna? Nsimona Nsimona Buna ziua, Am un salariat care a fost in concediu medical tot anul, pana in prezent. Salariatul se afla in incapacitate totala de munca\"si-a pierdut ... (vezi toată discuția)