avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absolvent studii superioare fara licenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absolvent studii superioare fara licenta

Buna seara!

Am o rugaminte. Poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare?

Un absolvent de studii superioare, care nu a obtinut diploma de licenta, poate fi incadrat pe un post cu studii superioare?
Exista un timp limita dupa absolvire pt obtinerea licentei?
V-as ruga sa-mi dati si ceva trimiteri la legislatie.

Multumesc,
Gaby
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 10:00, 14 Februarie 2008
Multumesc mult pt raspunsuri.

O seara buna tuturor,
Gaby
Conform legii invatamantului studiile in învatamântul universitar de lunga durata se incheie cu examen de licenta.. Cu o adeverinta si o foaie matricola nu se poate dovedi decat ca persoana a urmat cursurile unei facultati dar....calificarea si dreptul de a profesa se atesta prin diploma de licenta .
De exemplu consilier juridic poate fi acela care este licentiat al unei facultati de drept (legea 514/2003); medic poate fi persoana posesoare al unui titlu oficial de calificare in medicina ( diploma de medic, certificat de medic specialist, etc) (Legea 306/2004); inginer poate fi cel care are diploma de licenta in domeniu...si exemplele pot continua.
Intrebarile erau urmatoare :
Un absolvent de studii superioare, care nu a obtinut diploma de licenta, poate fi incadrat pe un post cu studii superioare?
Exista un timp limita dupa absolvire pt obtinerea licentei?
#-o

Daca imi aduc bine aminte inainte de modificarea legii nr.84/1995 se prevedea ca absolvenţii care nu au promovat examenul de licenţă primesc, la cerere, un certificat de studii şi copie de pe foaia matricolă. Ei mai pot susţine examenul de cel mult două ori, în decurs de 5 ani de la absolvire. Aceasta prevedere a fost abrogata.


Sigur ca poate ocupa un post pentru care se preved studii superioare dar nu va fi incadrat ca avand studii superioare ci cu studii medii.In nici un caz nu va putea ocupa un post sau o functie pentru care diploma de licenta este conditie obligatorie pentru profesare. De examplu nu pot fi angajati medici nelicentiati, consilieri juridici...........si sunt multe astfel de profesii, dar nu poate fi angajat nici inginer de orice fel daca nu are diploma, CIM nu este inregistrat la ITM fara diploma de licenta. In schimb chiar daca nu are diploma de licenta si a terminat o facultate poate sa se inregistreze la somaj si angajatorul poate beneficia la angajarea lui de facilitatile acordate in cazul angajarii.
Cu alte cuvinte , atat timp cat licenta nu este conditie esentiala pentru exercitarea profesiei poate fi angajat un absolvent nelicentiat, cu denumirea COR aferenta studiilor medii. ( ex: pe post de inginer electromecanic un electrician)
Cat priveste timpul limita in care poti sustine examenul de licenta nu mai exista un astfel de timp si nici un anumit numar de incercari nereusite...........dupa cumostintele mele.
Nu poate fi incadrat pe un post aferent studiilor superioare, nu este posibil nici practic si nici legal, uite sa luam exemplul unui jurist, acesta nu poate fi declarat jurist, nu poate accede in colegiile specifice, etc fara a avea diploma de licenta, mai mult sunt unele ITM-uri in tara care cer imperios documentele de studii.
Acum trebuie sa intelegem perfect ce inseamna post ce se preteaza pentru studii superioare, caci multi cad in eroarea de a considera, de exemplu un post de director, ca fiind post ce necesita studii superioare, este gresit acest fapt, studii superioare sunt necesare pentru acele posturi care nu pot fi accesate fara acestea, cum ar fi economist, jurist, inginer, psiholog, etc.

Alte discuții în legătură

Studii superioare necesare pentru contabili Cont Expert 4972 MBM Cont Expert 4972 MBM Buna ziua, Am o problema daca ma puteti ajuta cu un raspuns va rog mult..... Sunt angajata la o firma cu contract individual de munca in timp normal de 8 ore ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa auditor sau consilier juridic monicalirca monicalirca Aveti idee de ce a fost introdus in art.68 (3) urmatorul continut \"promovarea in clasa nu se poate face pe o functie publica de auditor sau de consilier ... (vezi toată discuția)
Adeverinta studii superioare aacris aacris Buna seara ,va rog sa -mi spuneti daca nu am licenta data dupa ce am terminat acum doi ani facultatea ci doar adeverinta ca am absolvit facultatea poate fi ... (vezi toată discuția)