avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2011
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2011

Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt singurul, motiv pentru care am scris aici pe forum, in speranta crearii unui grup de useri, pentru schimburi de opinii, resurse folosite, probleme ce le vom intalni pe parcurs sau orice altceva tine de Admiterea in Barou din 2011.

Tinand cont de proverbul "Unde-s multi, puterea creste" cred ca ne-ar fi mai usor sa colaboram pe aceasta cale.

Tot aici ii invit si pe cei care au sustinut deja acest examen, sau care il sustin luna aceasta, pentru a ne povesti ce greutati au intampinat, daca binevoiesc..;)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:03, 25 Februarie 2012
oare se va mai organiza un examen in februarie?
intr-un final cum se va sustine examenul pe centre teritoriale INPPA exact ca anul trecut? ca nu mai inteleg nimic#-o
buna. imi trimite si mie cineva sitezele va rog? hondo_1985@yahoo.com. va multumesc
@Mihaela88 merci pentru referirea la "commentaire d'arret" ...am incercat sa-mi fac un ghid de tratare a unei spete in stilul francez pomenit, traducand ( in masura in care m-am priceput) din franceza anumite indicatii in acest sens .

Le postez si aici, in speranta ca vor fi si voua de folos ( scuze daca exista greseli de exprimare):

"Testul clasic de drept, comentariul unui caz juridic prespune o mulțime de cunoștințe să fie bine făcut.

Explicația deciziei : trebuie să dovediți că speța a fost ȋnțeleasă, ceea presupune cunoașterea aprofundată a subiectului abordat, care trebuie contruntat cu aspectele specifice ale deciziei ȋn conținutul speței

O reflexie asupra deciziei : după ce ați demonstrat ȋnțelegerea deciziei, se cere demonstrararea abilității de a judeca. Folosindu-vă de cunoștințele de doctrină și jurisprudență, aceastea ar trebui să conducă la o discuție ȋn vederea analizării deciziei „ȋn drept” , efectuării unui comentariu pentru măsurarea consecințele juridice, sociale, politice, morale, economice etc.

!!! Aveți grijă să nu existe aspecte analizate exclusiv din punct de vedere descriptiv sau teoretic. Un bun comentariu al speței trebuie să cuprindă explicații, discuții și reflexii asupra problemei juridice cuprinse.

Fișa cazului/ speței:
Un comentariu al unui caz juridic trebuie să fie precedat de o fișă a speței, care corespunde unei disecări a cazului juridic . Această fișă va fi utilă ȋn special pentru comentariul ulterior, nefiind ȋnsă inclusă ȋn analiza efectivă ce urmează a fi făcută .
După lectura speței de mai multe ori, este recomandată realizarea următorilor pași:

Rezumatul faptelor : Acesta presupune ilustrarea stării de fapt, fără a intra în detalii . Ȋn niciun caz nu ar trebui prezentată aici problema juridică, soluția ori elemente de argumentare. Trebuie enunțate simplu, ȋn maxim 10 rânduri, părțile ȋn proces, natura contractului existent ȋntre acestea ( spre exemplu), și natura litigiului.
Procedura : se cere a se determina aici cine este reclamant și pârât ȋn primă instanță , apoi apelant și intimat ȋn apel iar ȋn sfârșit recurent și intimat ȋn recurs. A fost cererea rejudecată? A existat apel ȋmpotriva hotărârii? A existat o casare a hotărârii? Etc.
Problemele de drept : plasându-vă ȋn locul judecătorului, formulați ȋn 2-3 rânduri problemele juridice ivite ȋn speță. De asemenea, este recomandabil să se facă o scurtă trecere în revistă a legislaţiei în acest domeniu, şi să se expună diferitele alternative cu care se poate confrunta judecătorul.
Susținerile părților : trebuie să se indice cu precizie cererile respective ale părţilor şi argumentele pe care acestea le invocă. Este necesară reproducerea fidelă a tezei avansate de către reclamant și a susținerilor pârâtului ȋn fața instanței. Parafraza este de evitat în această etapă, şi ȋn celelalte etape ale analizei.
Decizia și motivele : are ȋn vedere indicarea numelui părții care a obținut câștig de cauză , punctând motivele reținute de către instanța de judecată.

Introducerea:
Aici este etapa unde fișa de speță vă va fi cea mai utilă. Trebuie să începeţi cu o frază de captură pentru a explica problema de drept care se pune în speță , expunerea faptelor și a procedurii judiciare urmate , pentru ca apoi să fie punctată problema și indicate aspectele ce e nevoie a fi lămurite, pentru ca ȋn finalul introducerii să fie anunțat planul de comentariu al cazului juridic indicat.
Ȋn cadrul comentariului speței, este preferabil să optați pentru un plan foarte simplu, de structură binară. Este indicată utilizarea unui plan ȋmpărțit ȋn două părți, fiecare la rândul ei având două sub-părți.

Cuprinsul/ dezvoltarea:

Sunteți aici foarte aproape de cazul juridic. Comentariul dumneavoastră nu trebuie să fie exclusiv teoretic, ȋntrucât s-ar transforma ȋntr-un eseu. Explicarea sensului deciziei juridice constă ȋn deslușirea raționamentului instanței juridice, a manierei ȋn care aceasta a interpretat situația de fapt și a aplicat legislația ȋn vigoare pentru soluționarea cauzei.
Aprecierea valorii deciziei constă ȋntr-un examen critic al judecătorilor, o judecată de valoare. Este indicat a se reflecta asupra corectitudinii juridice a deciziei, asupra coerenței, asupra conformității sale cu dreptul pozitiv, cu echitatea, cu morala și cu imperativele economice și sociale. Studiul domeniului de aplicare al deciziei este de a căuta influenţa asupra evoluţiilor în lege. Dacă speța este recentă, reflexia se dovedeste a fi delicată; este apoi necesar aventurarea ȋn exprimarea unui prognostic, ȋncercând ȋn același timp să se prevadă consecințele deciziei.
De asemenea, este important să se analizeze dacă decizia este, în principiu (Ofera o regula generală şi abstractă susceptibilă a fi extinsă la cazurile care implică viitor aceeaşi stare de fapt) sau dacă aceasta este pur şi simplu o decizie de moment, ȋntrucât soluţia se explică prin fapte specifice lipsite de viitor jurisprudențial.

!!!! Nu uitaţi să faceţi tranziţii între diferitele părţi ale comentariului, în scopul de a-l fluidiza.

Ȋn ceea ce privește o eventuală concluzie, aceasta este facultativă și comentariile generale ale speței nu o includ de obiecei. Dacă dezvoltarea comentariului dumneavoastră este complet și coerent, vă puteți lipsi de concluzii.
multumim Diana! ne putem lamuri si de aici [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Dupa ce carti trebuie sa invat si care sunt taxele pentru examen? ellaa ellaa Buna , Va rog sa-mi spune-ti dupa ce autori invatati pt admiterea din acest an, taxe , daca exista sinteze si orice nou depre admitere. Va multumesc (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)
Mai e cineva care se axeaza partial pe sintezele de la nomina? karmacoma21ro karmacoma21ro Eu personal am invatat tratatele la civil si procedura dar cum timpul e limitat si lucrez pana dupa-amiaza imi raman putine ore de studiu seara:\"> la penal, ... (vezi toată discuția)