avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2011
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2011

Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt singurul, motiv pentru care am scris aici pe forum, in speranta crearii unui grup de useri, pentru schimburi de opinii, resurse folosite, probleme ce le vom intalni pe parcurs sau orice altceva tine de Admiterea in Barou din 2011.

Tinand cont de proverbul "Unde-s multi, puterea creste" cred ca ne-ar fi mai usor sa colaboram pe aceasta cale.

Tot aici ii invit si pe cei care au sustinut deja acest examen, sau care il sustin luna aceasta, pentru a ne povesti ce greutati au intampinat, daca binevoiesc..;)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:03, 25 Februarie 2012
me_dna a scris:

am 2 intrebri in legatura cu grilele

1. Omorul este calificat daca este savarsit asupra:
a.sotului sau ruda apropiata
b.unui nou nascut
c. unui avocat
raspun corect in barem : a
Dc nu este corect si b? nu este noul nascut o persoana aflata in neputinta de a se apara? acest exemplu este dat chiar in cartea domnului profesor Toader.

2.Este incompatibil judecatorul care:
a.este sesizat cu o contestatie in anulare indreptata impotriva hotararii pe care a pronuntat-o
b.este sotul avocatei uneia dintre parti
c.a fost martor in aceeasi pricina
raspuns corect in barem : c
Dc nu este corect si b? potrivit art. 27 pct 2

Eu acum am ajuns acasa si iau paginile forumului de la capat :))

1. Da...ar fi trebuit sa fie si varianta b). Cine vrea sa faca contestatie (cine e la limita...mai ales) sa faca. Eu cred ca se va modifica.
2. b) este caz de recuzare si abtinere, nu de incompatibilitate. Institutiile astea procesuale sunt aiurea...le incurcam la procedura civila si la procedura penala. Deci aici singura varianta corecta e c).
justice-now a scris:

La intrebarea "Coproprietarii sunt obligati sa suporte cheltuielile de intretinere a bunului proprietate comuna efectuate de un tert" raspunsul indicat in barem este C-"proportional cu cota-parte a fiecaruia". Din intrebare nu reiese ca este vorba de proprietate comuna pe cote-parti. Proprietatea comuna poate fi pe cote-parti, dar poate fi si in devalmasie.

Buna remarca...partial. Este adevarat ca la devalmasie nu se cunosc cotele, dar daca e sa iei prin eliminare clar sotii nu suporta solidar sau indivizibil cheltuielile. La devalmasie e un sistem sui generis unde exista regimul matrimonial...bunurile sunt comune, dar si datoriile sunt comune. Prezumtia in dr familiei este ca ei au cote parti egale (in ipoteza partajului). Deci....tot c) ramane.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
Mihaela Enache, Avocat
MAGNUMXXL a scris:

Subsemnatul [...] doresc să contest baremul afişat astăzi 07.10.2011, ora 15:00, ca urmare a susţinerii examenului de admitere în profesia de avocat stagiar organizat de către Institutul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor, examen pe care l-am susţinut ca urmare a depunerii dosarului de înscriere în cadrul baroului Dâmboviţa. Menţionez ca am avut numarul de legitimaţie nr. 1394 şi grila cu numarul 4.
În motivarea contestaţiei, doresc sa pun în vederea comisiei faptul că, la întrebarea numarul 62, deşi varianta corectă conform baremului era doar omorul săvârşit asupra soţului sau a unei rude apropiate (A,) consider că şi omorul săvârşit asupra unui nou-născut se încadrează la omorul calificat, cel nou-nascut fiind în neputinţă de a se apăra încadrându-se astfel pe art. 175 lit. d) Cod penal. În acest sens, profesorul Tudorel Toader consideră că săvârseşte un omor calificat potrivit art. 175 lit. d) C. pen. mama care îşi ucide copilul nou-născut imediat după naştere [...] deoarece copilul nou-născut, prin natura situaţiei lui, este în neputinţă de a se apăra. (Tudorel Toader, Drept penal român. Partea specială, Ed. Hamangiu, 2009, p. 41).

Merge?

Mai mult. Scrie din cat mai multe carti...sa se arate ca este unanim acceptat in jurisprudenta si practica judiciara. Intra pe jurindex si cauta spete fix pe chestia asta. Eu asa as proceda daca as face contestatie. As scrie " In acest sens, practica judiciara si doctrina de specialitate este unanima in a admite ca...." si apoi exemplifici.

Executron a dat cateva exemple relevante doua pagini anterioare.
Mihaela Enache, Avocat
Dar cum ramane cu situatia sotilor divortati care nu au facut partajul (exista situatii reale, care dureaza de ani de zile!)? Cum ramane cu situatia coproprietatii fortate privitor la actele de familie (cum ar veni, de exemplu o arhiva a familiei care cuprinde certificate de deces, certificate de nastere si altele - care nu pot fi atribuite unui singur ...coindivizar/coproprietar nici dupa dezbaterea mostenirii) care nu pot fi partajate pe cote-parti, iar costul restaurarii lor trebuie suportat ...solidar?!
Mihaela88 a scris:

justice-now a scris:

La intrebarea "Coproprietarii sunt obligati sa suporte cheltuielile de intretinere a bunului proprietate comuna efectuate de un tert" raspunsul indicat in barem este C-"proportional cu cota-parte a fiecaruia". Din intrebare nu reiese ca este vorba de proprietate comuna pe cote-parti. Proprietatea comuna poate fi pe cote-parti, dar poate fi si in devalmasie.

Buna remarca...partial. Este adevarat ca la devalmasie nu se cunosc cotele, dar daca e sa iei prin eliminare clar sotii nu suporta solidar sau indivizibil cheltuielile. La devalmasie e un sistem sui generis unde exista regimul patrimonial...bunurile sunt comune, dar si datoriile sunt comune. Prezumtia in dr familiei este ca ei au cote parti egale (in ipoteza partajului). Deci....tot c) ramane.

me_dna a scris:

am 2 intrebri in legatura cu grilele

1. Omorul este calificat daca este savarsit asupra:
a.sotului sau ruda apropiata
b.unui nou nascut
c. unui avocat
raspun corect in barem : a
Dc nu este corect si b? nu este noul nascut o persoana aflata in neputinta de a se apara? acest exemplu este dat chiar in cartea domnului profesor Toader.

2.Este incompatibil judecatorul care:
a.este sesizat cu o contestatie in anulare indreptata impotriva hotararii pe care a pronuntat-o
b.este sotul avocatei uneia dintre parti
c.a fost martor in aceeasi pricina
raspuns corect in barem : c
Dc nu este corect si b? potrivit art. 27 pct 2

astea si eu le-am gresit pe amandoua si pana sa vad baremul erau unele din intrebarile pe care eram sigura, neatenția, graba, stresul, etc toate astea la un loc te fac în sa nu fii in forma maxima in timpul examenului.

la 1 ma gandesc ce ei au mers pe idee este (adica de fiecare data, in orice circumstante) si atunci pt a fi omorul calificat nu e suficient ca victima sa fie nou nascut, ci e necesar sa nu fie savarșita de mama aflata în stare de profunda tulburare cauzata de nastere. Daca in loc de este era poate fi ma gandesc ca era și varianta b.

la 2 avocatul în cazul in care este sot(ie) cu avocatul(a) nu este incompatibilitate ci motiv de abtinere sau recuzare.

oricum multa bafta tuturor pe mai departe și celor la care n-a fost sa fie acuma...imi pare rau, dar nu va dați batuți:) (plus ca poate e mai bine asa decat sa megeti mai departe si sa picati dupaia)
sorana_sabau, utilizator

Alte discuții în legătură

Dupa ce carti trebuie sa invat si care sunt taxele pentru examen? ellaa ellaa Buna , Va rog sa-mi spune-ti dupa ce autori invatati pt admiterea din acest an, taxe , daca exista sinteze si orice nou depre admitere. Va multumesc (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)
Mai e cineva care se axeaza partial pe sintezele de la nomina? karmacoma21ro karmacoma21ro Eu personal am invatat tratatele la civil si procedura dar cum timpul e limitat si lucrez pana dupa-amiaza imi raman putine ore de studiu seara:\"> la penal, ... (vezi toată discuția)