avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... amenda cu CNP gresit
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

amenda cu CNP gresit

Am primit o amenda ptr ca m-am certat/lovit cu cineva.
Politia a scris gresit 2 cifre din CNP si o cifra din seria de buletin.
Am facut contestatie, iar instanta a spus ca:
"In legatura cu consemnarea gresita a datelor, fiind vorba de o nulitate virtuala, potrivit art. 16 din O.G. nr 2/2001, anularea intervine doar in masura dovedirii unei vatamari care sa decurga din viciul constatat."
Si nu mi s-a anulat amenda. Cand datele nu sunt exacte, nu se anuleaza amenda ?
Un prieten s-a dus sa-si plateasca odata o amenda, si nu a putut sa o plateasca datorita CNP-ului gresit.
Cel mai recent răspuns: swamerra , utilizator 21:07, 13 Noiembrie 2010
r.gabi a scris:

Eu va inteleg ca doriti sa fiti exonerat de plata amenzii,dar intr-adevar si eu ca si distinsul avocat Stan,consider ca este o problema de nulitate relativa.
Sansele sunt mici,daca nu exista in motivarea instantei alte motive de nelegalitate sau de netemeinicie a sentintei atacate.

Ok.. dar mi-a venit alta idee.
Daca nu fac recurs, si raman cu amenda, va putea scoate cineva vreodata banii aceia de la mine?
Pentru ca oricine ar veni dupa bani, ii pun buletinul in fata sa vada clar ca eu am alta serie buletin si alt CNP comparativ cu cel de pe procesul verbal.. deci sa-l caute pe cel din procesul verbal care are alte date decat ale mele.
Ar tine chestia asta ?
dupa cum am mai scris, in conditiile aratate, nu exista certitudinea identitatii intre persoana faptuitorului si persoana sanctionata. in acest caz, ferice de dv, cum ar zice cineva...cine e amendat sa plateasca amenda!
Art. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Apropos, ati semnat procesul verbal?
Referitor la sustinerea autorului exceptiei potrivit căreia textele de lege criticate sunt neconstitutionale, deoarece însusi contravenientul trebuie să îsi probeze nevinovătia în fata instantei, Curtea a statuat, prin Decizia nr. 1.096 din 8 septembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 695 din 15 octombrie 2009, că „procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei se bucură de prezumtia de legalitate, însă, atunci când este formulată o plângere împotriva acesteia, este contestată chiar prezumtia de care se bucură. În acest caz, instanta de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalitătii si temeiniciei procesului-verbal. Cel care a formulat plângerea nu trebuie să îsi demonstreze propria nevinovătie, revenind instantei de judecată obligatia de a administra tot probatoriul necesar stabilirii si aflării adevărului. [...] Instantele de judecată nu pot face aplicarea strictă a regulii onus probandi incumbit actori, ci, din contră, chiar ele trebuie să manifeste un rol activ pentru aflarea adevărului din moment ce contraventia intră sub incidenta art. 6 din Conventia pentru apărarea drepturilor omului si a libertătilor fundamentale. Prin urmare, nu se poate sustine răsturnarea sarcinii probei."

[ link extern ]
Cititi si Decizia Inaltei Curti de Casatie si justitie.
Parerea mea este ca sunteti bun de plata.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
Cosmin-Traian Maglas, Consilier juridic
Normal ar trebui sa-ti fie anulata amenda. Eu am avut una in care am fost sanctionat pentru 3 contraventii, erau trecutele articolele, amenda stabilita pt fiecare, doar ca din adunarea celor 3 sume nu iesea suma totala care era trecuta. Si mi-a fost anulata.
Era o cu totul alta situatie decat cea relevata de user.
In procesul verbal dresat user-ului este vorba despre o nulitate relativa,in cazul dvs.,nulitatea este absoluta

Alte discuții în legătură

Contestare amenda Stamate511 Stamate511 Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere (vezi toată discuția)
Continutul pv conform ognr. 2/2001 stanescucristiana stanescucristiana n cazul unui proces verbal contraventional, agentul care intocmeste pv trebuie sa inscre toate datele personale ( cnp, data nasterii, adresa) ale martorului ... (vezi toată discuția)
Se poate declara un pv nul daca nu sunt completate corect unele date din el? DragosS01 DragosS01 Buna seara. In urma cu cateva zile mi-a fost retinut permisul auto. Nu am semnat PV de constatare si acesta mi-a fost adus acasa prin Posta. Pe procesul ... (vezi toată discuția)