avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil pentru studenti
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil pentru studenti

buna ziua! am terminat facultatea in iunie 2010, dar datorita starii de sanatate din timpul sarcinii nu m-am putut prezenta in sesiune de restante 22-29 iunie si nici la examenul de licenta. datorita celor 3 restante am fost exmatriculata si dupa plata unei taxe reinmatriculata in anul 3, ultimul an de studiu. am nascut in data de 18 iulie. as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:33, 31 Octombrie 2014
am trimis adresa si catre anps si am primit raspunsul:
Potrivit alin. (2) lit. l) și m) al aceluiași articol, cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii;
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

Având în vedere că dvs. nu vă aflați în niciuna din cele două situații menționate anterior, considerăm că nu îndepliniți condițiile pentru a beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului.

Raspunsul la contestatie a fost tot negativ pe motiv ca la dosar am depus o adeverinta de la facultate in care este afirmat faptul ca in perioada 2008-2009, 2009-2010 nu am intrerupt studiile iar adresa care au primit-o de la facultate arata faptul ca in perioada 2007-2010 nu am intrerupt, si deci cele doua raspunsuri nu coincid.
citind rubrica.mi-am adus aminte de un caz similar, tot studenta ,care si-a inghetat anul 2,apoi a repetat anul 2; acuma ea este in anul 5 de studii si va naste in primavara.Poate beneficia de indemnizatie? sau conteaza doar ultimele 12 luni premergatoare nasterii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010
ContSters177044, utilizator
carminaaaa:
1. Mi-e teama ca APS va face uz de urmatoarea prevedere din Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
...
(7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
i.1) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, organizat potrivit legii, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic;
...
2. Dar sa se duca la APS poate vor fi mai blanzi, vor avea o alta interpretare a legii.
va multumesc pentru lamuriri,am sa-i spun sa se duca la APS
Bună seara, anul ăsta termin facultatea şi sunt gravidă în luna a 2-a, ce trebuie să fac ca să primesc C.C.C., deoarece nu am loc de muncă şi nu ştiu cine mă va angaja cu burtic?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mãmicã andrucroitoru andrucroitoru Soția mea a terminat anul acesta facultatea (în iulie) dar încă nu și-a dat licența (dar o va da în februarie). 1. Ea este considerată ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pe timpul facultatii florea_theodora florea_theodora Buna, sunt studenta in anul I la o facultate din cadrul Universitatii din Craiova, cursuri de zi, cu taxa. Anul universitar a inceput in luna octombrie ... (vezi toată discuția)
Studenta insarcinata melindaanab melindaanab Am terminat anul 6 de medicina in iunie 2012 , am examenul de licenta in septembrie 2012 si o sa incep sa lucrez in spital in ianuarie 2013. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)