avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil pentru studenti
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil pentru studenti

buna ziua! am terminat facultatea in iunie 2010, dar datorita starii de sanatate din timpul sarcinii nu m-am putut prezenta in sesiune de restante 22-29 iunie si nici la examenul de licenta. datorita celor 3 restante am fost exmatriculata si dupa plata unei taxe reinmatriculata in anul 3, ultimul an de studiu. am nascut in data de 18 iulie. as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:33, 31 Octombrie 2014
1. Daca sotia a fost studenta in cele 12 luni premergatoare nasterii atunci nu beneficiaza de concediu de maternitate si poate sa solicite indemnizatia pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. Daca doriti sa primiti indemnizatia pentru CCC incepand cu data nasterii copilului trebuie sa depuneti actele la primarie in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului.

3. Daca le depuneti mai tarziu veti primi indemnizatia cu data depunerii.
Mulțumesc foarte mult. Auzisem că trebuie să aștepte anumite zile, dar aceste informații mi-au fost de folos.
1. Cu cat depuneti actele la Primarie mai repede cu atat mai bine.
2. Sunt apoi niste termene in care Primaria inainteaza actele la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, aceasta emite decizia de aprobare a indemnizatiei pentru CCC, dvs. intrati in posesia ei, aveti si un termen de contestare a ei (daca este cazul) si apoi este pusa in plata.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am întâmpinat o problemă și vă cer sfatul în continuare.
Când soția s-a angajat angajatorul a întocmit o convenție pentru că ea era absolventă. În felul acesta angajatorul beneficiază de o subvenție de la stat. Ieri l-am sunat pe patron și mi-a spus că nu poate să desfacă contractul până nu vine această subvenție de la stat. Am sunat la Forțele de muncă și am aflat că subvenția va veni la începutul lunii februarie. Bebelușul s-a născut pe 6 decembrie asa ca risc să depășesc termenul de 60 de zile.

Ceea ce mi-a spus patronul este adevarat? Chiar nu se poate desface contractul de muncă? Sau probabil că dacă ar face asta ar pierde subvenția și de aceea nu vrea să suspende contractul. Ce mă sfătuiți să fac în această situație?

Mulțumesc foarte mult.
1. Daca angajatorul o concediaza el trebuie sa restituie sumele incasate de la Agentia de Somaj.

2. - Dar daca face o suspendare a CIM nu va restitui acei bani dar nici nu ii va mai primi pe perioada aceasta.
- Sotia face o cerere catre angajator prin care solicita suspendarea CIM pentru a intra in CCC, in baza Codului muncii si a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

- Din Codul muncii:
Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...

- Din OUG 111/2010:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
...

3. Daca nu va intelegeti cu angajatorul atunci sotia poate demisiona (art.81 din Codul muncii) dar in acest caz va trebui sa efectueze preavizul prevazut in CIM (nici in acest caz angajatorul nu va rstitui banii primiti de la Agentia de Somaj).

4. Cel mai simplu si mai rapid este suspendarea CIM (v.pct.2).


Alte discuții în legătură

Indemnizatie mãmicã andrucroitoru andrucroitoru Soția mea a terminat anul acesta facultatea (în iulie) dar încă nu și-a dat licența (dar o va da în februarie). 1. Ea este considerată ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pe timpul facultatii florea_theodora florea_theodora Buna, sunt studenta in anul I la o facultate din cadrul Universitatii din Craiova, cursuri de zi, cu taxa. Anul universitar a inceput in luna octombrie ... (vezi toată discuția)
Studenta insarcinata melindaanab melindaanab Am terminat anul 6 de medicina in iunie 2012 , am examenul de licenta in septembrie 2012 si o sa incep sa lucrez in spital in ianuarie 2013. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)