buna ziua! am terminat facultatea in iunie 2010, dar datorita starii de sanatate din timpul sarcinii nu m-am putut prezenta in sesiune de restante 22-29 iunie si nici la examenul de licenta. datorita celor 3 restante am fost exmatriculata si dupa plata unei taxe reinmatriculata in anul 3, ultimul an de studiu. am nascut in data de 18 iulie. as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului. va multumesc.
1. Daca sotia a fost studenta in cele 12 luni premergatoare nasterii atunci nu beneficiaza de concediu de maternitate si poate sa solicite indemnizatia pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.
2. Daca doriti sa primiti indemnizatia pentru CCC incepand cu data nasterii copilului trebuie sa depuneti actele la primarie in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului.
3. Daca le depuneti mai tarziu veti primi indemnizatia cu data depunerii.
1. Cu cat depuneti actele la Primarie mai repede cu atat mai bine.
2. Sunt apoi niste termene in care Primaria inainteaza actele la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, aceasta emite decizia de aprobare a indemnizatiei pentru CCC, dvs. intrati in posesia ei, aveti si un termen de contestare a ei (daca este cazul) si apoi este pusa in plata.
Am întâmpinat o problemă și vă cer sfatul în continuare.
Când soția s-a angajat angajatorul a întocmit o convenție pentru că ea era absolventă. În felul acesta angajatorul beneficiază de o subvenție de la stat. Ieri l-am sunat pe patron și mi-a spus că nu poate să desfacă contractul până nu vine această subvenție de la stat. Am sunat la Forțele de muncă și am aflat că subvenția va veni la începutul lunii februarie. Bebelușul s-a născut pe 6 decembrie asa ca risc să depășesc termenul de 60 de zile.
Ceea ce mi-a spus patronul este adevarat? Chiar nu se poate desface contractul de muncă? Sau probabil că dacă ar face asta ar pierde subvenția și de aceea nu vrea să suspende contractul. Ce mă sfătuiți să fac în această situație?
1. Daca angajatorul o concediaza el trebuie sa restituie sumele incasate de la Agentia de Somaj.
2. - Dar daca face o suspendare a CIM nu va restitui acei bani dar nici nu ii va mai primi pe perioada aceasta.
- Sotia face o cerere catre angajator prin care solicita suspendarea CIM pentru a intra in CCC, in baza Codului muncii si a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
- Din Codul muncii: Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...
- Din OUG 111/2010: Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
...
3. Daca nu va intelegeti cu angajatorul atunci sotia poate demisiona (art.81 din Codul muncii) dar in acest caz va trebui sa efectueze preavizul prevazut in CIM (nici in acest caz angajatorul nu va rstitui banii primiti de la Agentia de Somaj).
4. Cel mai simplu si mai rapid este suspendarea CIM (v.pct.2).