avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil pentru studenti
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil pentru studenti

buna ziua! am terminat facultatea in iunie 2010, dar datorita starii de sanatate din timpul sarcinii nu m-am putut prezenta in sesiune de restante 22-29 iunie si nici la examenul de licenta. datorita celor 3 restante am fost exmatriculata si dupa plata unei taxe reinmatriculata in anul 3, ultimul an de studiu. am nascut in data de 18 iulie. as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:33, 31 Octombrie 2014
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa urmati cursurile de zi ale facultatii, fara intrerupere.
- Asa ca macar pana nasteti frecventati cursurile acestei facultati si apoi faceti ce doriti dvs.

2. - Dar nici asa nu stiu daca veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece in perioada iulie-octombrie 2011 nu stiu ce statut aveati.
- Daca in acele luni nu ati avut venituri salariale sau din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Sunt salariata cu contract conform art 35 din Codul muncii din iulie 2011. Locul de munca nu e sigur , e posibil ca in unele luni sa nu ma plateasca. Pana in prezent am avut venituri in fiecare luna. Am inteles ca nu am dreptul la somaj in caz ca ma disponibilizeaza..
Termin anul acesta doctorat la forma fara frecventa. Cred ca nu ma ajuta.
Copilul se va naste in decembrie.
Daca ma inscriu la facultate, master sau doctorat cu frecventa( indeplinesc conditiile) in octombrie, pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?
1.- Art.35 din Codul muncii spune:

Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

- Nu vad ce legatura este intre acest articol si contractul individual de munca al dvs.

2. In caz de concediere veti putea beneficia de indemnizatie de somaj numai daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj (adica lucrate).

3. - Doctoratul la fara frecventa nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.
- Daca va inscrieti la o forma de invatamant la zi veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Buna ziua!
Va cer sfatul in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului.
Doresc sa am un copil, insa vreau sa stiu daca pot beneficia de aceasta indemnizatie.
Situatia mea sta in felul urmator:
-in februarie 2012 am absolvit cu licenta cursurile unei facultati la distanta (trebuia sa dau licenta in iulie 2010, la finalul anului, insa am amanat-o)
-in iulie 2012 am absolvit cea de-a doua facultate, la zi, dar nu mi-am dat licenta
-in iulie 2012 am intrat la masterat, forma la zi, folosind pentru inscriere diploma de licenta de la facultatea finalizata la distanta, in februarie 2012.
In acelasi timp, am un apartament inchiriat pentru care platesc impozit pe chirie, din octombrie 2011.
1. As dori sa stiu, daca raman insarcinata si nasc inainte de luna octombrie 2013 (cand se va implini un an de studii la masterat, la zi), voi putea beneficia de indemnizatia respectiva?
2. Concediul maternal si indemnizatia oferita in acest timp se ofera doar persoanelor angajate anterior sarcinii? Am citit ca si daca s-a primit somaj o luna inainte de sarcina se poate oferi, insa nu stiu daca si in cazul meu. Eu pot aplica pt somaj daca sunt masteranda? si daca da, pot primi acel concediu si indemnizatia? Care ar fi valoarea acelei indemnizatii, daca eu nu lucrez?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
1. Daca veti naste in septembrie 2013, in perioada sept.2012 - sept.2013 sunteti studenta la zi la masterat asa ca veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Venitul din chirii este impozabil dar nu este venit profesional (din prestarea unei activitati) asa ca nu va incurca la a beneficia de indemnizatie pentru CCC si nici nu se ia in calculul acestei indemnizatii.

3. Nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj, ca absolvent de facultate, deoarece urmati o alta forma de invatamant (masterat).

4. Nu veti putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal), pentru ca nu ati platit contributia pentru concedii si indemnizatii (si nu aveati aceasta obligatie) si de aceea veti beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

5. Indemnizatia pentru CCC va fi de 600 lei lunar pana va implini copilul 2 ani (pe aceasta perioada, daca veti obtine venituri din salarii, activitati independente sau agricole se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC).

4. Incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul veti primi si alocatie de stat pentru copii, 200 lei lunar pana va implini copilul 2 ani si apoi 42 lei lunar pana va implini 18 ani.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mãmicã andrucroitoru andrucroitoru Soția mea a terminat anul acesta facultatea (în iulie) dar încă nu și-a dat licența (dar o va da în februarie). 1. Ea este considerată ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pe timpul facultatii florea_theodora florea_theodora Buna, sunt studenta in anul I la o facultate din cadrul Universitatii din Craiova, cursuri de zi, cu taxa. Anul universitar a inceput in luna octombrie ... (vezi toată discuția)
Studenta insarcinata melindaanab melindaanab Am terminat anul 6 de medicina in iunie 2012 , am examenul de licenta in septembrie 2012 si o sa incep sa lucrez in spital in ianuarie 2013. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)