avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentativitatea sindicala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentativitatea sindicala

Prin decizia 7 din 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se stabileste ca o organizatie sindicala, pentru a fi reprezentativa poate indeplini alternativ una din cele doua conditii legale. Sa fie ori afiliata la o federatie reprezentativa pentru ramura, fie sa aiba cel putin o treime din salariati membri in acea organizatie. Daca ma iau dupa aceasta decizie pot sa fac sindicatele afiliate la diverse federatii, cum e de ex la noi termoelectrica sau energetica si intru la negocieri cu o diversitate de sindicate. Consider ca e un mod de dezbinare a sindicatelor. La mine in unitate un sindicat indeplineste una din conditii, celalalt pe cea de-a doua si nu ne intelegem deloc. Ce e de facut in acest caz, in afara de solutia unirii celor doua sindicate.
Cel mai recent răspuns: Mitzi76 , utilizator 08:29, 15 Noiembrie 2010
Nu am inteles prea bine despre ce e vorba, asta stiam, dar intrebarea mea era daca ei sunt sindicat recunoscut prin judecatorie, cu statut si afiliati la federatie, mai trebuie si altceva de la judecatorie, pentru recunoasterea reprezentativitatii lor. Caci in decizia inaltei curti se spune ca organizatia poate indeplini alternativ si nu cumulativ cele doua conditii.
Art. 14.
Partile contractului colectiv de munca sunt patronul si salariatii, reprezentate dupa cum urmeaza:
a) patronul:
- la nivel de unitate, de catre organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare, dupa caz;
- la nivel de grup de unitati, de ramura si la nivel national, de catre asociatiile patronale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi;
b) salariatii:
- la nivel de unitate, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentantive ori, acolo unde nu este constituit un sindicat reprezentativ, prin reprezentantii alesi ai salariatilor;
- la nivelul grupurilor de unitati si al ramurilor, de catre organizatiile sindicale de tip federativ, legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi;
- la nivel national, de catre organizatiile sindicale de tip confederativ, legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi.

Deci ,chiar daca ei au Sentinta Civila prin care au obtinut statutul,au nevoie sa faca o cerere suplimentara aprobata,pentru reprezentativitate(daca nu cumva au
asa ceva).Numai asa ar putea participa ,legal,la negocieri.
A, nu au asa ceva, deci ar trebui sa-si ia.
DAC E ACELASI COD CAEN,ACEEASI FIRMA ,DREPTURILE MAI MARI SANT APLICATE TUTUROR SALARIATILOR,INDIFERENT DE AFILIEREA SINDICALA,DACA SE FAC DIFERENTIERI SALARIALE DUPA AFILIEREA SINDICALA,ESTE CAZ PENAL,CRED,ANUNTATI ITM DIN ZONA SI EI AU DATORIA SA APLICE LEGISLATIA,SAU SA SESIZEZE PREFECTURA
marianmarian a scris:

DAC E ACELASI COD CAEN,ACEEASI FIRMA ,DREPTURILE MAI MARI SANT APLICATE TUTUROR SALARIATILOR,INDIFERENT DE AFILIEREA SINDICALA,DACA SE FAC DIFERENTIERI SALARIALE DUPA AFILIEREA SINDICALA,ESTE CAZ PENAL,CRED,ANUNTATI ITM DIN ZONA SI EI AU DATORIA SA APLICE LEGISLATIA,SAU SA SESIZEZE PREFECTURA

:offtopic: Interventie moderator
Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.

Incalcarea prezentului regulament se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat adinutza.2008 adinutza.2008 Am depus la judecatorie cererea impreuna cu toate documentele cerute de lege pentru infiintarea unui sindicat, insa mi s-a spus ca pot depune si cererea de ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat luciamanta luciamanta Buna ziua, oameni buni. 1.Conform Legii nr. 130/2996 R, art. 18 alin.3, teza finala, un sindicat poate fi reprezentativ daca este afiliat la o organizatie ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitatea dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca sindicatul nostru este afiliat la o federatie sindicala. este nevoie sa obtinem si noi ... (vezi toată discuția)