avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Antecontract de vanzare cumparare pt. un imobil ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Antecontract de vanzare cumparare pt. un imobil ipotecat

Buna,
Am incheiat un antecontract de vanzare- cumparare pe un imobil ipotecat. In acest antecontract, termenul limita de a incheia contractul de vanzare cumparare este 22.dec.07, cu prelungire 30 de zile.
Suntem in 15 Februarie 2008, iar promitentul cumparator nu a adus inca nici un act.
Foarte interesant este ca acest domn refuza sa dea orice explicatie in legatura cu actele, spunand ca noi (fiind un bloc de locuitori de 23 de apartamente) nu avem de ce sa ne interesam de acte, acest aspect fiind treaba lui. L-am rugat sa ne dea macar un numar de inregistrare al actelor la Cartea funciara. Raspunsul a fost acelasi :" Nu este treaba voastra!". Suntem 23 de familii care asteptam dupa acest om sa ne faca actele, si nu rezolvam nimic, de mai bine de o luna.
Am fost la Cartea funciara, iar in extrasul C.F nu este specificat nici unul din antecontractele de vanzare- cumparare (al meu sau al colocatarilor mei), chiar daca acestea au fost incheiate la un Notar Public, iar suma pentru care imobilul a fost ipotecat este aceeasi ca acum 3 luni. De atunci acest domn a mai "vandut" 2 apartamente fiecare a peste 40.000 EUR, in mod normal, suma datorata la banca pe ipoteca trebuia sa fie mult mai mica. Am mai aflat ca mai are datorii si la constructor.
Ideea este ca nu stiu la ce fel de avocat pot sa apelez cu aceasta problema. Imi dau seama ca este foarte grav, si in acelasi timp o situatie delicata, pentru ca nimic nu este clar.

Va rog ajutati-ma cu orice fel de informatie. Totul imi este folositor...

OK
Am inteles ca este o situatie foarte complicata, altfel nu as fi apelat la sfatul dumneavoastra.
Ce ramane de facut?
Domnul a venit cu o hartie de la banca creditoare prin care banca este de acord pentru dezmembrare, dar fara drept de instrainare si grevare. Vanzatorul spune ca are de gand sa dezmembreze apartamentele, si sa mute ipoteca pe 3 apartamente, iar pe restul sa le scoata de sub ipoteca. Este posibil asa ceva?
Riscati foarte mult ca daca va adresati instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, lucru posibil ca regula, actiunea sa fie respinsa datorita prevederii din contractul de ipoteca ce interzice instrainarea
Nu inteleg exact ce inseamna asta; tine loc de contract, dar actiunea sa fie respinsa.

Intrebarea mea este la ce fel de avocat sa merg?
Cat ar dura un asemenea proces si care ar fi sansele mele (noastre) de a ramane cu casa, si sa ne achitam derestul de plata in conditii bune, d.p.d.v. legal.

madazug a scris:
Domnul a venit cu o hartie de la banca creditoare prin care banca este de acord pentru dezmembrare, dar fara drept de instrainare si grevare. Vanzatorul spune ca are de gand sa dezmembreze apartamentele, si sa mute ipoteca pe 3 apartamente, iar pe restul sa le scoata de sub ipoteca. Este posibil asa ceva?

Numai teoretic. Pai ce va face sa credeti ca banca va accepta micsorarea garantiei? Ar fi chiar stupid. A dat un credit in vederea unei garantii substantiale (21 de apartamente), iar acum sa accepte de fapt 3? Nu prea tine... Inca nu pot sa cred ca v-ati lasat toti 21 in baza vorbelor unui om!

Riscati foarte mult ca daca va adresati instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, lucru posibil ca regula, actiunea sa fie respinsa datorita prevederii din contractul de ipoteca ce interzice instrainarea
Nu inteleg exact ce inseamna asta; tine loc de contract, dar actiunea sa fie respinsa.

In cazul in care exista antecontract, oricare dintre parti se poate adresa instantei cerand ca aceasta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract. Totusi, instanta nu va putea face acest lucru daca vanzatorul nu putea instraina bunul, cum e cazul aici. Asta spuneam: daca cereti aceasta hotarare care sa tina loc de contract, riscati sa pierdeti.

Intrebarea mea este la ce fel de avocat sa merg?

La unul care face litigii de proprietate.

Cat ar dura un asemenea proces si care ar fi sansele mele (noastre) de a ramane cu casa, si sa ne achitam derestul de plata in conditii bune, d.p.d.v. legal.

Poate dura oricat, dar nu mai putin de un an. Sansele reale vi le poate spune un avocat numai dupa ce vede si actele. Numai din povestite, mie nu mi se pare ca aveti o situatie prea buna.

Si in acest caz este mai bine sa cerem banii inapoi decat sa luptam ptr. proprietate?

Cu avocatul care a legalizat un atfel de contract il va trage cineva la raspundetre? Eu sincer, am mers la notar sa ma sfatuiasca, si sa ma asigur ca totul este conform legii...
Din cate vad acum, ceea ce a legalizat notarul nu este chiar legal. Adica o promisiune de vanzare pentru ceva care are interdictie de grevare sau instrainare...
Plus, ca notarul m-a asigurat ca nu este nici o problema!

Ce sfat mi-ati da in situatie in xcare ne aflam acum/
Suntem 5 studenti, care suntem fiecare cu viata lui, si acum ne-am cumparat o casa, fiecare, si nu am dori pentru nimic in lume sa pierdem tot ce am strans pe propriile puteri, pentru un batran nebun...
Sper sa ma intelegeti.
madazug a scris:
Si in acest caz este mai bine sa cerem banii inapoi decat sa luptam ptr. proprietate?

Sigur ca nu, trebuie sa luptati pentru dreptul de proprietate cat de mult se poate, banii sunt doar o compensatie si inca subsidiara.

Cu avocatul care a legalizat un atfel de contract il va trage cineva la raspundetre? Eu sincer, am mers la notar sa ma sfatuiasca, si sa ma asigur ca totul este conform legii...

Notarul nu sfatuieste. Treaba lui e sa puna o stampila careia legea ii atribuie anumite efecte. Unii intr-adevar se mai apleaca si pe substanta, majoritatea insa, nu. Notarul nu are nici obligatia de a-si da cu parerea pe un act care i se aduce la autentificare. Desigur ca nu va autentifica un act vedit nelegal, insa asta nu inseamna ca va acorda consultatii juridice in ce priveste fiecare clauza. Asta face un avocat, si numai el putea sa va explice la ce risc va expuneti.

Din cate vad acum, ceea ce a legalizat notarul nu este chiar legal. Adica o promisiune de vanzare pentru ceva care are interdictie de grevare sau instrainare...

Nu este ilegal, numai ca echivaleaza cu promisiunea vanzatorului ca pana la termenul stabilit pentru executarea contractului, sa obtina dreptul de a instraina in mod valabil bunul. Din punct de vedere legal e perfect valabil, numai ca nu e tocmai ceea ce doreati voi, cumparatorii. Daca vanzatorul nu reuseste acest lucru, va da inapoi numai bani, iar voi nu veti putea dobandi dreptul de proprietate.

Plus, ca notarul m-a asigurat ca nu este nici o problema!

Acum depinde si ce anume a spus, poate a lasat sa se inteleaga asta. Daca a spus "va asigur ca nu e nicio problema", atunci a facut o greseala, nu era atributia lui sa judece substanta, dupa cum am spus. Se poate si sa fi spus asta pentru ca era un act redactat de el, doar n-o sa spuna "ti-am luat un car de bani (degeaba, cum am mai spus mai sus), da' nu ti-am facut un contract tocmai bun"...

Ce sfat mi-ati da in situatie in xcare ne aflam acum?

mergeti neaparat la un avocat, cu tot cu antecontract. Macar in al 12-lea ceas, poate inca nu e prea tarziu. O sa va coste, dar cred ca preferati asta decat sa pierdeti apartamentele si sa va primiti banii dati la momentul repectiv, cu care acum nu stiu daca mai puteti lua un bun comparabil.
Cereti avocatului sa notifice sau chiar sa intruneasca la discutii atat promitentul vanzator, cat si banca, poate totusi se ajunge la o solutie comuna. Ma gandesc de exemplu la scaderea pretului de vanzare, cu pastrarea ipotecii pe apartamente. Nu stiu, solutii se pot gasi, insa trebuie sa existe disponibilitate si dialog. Daca lasati totul in seama unui om care imi pare ca va cam duce de nas, riscati sa pierdeti. Si nu putin.
OK
Asta urmeaza sa facem.
Multumesc de informatii! Mi-au fost de ajutor!

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare imobil ipotecat cls cls Buna ziua. In ce conditii este in regula incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare a aunui imobil ipptecat la banca? Mentionez ca , cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare teren, pret achitat integral, tranzactie esuata iacobcristian iacobcristian Buna ziua am si eu o speta destul de rara cred.... Am cumparat un teren cu 30.000 Euro dar am facut doar un act de promisiune de vanzare cumparare cu plata ... (vezi toată discuția)
Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)