Buna,
Am incheiat un antecontract de vanzare- cumparare pe un imobil ipotecat. In acest antecontract, termenul limita de a incheia contractul de vanzare cumparare este 22.dec.07, cu prelungire 30 de zile.
Suntem in 15 Februarie 2008, iar promitentul cumparator nu a adus inca nici un act.
Foarte interesant este ca acest domn refuza sa dea orice explicatie in legatura cu actele, spunand ca noi (fiind un bloc de locuitori de 23 de apartamente) nu avem de ce sa ne interesam de acte, acest aspect fiind treaba lui. L-am rugat sa ne dea macar un numar de inregistrare al actelor la Cartea funciara. Raspunsul a fost acelasi :" Nu este treaba voastra!". Suntem 23 de familii care asteptam dupa acest om sa ne faca actele, si nu rezolvam nimic, de mai bine de o luna.
Am fost la Cartea funciara, iar in extrasul C.F nu este specificat nici unul din antecontractele de vanzare- cumparare (al meu sau al colocatarilor mei), chiar daca acestea au fost incheiate la un Notar Public, iar suma pentru care imobilul a fost ipotecat este aceeasi ca acum 3 luni. De atunci acest domn a mai "vandut" 2 apartamente fiecare a peste 40.000 EUR, in mod normal, suma datorata la banca pe ipoteca trebuia sa fie mult mai mica. Am mai aflat ca mai are datorii si la constructor.
Ideea este ca nu stiu la ce fel de avocat pot sa apelez cu aceasta problema. Imi dau seama ca este foarte grav, si in acelasi timp o situatie delicata, pentru ca nimic nu este clar.
Va rog ajutati-ma cu orice fel de informatie. Totul imi este folositor...
Andreea, crezi ca stau avocatii si vorbesc asa, din camera alaturata, sa se auda tot?
Nu cred, dar pe de alta parte orice e posibil... Poate nici n-a fost intentionat ci doar o neglijenta, plus pereti de rigips. Asta chiar am vazut pe bune, noroc ca nu era de rau :)
Da' s-au bagat avocatii pe cartela? Cum Dumnezeu ati ajuns tocmai la unul al carui asociat e avocatul celeilalte parti?
Si foarte rau ca e prima data cand aveti de a face cu un avocat. Trebuia sa aveti de a face cu unul la vremea cand ati semnat un contract care nu referea la o pereche de ciorapi ci la un imobil...Bunaoara, daca ati fi scris in acel antecontract cu liniute care sunt actele pe care trebuia sa vi le prezinte promitentul vanzator si pana cand, acum nu mai spunea ca actele lui nu sunt treaba dvs... Si altele asemenea...
Aveti contract si chitanta de la acel avocat?
- Nu. Nu am achitat nimic, mi-a spus ca, in caz ca mai aflu alte informatii sa il contactez.
Unde v-a spus sa notati antecontractul? In cartea funciara nedezmembrata? Sau a iesit numarul cadastral deja pe apartamente?
- Mi-a spus sa notez antecontractul in CF nedezmembrata, ptr. ca dezmembrarea este "pe rol" ca sa zic asa.
Cum ati ajuns la acel avocat?
- Mi-a fost recomandat de o fosta studenta de-a lui.
crezi ca stau avocatii si vorbesc asa, din camera alaturata, sa se auda tot?
- Avocatul cu care discutam eu, a intrat in cealalta incapere, unde era al 2-alea asociat. Primul l-a intrebat pe al 2-lea daca SC X SRL ii suna cunoascut, iar al 2-lea a zis "Da, e vorba de domnul Y care e un excroc. Dar e de-a lui S" (S fiind al 3-lea asociat al lor, informatie care am aflat-o de la fata care mi-a recomandat acest avocat). Dupa convorbirea lor in cealalta incapere, au venit amandoi in incaperea in care eram eu, si mi-au sugerat amandoi sa mai astept, si mi-au spus ca deocamdata nu avem cu cel sa il atacam, doar, citez " daca il mai prindem noi cu ceva".
Cum Dumnezeu ati ajuns tocmai la unul al carui asociat e avocatul celeilalte parti?
- Sibiul e un oras mic. Cred ca am spus multe cu asta.
Si foarte rau ca e prima data cand aveti de a face cu un avocat. Trebuia sa aveti de a face cu unul la vremea cand ati semnat un contract care nu referea la o pereche de ciorapi ci la un imobil...Bunaoara, daca ati fi scris in acel antecontract cu liniute care sunt actele pe care trebuia sa vi le prezinte promitentul vanzator si pana cand, acum nu mai spunea ca actele lui nu sunt treaba dvs...
- Intr-adevar, nu am ce sa spun...este vina mea. Ideea la acest moment este sa vad cum pot sa o rezolv. Nu este timp sa stau sa ma gandesc ca puteam face altcumva.
Din pacate sunt singura in acest oras, nu am pe nimeni care sa ma ajute sau care sa ma indrume, am 2 joburi ca sa pot sa fac fata, si acum ar trebui sa il am pe al 3-lea ca sa pot sa imi permit un avocat bun, pe care sa ma pot baza ca isi face treaba asa cum trebuie.
Am facut rost de un extras CF, si la pareta a II-a (Inscrieri privitoare la proprietate) apare ceva nou, care nu stiu ce inseamna.
" Drept de servitute de vedere in favoarea imobilului inscris in CF nrX cu nr. top X1 [imobilul care imi este promis spre vanzare], ca fod dominant, inspre imobilul inscris in CF Y, cu nr. top Y, ca fond servant."
Puteti sa imi traduceti, va rog?
Se pare ca vi s-a deschis o priveliste minunata in dormitorul vecinului...
Codul civil interzice deschiderea de ferestre de vedere, balcoane, etc, spre fondul inveicnat mai aprope de 1.90 m (descchidere dreata) si 6 decimetri (deschidere oblica).
Atata timp cat cele doua imobile (fonduri) apartin inca aceluiasi proprietar el poate constitui servituti intre cele doua fonduri (pentru a nu da nastere mai tarziu la discutii intre vecini cu privire la nerespectarea acestei distante). In cazul de fata servitutea e in favoarea ap. dvs. (fond dominant) astfel incat vecinul nu va putea sa cera inchirderea acelei ferestre (sau balcon, ce-o fi).