andreealisievici a scris:
Notarul nu sfatuieste. Treaba lui e sa puna o stampila careia legea ii atribuie anumite efecte. Unii intr-adevar se mai apleaca si pe substanta, majoritatea insa, nu. Notarul nu are nici obligatia de a-si da cu parerea pe un act care i se aduce la autentificare. Desigur ca nu va autentifica un act vedit nelegal, insa asta nu inseamna ca va acorda consultatii juridice in ce priveste fiecare clauza. Asta face un avocat, si numai el putea sa va explice la ce risc va expuneti.
Andreea, notarul are si onorariu pentru consultatie juridica. Si unii cam includ aceasta consultatie in orice act (la certificat mostenitor, instrainare bun etc.), chiar daca nu dau explicatii corespunzatoare.
Treaba notarului este sa si constate ca partile isi dau acordul in cunostinta de cauza, caci si consimtamantul este tot o constatare de fapt pe care o face notarul.
Din pacate insa, acest lucru nu se prea intampla in practica, pentru ca ar insemna ca notarul sa explice clauzele, efectele contractului etc. Exact ceea ce nu face, desi ar trebui.
Sunt de acord cu tine ca acel act e legal, caci promisiunea nu inseamna nicio verificare de existenta a proprietatii respective la momentul promisiunii.
Vedeti ca actualmente actiunea este prematura oricum, asa ca incercati sa vorbiti cu banca. daca insa banca are un contract pe... 10 ani, sa spunem, nu este tocmai in interesul ei sa accepte rambursarea anticipata a creditului, caci din credite ea face profit, nu din rambursari anticipate.
Asa ca... vedeti ce va spune un avocat, vedeti ce scrie in contractul acela de ipoteca, vorbiti si notificati debitorul promisiunii de vanzare... daca vrea prelungirea termenului, acceptati sub imperiul unor daune mai mari... consistente...
La banca nu cred sa puteti negocia, dar merita musai incercat. Va aratati dispusi si sa preluati imobilele cu tot cu ipoteca... Depinde de situatia din acte, propuneti-i ceva avantajos pentru banca, e cam singura sansa pe care o aveti sa negociati cu ea.