avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai opereaza cand condamnatul a fost pus in libertate?

Buna seara, dragi colegi. Am o speta tare incurcata in penal, mai exact pe prescriptia executarii pedepsei. Iata cum sta situatia: in anul 2001, se judeca si se pronunta in lipsa o condamnare de 4 ani clientului meu. Acesta era in Italia si nu a avut cunostinta de proces. Afla in anul 2008 cu ocazia arestarii provizorii in vederea extradarii din Italia. Intre timp, dupa 4 luni de arest provizoriu, acesta e inlocuit cu arest la domiciliu si mai apoi cu obligatia de a se prezenta zilnic la politie, sectia de carabinieri.
In tara, i-am pornit un apel peste termen, din 2009, care inca se mai judeca. Problema este ca intre timp, la instanta de executare judecatorul delegat la executari penale a sesizat instanta cu contestatia la executare din oficiu solicitand costatarea prescriptiei executarii pedepsei de 4 ani, sesizarea fiind respinsa pe considerentul ca arestul la domiciuliu s-ar deduce din pedeapsa aplicata (Decizia 22/2009 ICCJ) si se considera ca a inceput executarea pedepsei, prescriptia fiind intrerupta.
Ma intreb: de vreme ce condamnatul nu se mai afla sub incidenta unei masuri privative de libertate ci doar acea obligatie de a merge zilnic la politie (obligatie pe care nu cred ca o respecta) putem vorbi de intreruperea prescriptiei? Se pune problema daca acea perioada cat are obligatia de prezentare la politie poate fi dedusa din pedeapsa aplicata pentru ca sa poata fi luata in considerare la intreruperea cursului prescriptiei executarii pedepsei.
Sper sa fi fost destul de explicita, dar e ora destul de tarzie...
Argumente exista intotdeauna.Am avut un caz in care instanta credea ca nu se poate spune nimic in aparare si era sa dea cu capul de masa cand a auzit argumentele...Tocmai o trezisem din somn...dupa ce o adormisera altii...

Problema cu argumentele tine si de practica instantelor.Adica daca te judeci la Iasi practica este intr-un fel si daca te judeci la Cluj practica este in alt fel...
Eu vizam rezultatul si nu argumentele...

Si cu deducerea arestului la domiciliu exista argumente deosebit de solide dar practica a ramas la fel de atunci cand am avut cazul in recurs cu 2-1.
Reusisem sa fac preschimbare de termen si am luat termen la o zi de la depunerea cererii de preschimbare si...apoi...2-1...la voturi...
Marea problema la noi este ca precedentul cu constituie izvor de drept si pana nu apare un recurs in interesul legii lucrurile sunt cumva neclare...
Forta argumentelor era net superioara fata de decizia ICCJ dar...doi judecatori au imbratisat opinia instantei supreme care nu era deloc grozav motivata...si nici astazi nu este...

Ar fi interesat de stiut de a decis tribunalul in cazul expus de dvs.Daca aveti nr de dosar si nu numai numarul de sentinta ati putea afla.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Ideia de baza este ca ai nostri incearca sa "coafeze" arestarea provizorie din strainatate (in vederea solutionarii mandatului european) astfel incat sa arate ca o veritabila executare a pedepsei tocmai pentru a nu mai beneficia omul de disp. art 126 C.p.
Daca aruncam un ochi si pe Legea 275/2006 vedem ca executarea pedepselor se realizeaza in conformitate cu disp C.p., C.p.p si ale Legii de executare (art 1 din L275). Pedepsele se executa in locuri anume destinate numite penitenciare (art 11 din Legea 275). Executarea pedepselor se desfasoara sub supravegherea, controlul si autoritatea judecatorului delegal (art 6 din Legea 275).
Una peste alta pedeapsa incepe a fi executata efectiv in Romania, la locul de detentie!
Aaa, ca omul a fost arestat provizoriu in vederea solutionarii unui mandat european (care in cazul de fata nici nu a fost solutionat) este altceva, deoarece institutia arestarii nu se poate confunda niciodata cu executarea pedepsei, avand cu totul alte ratiuni.
Chiar daca practica juridica, in marea majoritate, imbratiseaza alta viziune, nu cred ca trebuie sa luam lucrurile de-a gata, cata vreme exista argumente solide si in celalat sens:)
Maine o sa mai dau o decizie in care judecatoria a respins contestatia, tribunalul a admis apelul si a constatat prescriptia, iar curtea de apel a dat eficienta solutiei judecatoriei:))

Av. Claudiu Sorin Feteanu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este interesant ce ziceti si sunt argumente pertinente insa stiti bine ce prevede Legea nr. 304 in sensul intreruperii termenului.
Executarea pedepsei din Legea nr 275 / 2006 este independenta de si dispozitia speciala prevazuta de Legea nr 304.
Prevederea din Legea nr 304 a fost edictata de legiuitor tocmai pentru a se evita sustragerea de la executarea pedepsei inchisorii prin plecarea in strainatate.

Un alt aspect interesant ar fi si acela in care se respinge cererea de extradare de mai multe ori de statul strain.Ar fi interesant cum ar interpreta instanta daca cererea se depune dar este respinsa de instanta straina.Fiind respinsa nu ar trebui sa intrerupa termenul de prescriptie...si sa inceapa sa curga un alt termen de la data depunerii acesteia...
Ma refer la ipoteza in care cererea se respinge dupa ce este depusa...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)
Urmarire internationala dyenutza dyenutza am si eu o rugaminte la dumneavoastra...am o cunostinta care a luat o pedeapsa de 4 ani cu executare pt furt calificat...si a reusit sa plece din tara pana sa ... (vezi toată discuția)
Arest la domiciliu verso arest preventiv.deducerea pedepsei CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Are cineva un precedent favorabil in sensul ca arestul domiciliar ( arestul executatat la domiciliu) se deduce din pedeapsa aplicata din considerentul ca, este ... (vezi toată discuția)