Buna seara. Am si eu o nelamurire.
Este adevarat ca la urmatorul concurs de admitere in Barou, va fi un numar de locuri, sau se va desfasura ca pana acum?
Deci am gresit! :slap::thumbdown:... dar....#-o, oricum din art 172 reiese clar ca poate asista si poate depune cereri sau memorii. Sorry. Deci trebuie sa mai recapitulez :">
Pana la urma tot nu mi-a raspuns nimeni la intrebare, cand se invoca exceptia lipsei capacitatii procesuale pasive si cand active. ?
Nu ma baga nimeni in seama si pe mine? :">
Aceasta exceptie se poate invoca oricand , intrucat este o exceptie absoluta , de fond si peremptorie (tinde la respingerea actiunii )
Spor la invatat !
Calitatea procesuală este titlu legal care îndreptăţeşte o persoană să fie parte în proces.
În orice acţiune în justiţie, chiar şi în cele în constatare, instanţa trebuie să verifice calitatea părţilor. Această verificare pe care trebuie să o facă instanţa se impune în privinţa oricărei acţiuni, indiferent de obiectul ei.
Examinarea calităţii procesuale a părţilor se poate face în tot cursul judecăţii, deoarece Codul de procedură civilă nu stabileşte un termen până la care ar trebui făcută această examinare.
De asemenea, lipsa calităţii procesuale poate fi invocată pe cale de excepţie, o excepţie pe care actualul cod de procedură civilă nu o consacră în mod expres.
Excepţia lipsei calităţii procesuale este o excepţie de fond, peremptorie şi absolută. Ca atare, ea poate fi invocată nu numai de partea interesată, ci şi de procuror sau de instanţă din oficiu, în orice stare a procesului, iar admiterea excepţiei face de prisos cercetarea fondului dreptului.
Admiterea excepţiei are ca rezultat respingerea acţiunii ca fiind introdusă de o persoană lipsită de calitate procesuală sau împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală.
=) =)
Se vede treaba ca sunteti foarte atenti...pasamite de la prea mult stres.
Omul s-a referit la CAPACITATE, si nu la calitatea procesuala.
Cat despre raspuns....
C.p.c. nu prevede in mod expres sanctiunea lipsei capacitatii procesuale de folosinta, ci se refera doar la lipsa capacitatii procesuale de exercitiu. In acest sens, a se vedea art 43 Cpc : Lipsa capacitatii de exercitiu a drepturilor procedurale poate fi invocata in orice stare a pricinii.
Sanctiunea este respingerea actiunii, deoarece persoana in cauza nu are folosinta unui drept.
(adaptare dupa I. Les)