Buna ziua.Asi dori sa stiu daca eu si mama mea avem dreptul la mostenire in urma decesului bunicii mele.Vrea sa mentionez ca dupa decesul buniici, au ramas ca mostenitori 3 copii ai ei(unchii mei). Tatal meu, fiind frate cu cei 3 a decedat inaintea bunicii mele. Vrea sa va intreb daca eu si mama mea avem dreptul la mostenirea care i s-ar fi cuvenit tatalui meu.
Prin mostenire se transmite un patrimoniu format din mai multe elemente. Declaratia de acceptare nu necesita acte care sa ateste proprietatea asupra unor elemente din patrimoniul persoanei decedate (terenuri, constructii, bunuri mobile). Dvs va trebui doar sa faceti declaratia de acceptare, ea referindu-se la toata masa succesorala, indiferent de continutul acesteia.
O alta posibilitate este aceea a acceptarii tacite a mostenirii. In acest caz instanta de judecata este cea care se pronunta asupra faptului daca un act sau fapt echivaleaza acceptare tacita. se iau de obicei in considerare: plata impozitului pe imobile in nume propriu, locuirea in casa respectiva, modificari importante aduse imobilelor, demolari, constructii noi si cam tot ce ar putea indica faptul ca va considerati proprietar prin efectul mostenirii legale.
In legatura cu notarul (dna notar), ca sa va asigurati ca nu lucrati cu "portarul" ar fi indicat sa apelati la altul (alta).
In baza carui act sa se treaca la Fisc?
Nu in nume propriu, in orice nume, sa plateasca si sa retina chitantele.
Sa ceara, eventual, trecerea platii impozitului decedatului X de catre nepotul Y, dar nu prea trec astia numele platitorului nici la banci, darmite la AFP. #-o
acceptarea tacita nu ma intereseaza pt ca nu ma incadrez. In schimb vreau sa fac declaratie de acceptare la notar. Pana la urma aceasta declaratie de acceptare imi foloseste numai in cazul in care nu se face deschiderea procesului succesoral in termenul de 6 luni, nu?! Taxa perceputa de notar, pt acasta declaratie are valoare fixa sau este infuentata de masa succesorala?
O intrebare generala.Daca nu se deschide procesul succesoral in 6 luni, si anumiti mostenitori nu fac declaratie de acceptare a mostenirii si nici nu pot demostra acceptarea tacita, acestia risca sa nu mai primeasca partea care li s-ar cuveni?! Chiar daca acestia sunt fii decedatului?! Acesta este de fapt rostul declaratie de acceptare a mostenirii?
Rostul declaratiei este in primul rand ca tu sa nu ramai fara mostenire.....
Cred ca ar fi bine sa mergi din nou la notariat, dar de data asta cauta sa vorbesti chiar cu notarul, nu cu secretara lui......
Nu prea ajungi sa vorbesti "chiar cu notarul", din pacate... :( Mai ales pentru o amarata de declaratie... #-o Daca vrea consultatie juridica, poate merge la un avocat, ma indoiesc de faptul ca un notar, chiar daca il vede prin cabinet, va sta de vorba cu el mai mult de 2 minute... Iar in 2 minute iesi mai bulversat decat ai intrat... :))
Poti incerca sa ceri notarului o consultatie juridica, de regula nu prea dau ca nu ies avantajos la bani, dar... incercarea moarte n-are! Poate accepta.
Pentru asta, eu insa, recomand mereu avocatul: e mai ieftin, sta mai mult de vorba cu tine, e mai maleabil.
Succesiune
ContSters129337
Bunicul meu a decedat in urma cu 2 saptamani. A ramas bunica si 2 copii majori. Care sunt procentele de care beneficiaza la succesiune si care este termenul de ... (vezi toată discuția)