avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Poti purta cagula pe strada sau la manifestatiile ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Poti purta cagula pe strada sau la manifestatiile publice?

Buna ziua. Am si eu o disputa cu un amic. El imi spune ca statul este unul politienesc in care te filmeaza non-stop pe la orice adunare. Pentru asta, zice el, ar exista o lege care interzice purtarea de cagule la manifestatiile publice. Ne poate lamuri cineva?

Multe salutari tuturor celor care participa la acest minunat sait.=D> Multumiri speciale celor care au avut bunavointa sa imi multumeasca cu alt prilej.=D>
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
Militant, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 11:20, 19 Noiembrie 2010
trope_doi nu este intelectual (dar nu va avea niciodata nevoie de cagula pentru a-si sustine ideile in public), de aceea s-a scuturat de ras citind cele ce ati scris, improscand in unii si in altii pentru ca v-au raspuns. trope_doi nu se poate ridica la profunzimea gandirii dv, a "elocintei" pe care o dovediti…

Revenind la subiectul din deschidere…
@Militant a scris:
Buna ziua. Am si eu o disputa cu un amic. El imi spune ca statul este unul politienesc in care te filmeaza non-stop pe la orice adunare. Pentru asta, zice el, ar exista o lege care interzice purtarea de cagule la manifestatiile publice. Ne poate lamuri cineva?
(sublinierea imi apartine)

El imi spune ca statul este unul politienesc in care te filmeaza non-stop pe la orice adunare.

La orice adunare sunt si o multime de reporteri… deci se filmeaza non stop. Se filmeaza non-stop in primarii, in magazine, in gari… in unele intersectii…

elga50 raspunde:
Prietenul dv. habar n-are ce inseamna un stat politienesc!
Probabil ca si-ar reconsidera punctul de vedere despre actualul stat daca ar fi arestat ca participa la o intrunire in spatiul public formata din mai mult de 3 persoane.

Altfel spus: il informeaza ca nu e un stat politienesc… dar @Militant se arata de acord cu amicul sau: asteptam un raspuns la intrebare si nu o insiruire de fraze ca sa demonstreze (ati spune dvs) ca traim intr-o minunata democratie unde politia doar vegheaza strasnic la apararea inocentilor.
Intreb: unde e “disputa”, din moment ce @Militant sustine – pe forum – opinia amicului?

zice el, ar exista o lege care interzice purtarea de cagule la manifestatiile publice

Sunt prea urat sa imi arat fata, nu vreau sa imi arat fata ca seful care e de la alt partid sa nu ma dea afara samd

Zice ca interlocutorii “deviaza” de la discutie dar “argumentele” sale pentru portul cagulei duc in mai multe directii de discutie…

@Militant a scris, in 16 Nov, ora 23:17: Am pus o intrebare, poate sa raspunda cineva?
PS Statul este unul politienesc doar ca voi v-ati obisnuit cu el. V-ati obisnuit sa va asculte telefoanele cu sau fara mandat, ba chiar savurati in cel mai pervers si inconstient mod cu putinta stenogramele aparute prin presa, va place cand politistii fac exces de zel pe stadioane comportandu-se precum fiarele cu suporterii ("mama lor de huligani, vin cu petarde, ii rupem pe toti!!"). V-ti obisnuit ca viata unui politist este mai presus de viata unui "muritor de rand".

Si mai apoi zice ca noi emitem “judecati de valoare” in ceea ce-l priveste…!

El intreaba, in primul mesaj, daca amicul are dreptate si traim intr-un stat politienesc… I s-a raspuns ca nu, dar aici insista exact in opinia amicului: traim intr-un stat politienesc, doar ca… ne-am obisnuit…
eumarian a raspuns la intrebarea despre portul cagulei (si a plasat si un link – unde utilizatorul de aici s-ar fi putut lamuri): Nu exista o reglementare in acest sens dar portul de cagula in public induce o stare de nesiguranta, fiind un simbol al non-incluziunii si fortei proprii. Inteleg ca exact asta vreti sa transmiteti, dar daca va asociati mai multi pentru a speria diferiti cetateni, poate fi vorba de reglementarile privind ordinea publica. Nu sunt obligati nici pensionarii sa stea cu frica celor imbracati ca gangsterii de la televizor.

@Militant a scris, in 17 Nov la 2:25: Nu am nicio treaba cu fenomenul ultras. Il apreciez de la distanta atunci cand are o coregrafie interesanta sau mesaje remarcabile

Cand afirma ca ii apreciaza pe “extremisti” deviaza, din nou, sensul discutiei – el fiind primul care aduce in discutie comportamentul acestora, comparandu-l cu cel al politistilor…

trope_doi a scris: Nu, n-aveti voie sa purtati cagula, aiurea, in tramvai… La demonstratii de strada, sigur…

u.b.i.k. a scris: Legea nr. 60/1991 republicata in M. Of. nr. 888 din 29 septembrie 2004 reglementeaza manifestatiile publice, asa ca banuiesc ca Militantul este multumit de raspuns. Inteleg ca ideea portului cagulei are legatura cu protejarea identitatii celor care manifesta. Foarte corect. De vreme ce nu exista nici o lege care sa-i oblige pe cei care manifesta sa-si dezvaluie identitatea sau sa se inregistreze cumva nu poate exista nici o lege care sa-i impiedice sa-si ascunda identitatea fie maschandu-se, fie altfel, cata vreme nu fac nimic ilegal.

Dar isi manifesta neincrederea: Eu nu cred ca portul de cagule e protejat sub libertatea de exprimare in Romania. La noi textul constitutional vorbeste de "alte mijloace de comunicare in public" si imbracamintea nu cred ca se califica

Alin Popescu il corecteaza:
Parerea mea e ca interpretarea libertatii de expresie nu se refera doar la text, cuvinte sau alte mijloace de "vorbire", ci si la ideea ca pot sa-mi pun cercei in nas si nu are nimeni ce sa imi spuna, pot sa imi fac creasta in cap si nu are nimeni ce sa imi spuna, pot sa merg cu spatele pe strada si (cu exceptia cazurilor in care pun in pericol viata altor persoane) nu are nimeni ce sa imi spuna.

Coroborand toate raspunsurile: unde e neintelegerea?
S-a scris suficient de clar: nu exista o reglementare care sa interzica portul cagulei la demonstratii sau aiurea, in tramvai, dar purtand-o in tramvai cel care o are isi asuma anumite riscuri – de care e singur vinovat daca ar fi sa fie… batut…Vara, pana si cagula de schi “bate la ochi” – omul care o poarta poate fi privit ca fiind un ciudat (ceea ce nu deranjeaza pe nimeni) dar poate da si peste un politist care-i cere sa se legitimeze – daca l-ar vedea pe langa sediul unei banci sau in tramvai… (libertatea de a purta cagula te miri unde limiteaza drepturile celui care o poarta tocmai pentru ca poate trezi suspiciuni. Mototciclistii poarta si ei cagule – uneori – sub casca, dar o scot cand intra in sediul unei institutii, de exemplu – daca n-ar scoate-o li s-ar interzice accesul… (in baza legilor de siguranta publica)

@Militant a primit toate raspunsurile pe care le-a dorit, dar incearca sa sustina un aspect: traim intr-un stat politienesc. Sa fie cum zice el, dar reglementare in privinta purtarii cagulelor exista numai pentru anumiti angajati la stat, pentru a le fi protejata intimitatea in fatza derbedeilor pe care trebuie sa ii aresteze… In aceste legi poate gasi reglementari, sau in regulamente interne. Legile sunt publicate pe net, regulamentele mai putin…

Pentru ca nu sunt intelectual – dar am, totusi, dreptul la libera exprimare (ca si dv) va salut cu respect (pentru ca n-am reusit sa-mi stapanesc mustangul) si asa-mi iese salutul din goana calului salbatic: :strambatura:

Pentru ca vad ca s-a epuizat deja discutia, o sa inchidem acest topic.
Ca idee, insa, raman la parerea ca daca omul primea de la inceput un raspuns coerent, n-am fi ajuns aici.
Numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...? Naganori Naganori Buna ziua, Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde \"mâna omului nu prea pune piciorul\". :P În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un ... (vezi toată discuția)
Port imbcracaminte politia infractor_in_devenire infractor_in_devenire buna ziua vreau sa imi comand de pe internet un tricou pe care este imprimat ``POLITIA `ce risc daca il port.exista vreo lege care sa ma pedepseasca?e ... (vezi toată discuția)
Cum fac sa continui protestul meu in piata universitatii ? Cornel Cojocaru Cornel Cojocaru Va rog sa-mi dati un sfat legal pentru a putea sa continui neamendat fundamentat in sustinerea revendicarilor mele in zona Universitatii ! Aseara am tot auzit ... (vezi toată discuția)