avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... improvizatie instalatie electrica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

improvizatie instalatie electrica

Locuiesc intr-un apartament dintr-o vila (parter + etaj) si am o parte din camere la parter iar o parte la etaj. Unul din vecini a reusit sa-si arda instalatia electrica, si acum a tras un cablu de la o doza aflata pe casa scarilor spre boxele de la subsol (de mentionat ca el nici macar nu are boxa, deci nu are ce sa caute la subsol), peste acoperis (inclusiv pe portiunea care se afla deasupra apartamentului meu), tocmai in celalta parte a cladirii. Cablul trece inclusiv printr-un geaqm deschis (la casa scarilor), riscand ca la o rafala de vant sa fie sectionat. Doza respectiva a fost proiectata pentru a deservi cateva becuri din boxele de la subsol, nu un apartament intreg, deci exista risc de suprasarcina si incendiu, mai ales ca se afla pe un perete comun cu cel al bucatariei mele.
I-am chemat pe cei de la Electrica, si ei au spus ca nu au cum sa taie cablul, acesta nefiind legat la firida lor, ci intr-o doza din interiorul cladirii (casa scarilor), dar mi-au recomandat sa tai eu cablul, avand in vedere ca trece pe proprietatea mea. Am depus o sesizare si la pompieri, in care am aratat ce articole din Ord MAI privind prevenirea incendiilor incalca, dar au zis ca pana cand primesc un raspuns dureaza 30 zile, si ca mai intai o sa-l avertizeze pe contravenient, si abia peste alte 30 zile o sa-l amendeze. Adica n-am decat sa iau foc pana atunci.
Ce imi recomandati sa fac? Oare sa ii tai cablul?
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 15:25, 21 Noiembrie 2010
cine este proprietarul vilei sau cum este impartita proprietatea?

p.s. un eventual incediu poate apare doar in situatia in care protectia circuitelor electrice este calibrata necorespunzatoe sau datorita necorespunderii conductoarelor electrice.
Vila are mai multi proprietari. Cel care a facut umprovizatia are apartamentul la parter, in partea opusa fata de casa scarilor pt subsol; acea casa a scarilor e proprietate comuna (cateva apartamente - dar respectivul NU are boxa la subsol) doza de unde a luat curent e dimensionata pentru boxele de la subsol (cateva becuri); pt boxe exista un contor separat; acoperisul pe ste care trece este deasupra apartamentului meu.
Eu consider ca exista risc de incendiu, atata timp cat doza a fost dimensionata pentru un consum mai mic, nu pentru ca sa-i deserveasca lui un apartament intreg; cablul o sa fie forfecat in momentul in care o sa fie inchis geamul (ca doar n-o sa stau cu geamul deschis pe casa scarilor ca sa inghete instalatiile de apa de la subsol; sau il poate izbi vantul); cablul are 30 m si o sa stea in vant, ploaie, zapada etc. Iar doza se afla pe un perete comun cu al meu.
Ord MAI art 116 lit a) si b) interzice clar efectuarea improvizatiilor la instalatiile electrice din locuinta.
cei care platesc energia electrica masurata de acel contor trebuie sa ia atitudine...
pentru orice eventualitate puteti sesiza si pompierii militari care se pot pronunta cu privire la OMAI 116.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt de energie electrica la asociatia de proprietari m.belu m.belu Am informatii certe ca in boxele aflate la subsolul blocului, proprietarii si- au improvizat prize si si- au instalat lazi frigorifice , care consuma nonstop ... (vezi toată discuția)
Furt energie electrica? dboariu dboariu Intr-un imobil (casa) cu mai multe apartamente (fiecare avand contor separat de energie electrica), mai exista un contor care deserveste casa scarilor spre ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari - boxa madaonica madaonica buna ziua! am achizitionat un apartament intr-un bloc ce are repartizate boxe la fiecare apartament din scara. pe actul de proprietate nu este precizata ... (vezi toată discuția)