avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme cu marirea unei pensii alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme cu marirea unei pensii alimentare

Buna ziua.
Vreau sa va cer si eu un sfat in legatura cu o pensie alimentara.
Eu in varsta de 22 de ani student in Iasi beneficiez de o pensie alimentarea de la talat meu de 100 RON.Acum vreo 2 luni m-am hotarat sa depun la judecatorie o cerere prin care doresc sa mi se mareasca pensia alimentara(stiind ca tatal meu are un venit mai mare). In cele din urma am primit de la tribunal niste documente pe care tatal meu le-a depus acolo,acestea fiind: adeverinta de venit( 720 de lei,dar fara sa specifice pe ea la ce ii foloseste), un contract de imprumut de la provident,cum ca are rata,certificat de casatorie(cu noua lui sotie),plus o hartie scrisa de mana cum ca sta la casa unde are 1000 metri patrati,si are cheltuieli cu intretinerea ei. In concluzie ca nu ar avea cum sa-mi plateasca mai mult. Acum nu stiu cum sa actionez.adica si eu am numai chiria la camin un milion,plus ca mama mea are doar 600 RON salariu si se descurca sa ma tina si pe mine la facultate din putinul ei,plus ca tatal meu e si zugrav,adica are venituri suplimentare si a-si vrea sa stiu ce sa fac. Sa scriu si eu ceva ,sa d-au la tribunal,si daca da cum ar trebui sa arate. Va multumesc foarte mult si sper ca m-am facut inteles, astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:30, 29 Decembrie 2010
Nu este necesara depunerea unei intampinari, pentru ca aveti calitatea de reclamant in proces.
Intampinarea este actul procedural prin care paratul se apara fata de pretentiile reclamantului, prin urmare intampinarea se depune de tatal dvs.
Doar in cazul in care paratul depune in proces si o cerere reconventionala, doar atunci, reclamantul poate formula o intampinare cu privire la cerere reconventionala formulata, pentru ca prin cererea reconventionala paratul devine si reclamant, iar reclamantul din actiune devine parat, deci ambii vor avea o dubla calitate.
Interogatoriul este necesar si nu este dupa cum doreste paratul, o data ce aceasta proba este incuviintata de instanta si paratul este citat cu aceasta mentiune, in caz de neprezentare se pot aplica prevederile art.225 c.proc.civ.la cererea reclamantului.;)
Da,copilul major trrebuie sa deschida procesul.
Daca sustineti ceva trebuie sa dovediti.
Incercati sa angajati un detectiv particular ca sa faca investigatii si cheltuielile le va suporta paratul.

avocat Claudiu Lascoschi
Dv fiind major, trebuie sa va dovedtiti starea de nevoie, adica incapacitatea de a munci datorita faptului ca programul de la facultate nu va permite acest lucru (adeverinta de la facultate in care sa apara eventual si orarul - daca sunteti la master si aveti ore numai seara de la 4 -6 nimic nu va impiedica sa va angajati).
Nu are relevanta faptul ca mama dv are salariu mic, nici faptul ca tatal este zugrav si ar putea castiga (sau castiga) bani la negru, nici faptul ca tatal are o casa cu 1000 de mp deci se presupune ca el castiga mai mult caci altfel nu ar avea cum intretine gospodaria. Important este sa va dovediti starea de nevoie si veniturile pe care tatl dv le obtine legal.
Daca va dovediti starea de nevoie, instanta va stabili pensia de intretinere la maxim 25 % din media veniturilor nete pe ultimele sase luni ale tatalui (maxim 180 lei).
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
m_ella2005, utilizator
In speta este vorba despre o actiune de majorare pensie de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor.
Actiunea se depune de catre copilul major care trebuie sa faca dovada cu adeverinta de la facultate ca se afla in continuarea studiilor si cu adeverinta de la Primarie ca nu are venituri.
Paratul poate invoca orice, instanta insa va tine cont numai de veniturile sale nete pe ultimele 6 luni, indiferent din ce sursa: salarii, indemnizatii, chirii, dividende, drepturi de autor etc., fara a avea relevanta ca are rate la banci, ca are alte cheltuieli curente cu intretinerea sa personala.
Importanta prezenta doar situatia in care mai avea un copil minor in intretinere, caz in care pensia datorata majorului s-ar fi diminuat. ;)
In rest, inscrisurile depuse de parat se refera la apararile sale, si atat. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua cla2012 cla2012 buna ziua, as avea si eu o intrebare la care sper ca imi poate raspunde cineva...acum cateva zile am primit o citatie de la \"tatal meu\" precum vrea sistarea ... (vezi toată discuția)
Reducerea pensiei de intretinere bdeliam bdeliam Am urmatoarea situatie: Copilul meu a avut o pensie de intretinere platita de tatai ei, prin poprire pe salar, fiind angajat . Acum, mi-a dat copilul in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ivanov teodora ivanov teodora Buna ziua, as dori daca se poate sa primesc un sfat. Am fost casatorita azi am terminat divortul. Din mariaj avem impreuna un copil in varsta 20 ani care acum ... (vezi toată discuția)