avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Firmele de la parterul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Firmele de la parterul blocului

buna ziua ,
as dori daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu firmele infiintate la noi in asociatie .
suntem o asociatie formata din 2 scari
fiecare apartament de la parter care da spre bulevard are infiintata cate o firma
la scara A avem :
1. o frizerie unde patron este si proprietar al apt.care nu a zidit usa care da in casa scarii dar a construit scarii ptr a intra din afara , are contr.de plata cu ADP si Apa canal .
2. o farmacie unde patroana este proprietara apt. care a zidit si usa ce da in casa scarii si a construit scarii in afara blocului , are contr.de plata cu ADP si Apa canal
la scara B avem :
1.un sediu de calculatoare unde patron este proprietarul apt. este inchis si nu este folosit de un an si ceva
2. avem un apart. in care s-a deschis in fiecare camera a acestuia cate o firma ca re sunt cu chirie la proprietarul apt. adica in buc. un laborator foto , in sufrgerie un magazin de pompe funebre si in dormitor o casa imobiliara , toti patronii de la aceste inst.au spus ca au incheiate contracte cu ADP si Apa Canal .
proprietarul apt. nu a zidit usa care da in casa scarii dar a construit la toate cele 3 camere scarii ptr a intra in apt.
intrebare :
va rog frumos sa imi spuneti ce documente trebuie sa intocmeasca si sa le ceara administratorul cat si presedintele acestei asoc. pentru a fi in regula cu legea si cum este bine sa fie trecuti in listele de plata intretinere lunara .
ce copii dupa documente trebuie sa aiba la dosar admin. pentru a intocmii lista de plata corect lunar .
la sedinte parerile sunt impartite
va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: ContSters55280 , utilizator 16:25, 7 Decembrie 2010
Lucrurile sunt mai simple.
Aceste apartamente apartin unor proprietari la fel cu celelalte. Ceea ce le deosebeste de restul se reglementeaza in acele conventii civile de care vorbeam mai sus.
Daca aveti un model de astfel de conventie si mi-l puteti pune si mie pe e-mail... m-ati indatora si mai tare decat ma simt pentru ca ma ajutati! :bow:

(...iar, continuarea acestei idei ar fi: "si voi avea grija sa nu raman vesnic dator!") :)
Nu am un asemenea model, dar asteptati ca s-ar putea ca cineva sa vi-l poata furniza.
Pana atunci puteti consulta Documentele utile in banda din dreapta a fiecarei pagini de pe acest forum. Eventual va puteti inspira din unele formulare....
Buna ziua!

Cu scuze (pt.ca am zis ceva mai sus ca nu intentionez sa abuzez de atentia dvs.!) :"> , va cer parerea vis-a-vis de ce-as putea face in cazul in care a aparut alta goanga la orizontul infinit al traiului alaturi de blocatarii nostri inepuizabili:

In urma cu vreme indelungata, cand blocul avea la parter o prospera "Alimentara", aceasta DETINEA IN SUBSOLUL BLOCULUI, intr-o suprafata care corespunde ca proiectie cu suprafata magazinului, o instalatie de racire, cu compresoare si alte matanii pentru folosinta "Alimentarei".
Dupa '89, aceasta "Alimentara", precum tot ce era prosper in tara asta, a fost vanduta unui individ...de succes ;), care la randul sau a inchiriat spatiul in tot soiul de scopuri: "alimentara"- un timp (probabil ca era obligat sa respecte obiectul un timp, de ochii lumii!), apoi coaferie, ba cofetarie, iar "alimenatara" si, din nou, cabinet de cosmetica, iar, in final, ultima destinatie: magazin de metalo-feroase. Parca e blestemat locul, pentru ca nimic nu face purici in acest spatiu... :sorry:

Ideea de baza este ca, de fiecare data, fiecare chirias a depozitat tot soiul de materiale si marfuri in subsolul blocului, la initiativa proprietarului si impotriva Asociatiei, in spatiul NEDELIMITAT clar, dar corespondent magazinului, ca si proiectie in spatiu. Insa, presedinta Asociatiei a lasat balta lamurirea situatiei, din motive... greu de acceptat... pana astazi.

Insa, in momentul de fata, chiriasul - magazinul de metalo-feroase - se crede stapan pe spatiul cu pricina DIN SUBSOLUL BLOCULUI si ne flutura nonsalant prin fata un act de "proprietate" al proprietarului, prin care vrea sa convinga Asociatia ca DETINE IN PROPRIETATE SI SUPRAFATA DE SUBSOL AFERENTA MAGAZINULUI (proiectia suprafetei magazinului). Aspect care mi se pare oarecum uimitor, dat fiind ca PRIN ACELASI SPATIU TRAVERSEAZA SUBSOLUL SI CONDUCTELE DE INCALZIRE, CELE DE APA SI... DE EVACUARE A APELOR UZATE, ce vin si urca in apartamentele proprietarilor.

Personal, fara sa am pretentia ca as avea dreptate la modul absolut, mi-e greu sa cred ca este posibil sa detina IN PROPRIETATE aceasta bucata de subsol, prin care trec conductele blocului, asa cum sustine.

Trist si regretabil este faptul ca, la momentul actual s-a intamplat o... intamplare tare nefericita (in ceea ce priveste depozitul infiintat romaneste in subsol) :rolleyes:, deoarece, o conducta de evacuare de pe coloana de... baie (wc :stunned:), care in mod nefericit trece pe deasupra materialelor depozitate, a refulat "putin" peste documentele contabile ale domnului chirias si peste marfa sa, ocazie cu care intentioneaza foarte sonor si cu tupeu sa faca responsabila... Asociatia de faptul ca nu mai poate recupera mai nimic din acele state de plata, care, s-a trezit domnia-sa acu', ca trebuie musai "pastrate" 'fro 50 de ani... Ca, marfa, mai face ce mai face cu ea... pt.ca e un pic mai metalo-feroasa decat documentele, dar cu actele are o "reala" problema...
Aspectul pare intr-adevar, impresionant, desi, :innocent:nu cred ca Asociatia de proprietari avea obligatia sa tina cont de Legea contabilitatii (cu privire la arhivarea documentelor) cand a comandat blocul la ridicare si nici nu cred ca blocul si conductele au fost construite in jurul magazinului sau, mai mult, a depozitului infiintat ad-hoc la subsol...

Iar eu, desi stau stramb, pen'ca ma stramb de ras (ma amuza cinismul amestecat cu tupeu si ignoranta in... "proprietate" :giggle:) , incerc sa judec drept si sa fac ce trebuie, pentru ca nu mi se pare deloc "fair" sa-mi fluture prin fata un act in care domnia-sa spune ca este proprietar pe spatiul prin care trec conductele blocatarilor mei, iar noi sa stam ca pusi la zid si sa ne lasam executati... Adica, sa fie clar: "radem, glumim, dar...nu parasim incinta!" :foottap:

Date fiind datele problemei, va rog sa-mi spuneti unde m-as putea adresa pentru a lamuri aspectul "proprietatii" domnului cu actul in protap?

Mai exista vreo autoritate care sa lamureasca acest aspect, in afara de "autoritatea" cu care ar vrea sa ma sperie domnul proprietar numai la vederea "actului de vanzre-cumparare" pe care il detine, dar care, pentru Asociatie, nu e un document neaparat de luat in considerare, atat timp lezeaza drepturile proprietarilor cu privire la accesul la conducte si atat timp cat nu e pus in executare de o autoritate care sa DELIMITEZE clar "proprietatea" domnului (iesire din indiviziune, probabil?!) si IN CE CONDITII AVEM ACCES LA CONDUCTELE NOASTRE, daca tot ar fi sa fie proprietar pe acea bucata de subsol?
Sau, mai mult, daca o fi fost facut "pe genunchi" la vremea cand "actele"se fabricau pe banda...?

Sau, domnul cu pricina bate campii, deoarece nu are cum sa detina in proprietate SI subsolul magazinului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
ContSters55280, utilizator
Avem multe spatii comerciale la mezanin, parter si subsolul blocurilor din asociatia noastra. Unii din proprietrii acestor spatii sunt si proprietari ai unor subsoluri, altele nu.
Pentru noi constituie un avantaj faptul ca la o scara care are 1500 m.p. spatiu util ocupat ce apartamente exista inca 400 m.p. ocupati de spatiile comerciale normale iar unul din acesti proprietari mai are si un subsol in proprietate de 200 m.p. De ce ne avantajeaza? Pentru ca majoritatea cheltuielilor asociatiei se repartizeaza pe suprafata utila. Ori, dupa cum vedeti 1500 + 400 + 200 = 2100 m.p. Daca o reparati e ne costa 10000 lei acesti proprietari de spatii si subsol (folosit sau nefolosit) suporta costul aferent celor 600 m.p. iar proprietarii de apartamente pentru 1500 m.p., chiar daca uneori lucrarea este numai in folosul apartamentelor.
Ca sa verificati, totusi, daca este proprietar mergeti la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara si solicitati informatii cu privirec la proprietatea respectiva.

Cat priveste distrugerea unor documente contabile in urma unei avarii, nu este vina asociatiei si ca argument spuneti-le acestor proprietari de spatii comerciale sa participe la adunarea generala si sa-si depuna candidatura pentru functia de presedinte sau macar membrii in comitet. Asa pot participa direct la imbunatatirea gospodaririi asociatiei si la urmatoarea avarie sa-si ceara singuri socoteala.

Alte discuții în legătură

Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri lucrare instalatie gaze Dan N Dan N Buna ziua, In asociatia noastra s-au separat intro coloana de gaz 12 proprietari din totalul de 40 de apt. Saptamana trecuta s-a efectuat revizia ... (vezi toată discuția)
Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)